Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Krvavý vládce Stalin sedm let ležel v mauzoleu: Jeho mumii se pokusili ukrást!

Autor: Michal Chytil - 
4. března 2023
05:00

Sedm let leželi vedle sebe, v přítmí, chladu, v nábožném tichu obrovské mramorové hrobky, svatyně bolševismu. V mauzoleu na moskevském Rudém náměstí dnes najdeme už jen Lenina. Stalina, druhého vůdce světového komunismu, tajně, až ostudně odklidili během poslední říjnové noci roku 1961.

V roce 1956 na 20. sjezdu strany pojmenoval sovětský lídr Chruščov Stalinovy přehmaty, definoval kult osobnosti a vše, co souviselo s jeho předchůdcem, mělo vymizet z historie.

Bouraly se pomníky, přejmenovaly se ulice, továrny, divadla, fotbalové kluby, aj. Vše, co neslo jeho jméno! Stranické vedení se distancovalo od totalitní minulosti. Kupodivu nabalzamovaného Stalina ještě pět let nechali ležet vedle Lenina. Lidé, kteří korzovali v uctivé vzdálenosti kolem nebožtíků, nic netušili. Uctívali modlu, která už byla prokleta.

Petice za odstranění 

Až na 22. sjezdu KSSS rozhodlo politbyro o odstranění těla. „Na přání leningradských dělníků, kteří vytvořili a zaslali petici, bude tělo řádně pohřbeno. Nelze ho déle ponechávat vedle Lenina, jehož myšlenky Stalin zradil,“ stálo v usnesení. Jelikož návrh přednesl tajemník leningradského výboru strany Ivan Spiridonov, měl také na starosti přesun „mumie“ v noci 31. října 1961.

Rozhovor s Leninem

Absurdita kolem dvou mrtvol houstla. V tisku nechali promluvit 80letou Doru Lazurkinovou, slavnou bolševičku z dob Lenina. Údajně se s Leninem „radila“ a popsala vidění, které měla. „Stál přede mnou, jako by byl naživu. A řekl: Je mi nepříjemné být vedle Stalina, který přinesl straně tolik problémů,“ tvrdila. To byl to zřejmě další argument…

Stalina tak nejprve vyjmuli ze spodního dílu rakve, v níž spočíval, a přenesli ho do laboratoře, kde se obě mrtvoly pravidelně konzervovaly. Tam mu sundali všechny metály, zlaté knoflíky a nárameníky. Rodině se nic neřeklo, vědělo to jen 30 lidí včetně nejvyšších politiků a důstojníků.

Ti ho také zatloukli do běžné rakve a nechali převézt ke kremelské zdi. Tady byl uložen do narychlo vykopané díry a překryt těžkou betonovou deskou, aby na něho fanatičtí příznivci nemohli. Vše se stalo v noci, bez fanfár a tradičních ceremonií. Náhrobek s bustou dostal až v 70. letech.

Lenin nechtěl být vystaven!

Bizarní je, že Lenin si nepřál být balzamován a vystaven, Přišlo mu to krajně fetišistické. Však také vdova Naděžda Krupská zuřila a zapřísahala Stalina, aby mauzoleum pro Lenina nedělal. Stalinovi to ale přišlo jako dobrý nápad. Poté si vymínil, že vedle Lenina jednou on sám ulehne… Ale osud je vrtkavý. Lenin se povaluje v žulové nekropoli dodnes. Stalina vyhodili jako prašivého.

Jak balzamovali Stalina

Do těla udělali chirurgové asi 20 řezů, vyjmuty byly všechny vnitřní orgány, mozek a oči. Diktátor byl ponořen do formaldehydové lázně na dobu několika týdnů, aby se nerozkládal. Poté byl naložen do lázně z obarveného lihu, aby dostala kůže lepší barvu. Kadaverózní skvrny byly vyretušovány. Nakonec vědci použili glycerolový roztok ke změkčení pokožky mrtvého těla. Pak nastavili polohu těla.

Funus byl tragédií

Když Stalin v březnu 1953 zemřel, byl jeho pohřeb pompézní a trval několik dní. Stovky lidí byly ušlapány, na což vzpomínal i Michail Gorbačov ve svých pamětech. „Vydali jsme se na poslední chvíli jinou ulicí, všude proudily tisícihlavé davy, byla to masa těl, která nás vrhla jinam. A v místě, kudy jsme chtěli jít, zemřely za několik minut desítky lidí.“

Ve „stínu“ atomové bomby

Termín 31. října 1961 byl vybrán záměrně. O den dříve proběhl test největší termonukleární pumy historie zvané Car bomba v Severním ledovém oceánu a noviny byly plné této historické události. A pak se také 7. listopadu konala velká vojenská přehlídka a kvůli přípravám se na týden uzavřelo Rudé náměstí. Stihla se strhnout písmena STALIN z mauzolea a opravit fasáda. Otevřelo se až v roce 1962 a lidé měli zapomenout, resp. se neměli ptát.

Nová publikace již na stáncích nebo k objednání zde>

Více v nové knize Stalin, rudá zrůda, vydané k 70 letům od smrti největšího masového vraha. Odborným garantem této publikace se stal historik Michal Macháček.

Najdete zde:

Jak se žilo ve stalinské éře

Pozadí velkých politických čistek

Psychologický profil narušeného vládce

Podrobný životopis

Vše o Stalinových ženách včetně zplození dítěte s 13letou milenkou

Skutečné důvody, proč uchvátil Československo

Proč si liboval v mužských aktech

Jakou měl pornografii

Co mu českoslovenští pracující posílali za dary…

Kupujte u všech dobrých prodejců nebo na www.ikiosek.cz s dopravou zdarma.

Video  Josif Vissarionovič Stalin – jeden z největších zločinců 20. století, za jehož vlády zahynuly desítky milionů lidí  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi