Proč milujeme filmy o konci světa? Vždyť apokalypsa je už tady!

Foto: Envato

Při pohledu na aktuální světové události se někteří lidé mohou ptát: “Proč bychom si vlastně měli zas tak moc užívat filmy o apokalypse? Vždyť tohle je realita!” Nicméně, pokud máte stejnou odpověď jako já (tzn. Netflix a nekonečnou zásobu popcornu), tak vás možná bude zajímat, proč jsou tyhle filmy tak oblíbené.

A opravdu, může se zdát, že konec světa je blíž než kdy jindy. Pandemie, změna klimatu, inflace, válka na Ukrajině, politická nestabilita… Vypadá to, že apokalypsa je již tady, a přesto si večer zachumláme do deky a pustíme si další blockbuster o konci světa. Možná je to proto, že když se díváme na fiktivní apokalyptické světy, uvědomujeme si, že by mohlo být mnohem hůře. Můžeme si užít vzrušení z nebezpečí, aniž bychom se museli skutečně vypořádat se všemi problémy našeho skutečného světa. Navíc, pokud se náhodou objeví nějaká nová hrozba, můžeme se inspirovat přežitím našich oblíbených filmových hrdinů a zkusit se taky připravit na jakoukoliv katastrofu, která by se mohla vyskytnout. Takže ano, možná jsme již na pokraji apokalypsy, ale filmy o konci světa nám stále nabízejí únik z této reality a inspiraci k přežití i v těch nejtěžších situacích.

Inspirace?

Ano, je to tak, i filmy o konci světa nám mohou nabídnout inspiraci a motivaci k přemýšlení o našem životním stylu, hodnotách a připravenosti na nečekané situace.

Je to třeba zamyšlení se nad přežitím v extrémních podmínkách. Hrdinové v apokalyptických filmech často musí bojovat s extrémními podmínkami a omezujícími prostředky. Z toho můžeme naučit, jak si vytvořit strategii pro přežití v nouzi a jak se připravit na krizové situace.

Přežití v apokalyptických filmech závisí často na spolupráci a sdílení zdrojů s ostatními. Toto nás může inspirovat k vytvoření silnějších komunit a větší spolupráci v našem každodenním životě.

V mnoha filmech o konci světa se hrdinové setkávají s otázkami o významu života a hodnotách. To může být inspirující k tomu, abychom si uvědomili, co je v našem životě důležité, a co je pouze povrchní.

Filmy o konci světa nás mohou také inspirovat k zamyšlení se tom, jakou budoucnost chceme pro sebe a pro naše potomky, a jak můžeme aktivně přispět k budoucímu směru naší planety.

A tak ačkoli filmy o apokalypse často ukazují nejhorší scénáře, můžeme z nich také odnést pozitivní poselství. Filmy nás mohou inspirovat a ukázat, že (alespoň podle scénáře) dokážeme jako lidstvo i jednotlivec překonat své vlastní hranice a jak je důležité držet se svých zásad a hodnot i v těch nejtěžších situacích. Ukazují, že v lidech je obrovský potenciál pro překonání překážek a řešení nejtěžších situací. A že i přes to všechno nebezpečí, dokážeme být silnější, připravenější a ochotnější spolupracovat pro lepší budoucnost.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient