Koho sledovat v 17. kole F:NL? Selnara, Firbachera, Matějku, Omasta, Koudelku, Tanka, Zlatohlávka či Rybičku

Koho sledovat v 17. kole F:NL? Selnara, Firbachera, Matějku, Omasta, Koudelku, Tanka, Zlatohlávka či Rybičku

Odvetná část F:NL vypukne již první březnový pátek v Jihlavě, kam dorazí Chrudim. V sobotu se budou hrát tři duely, v neděli také a celý program 17. kola uzavře pondělní pražské derby mezi rezervami Sparty a Slavie.

Jihlava - Chrudim

FNL se po zimní přestávce rozběhne zápasem mezi Jihlavou a Chrudimí. Oba týmy se nachází uprostřed tabulky, domácí mají na svěřence trenéra Radka Kronďáka dvoubodové manko.

Jihlava zakončila podzimní část výhrou 2:1 na hřišti Sigmy Olomouc B, čímž ukončila sérii tří po sobě jdoucích soutěžních porážek bez vstřeleného gólu a vzdálila se od sestupového pásma. Vysočina má ve druhé polovině sezony co zlepšovat hlavně doma, kde je se ziskem osmi bodů nejhorší v soutěži (spolu se Spartou B).

Chrudim z předešlých čtyř druholigových utkání brala jenom třetinu (3) z možných 12 bodů, navzdory tomu se však udržela v horní polovině tabulky s pětibodovým mankem na barážové příčky. Východočeši do Jihlavy cestují s vědomím, že na půdách soupeřů si vedou lépe (12) než doma (11).

Měli bychom poznat vítěze, ani jeden z devíti vzájemných zápasů ve FNL neskončil remízou, lepší bilanci má Jihlava (6-0-3). Chrudim sice naposledy na jihlavském stadionu vyhrála, z předchozích tří střetnutí tam ale nezískala ani bod a každou z těchto porážek zapsala s rozdílem více než 1,5 branky.

Koho sledovat: Jakub Selnar rozhodl duel s olomouckým béčkem a celkově vzato se podílel na 44,44 % (8) z celkových 18 gólů Jihlavy ve druhé lize (3+5). Filip Firbacher (Chrudim) skóroval v minulých dvou vzájemných zápasech a po 15 podzimních startech ve FNL má průměr branky na tři utkání.

Zajímavost: Šest z devíti druholigových zápasů mezi Jihlavou a Chrudimí přineslo rozdíl jednoho gólu (na obě strany).

Dukla - Třinec

Co napravovat mají ve zbytku ročníku Dukla Praha a Třinec. Oba soupeři se nachází se stejným bodovým ziskem (18) těsně nad sestupovým pásmem, další zaváhání si proto nemohou dovolit.

Dukla absolvovala hodně nevydařený podzim, místo ataku postupových příček se musí ohlížet na druhý konec tabulky, po sérii čtyř druholigových zápasů bez výhry (0-1-3) má pouze jednobodový náskok na předposlední Spartu Praha B. Svěřenci trenéra Petra Rady se budou chtít odrazit k lepším zítřkům v domácím prostředí, ostatně Na Julisce si připsali 77,78 % (14) z celkových 18 bodů.

Třinec po slušném vstupu do soutěže přestal vyhrávat, aktuálně má na kontě jediné vítězství z předchozích deseti kol (1-5-4), takže se z horní poloviny tabulky propadl až na 14. příčku. "Slezský bílý balet" se dlouhodobě trápí venku a nejinak je tomu i v letošní sezoně, hostující družina na venkovní výhru čekala až do 13. kola a ze sedmi utkání na hřištích soupeřů získala jenom šest bodů.
Dukla z posledních šesti vzájemných zápasů ve Fotbalové národní lize (FNL) pouze jednou prohrála a třikrát proti Třinci brala všechny body. Slezané však mají z minulých tří utkání Na Julisce vyrovnanou bilanci (1-1-1).

Koho sledovat: Dukla se po odchodech Seung-bin Kima (Slovácko) a Quadriho Adedirana (České Budějovice) bude v ofenzivě spoléhat na Lukáše Matějku, jenž se sedmkrát zapsal mezi střelce, všechny góly ale vsítil do konce září. Tomáš Omasta rozhodl srpnový vzájemný duel a třemi podzimními brankami vyrovnal dosavadní osobní maximum ve druhé lize z ročníků 2018/19 a 2021/22.

Zajímavost: Předešlých pět venkovních zápasů Třince ve FNL přineslo stejný výsledek v poločase i po závěrečném hvizdu.

Prostějov - Varnsdorf

Potvrdit výkony z podzimu chtějí Prostějov a Varnsdorf. Hanácké mužstvo se zlepšenými výsledky posunulo do horní poloviny tabulky, zatímco hosté se dokonce nachází těsně za barážovými příčkami.

Prostějov před dlouhou přestávkou remizoval 2:2 na hřišti Třince a sérii bez porážky prodloužil na šest druholigových zápasů (3-3-0), což mu zajistilo přezimování na sedmém místě. Svěřenci trenéra Pavla Šustra sice doma pouze dvakrát vyšli naprázdno, získali tam však jenom polovinu (12) z možných 24 bodů (3-3-2).

Varnsdorf naposledy ve Fotbalové národní lize (FNL) porazil Líšeň a z minulých šesti kol má vyrovnanou bilanci (2-2-2), přesto se nachází pouhý bod za barážovými pozicemi. Severočeský klub tradičně boduje zejména na vlastním stadionu, venku jedinkrát neztratil a připsal si tam pouze 18,5 % (5) z celkových 27 bodů.

Prostějov předchozí čtyři vzájemná utkání nevyhrál a z toho třikrát Varnsdorfu podlehl, předtím ho ale třikrát po sobě porazil a vždy přitom vstřelil 3+ gólu. Varnsdorfu se na prostějovské půdě daří a nebodoval tam v jediném z pěti zápasů (3-1-1).

Koho sledovat: Prostějov by měl táhnout Jan Koudelka, jenž si šesti brankami vytvořil nové osobní maximum ve druhé lize, kromě toho přidal tři asistence. Abdullahi Tanko za Varnsdorf vsítil pět gólů, a když skóroval, pomohl k bodovému zisku (3-1-0), odměnou je mu prodloužení smlouvy.

Zajímavost: Varnsdorf ve třech z posledních čtyř vzájemných duelů udržel čisté konto (aktuálně 251 minut).

Opava - Sigma B

Sobotní program Fotbalové národní ligy (FNL) uzavře duel Opava – Sigma Olomouc B. Oba týmy se nachází ve spodní polovině tabulky, proto je jejich prioritním cílem zachování druholigové příslušnosti.

Opava zakončila podzim šesti po sobě jdoucími zápasy bez výhry (0-3-3), takže má nyní výrazně blíže k sestupovému pásmu (2) než k barážovým příčkám (9). Slezský celek na neuspokojivé výsledky zareagoval odvoláním trenéra Romana Westa, kterého nahradil Peter Hlinka. Jeho úkolem bude zlepšení domácí bilance, Opava na vlastním hřišti získala pouze 45,83 % (11) z možných 24 bodů.

Olomoucké béčko od konce srpna jedinkrát naplno bodovalo (1-4-6) a nebýt vydařeného vstupu do soutěže, nemělo by na pásmo sestupu ani současný tříbodový náskok. Rezerva hanáckého klubu potřebuje přidat zejména na půdách soupeřů, odkud si přivezla jenom čtvrtinu (5) z celkových 20 bodů.

Vzájemná bilance ve FNL je vcelku vyrovnaná, mírně navrch má Opava (3-2-2). Olomouc B si ze tří druholigových utkání na opavském hřišti neodvezla ani bod a dvakrát tam rovněž neskórovala.

Koho sledovat: Neproduktivní útok Opavy má pozvednout Petr Rybička, jenž v minulosti ve FNL střílel góly za Chrudim. Tomáš Zlatohlávek se dvěma brankami podílel na poslední výhře Olomouce B a celkem se prosadil třikrát, ani jednou ale venku.

Zajímavost: Opava vsítila pouze 0,88 gólu na zápas a se 14 vstřelenými brankami má nejhorší ofenzivu soutěže.