Reklama:
NOVINKA: Black Dragon Ultra Stim Pre-workout
Extrémní stimulace & maximální soustředění.
Tohle chcete zažít! Více zde.

Arnold Classic 2023:
jaké bylo semifinále?

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Severoamerické Arnold Classic v kulturistice mužů open představuje nejenom základní stavební kámen multisportovního Arnold Sports Festivalu, ale v profesionální lize IFBB Jima Maniona je po Mr. Olympia také druhou nejprestižnější a nejdéle pořádanou soutěží. Její jubilejní pětatřicátý ročník vyšel na dny 3. a 4. března, přičemž během pátečního večera v prostorách Columbus Convention Center proběhlo semifinále, na které finálové boje navážou o čtyřiadvacet hodin později.

Na výsledky Arnold Classic 2023 jste si mohli vsadit v tipovací soutěži, ve které se hrálo
o ceny věnované společností Amix v celkové hodnotě přes 10.000 Kč!
Na vyhodnocení tipovačky se můžete těšit v nejbližších dnech.

Nepřehlédněte:
Arnold Classic 2023: jak dopadla soutěž v kategorii classic physique?
Arnold Sports Festival 2023 očima Margity Zámolové


Semifinálová vyvolávání:
1.Elssbiay, Chinedu, Dauda, Walker, Clarida
2.Rodriguez, Moore, Williams, Bonac, Elgargni
3.Elssbiay, Williams, Bonac, Clarida
4.Chinedu, Dauda, Walker

Startovní pole letošního Arnold Classic se pro královskou kategorii open nerodilo lehce. Poté, kdy z pozvaných borců ze závodů odstoupili Charles Griffen s Blessingem Awodibuem, to nějakou dobu vypadalo, že na pódiu uvidíme pouze šest kulturistů. Pořadatelům se ale i díky navýšení finanční odměny pro vítěze podařilo nějaké ty profíky přilákat ještě dodatečně a postupně tak mohli ohlásit, že k jejich profesionální show kromě Samsona Daudy, Shauna Claridy, Luise Rodrigueze, Williama Bonaca, Kamala Elgargniho a Akima Williamse nastoupí i Nick Walker, Mamdouh Elssbiay, Andrew Chinedu a Patrick Moore. Rázem se tak letošní Arnold Classic stalo jedním z nejlépe obsazených ročníků této soutěže za poslední dekádu a fanoušci bodybuildingu se měli mít opravdu na co těšit!

První semifinálové vyvolávání v kulturistice mužů open na Arnold Classic 2023 (foto: František Zámola)

Už od prvních chvil semifinále bylo jasné, že je profíci svými formami nezklamou, a ačkoliv většina z nich naposledy závodila před pouhými jedenácti týdny na Olympia Weekendu, našli se i takoví, kteří za tu dobu dosáhli pozoruhodného progresu. Nejvýrazněji se díky spolupráci s novým týmem, který tvoří trenér Chris Lewis a specialista na předsoutěžní přípravu Chris Aceto, zlepšil Andrew Chinedu. I když tento 188 cm vysoký nigerijský těžkotonážník asi nikdy nebude mít tak napruhovaný zadek, jako míval třeba James "Flex" Lewis, prezentoval zatím svou nejlepší formou. Takto napruhovaného jste Andrewa ještě neviděli a bylo evidentní, že mu to pomůže nakročit k nějakému zajímavému výsledku. Pořádného zlepšení dosáhl také Mamdouh Elssbiay, jemuž se za velmi krátkou dobu podařilo odstranit část defektů, které jej stály vloni v prosinci titul Mr. Olympia. Rušivě působící díry v jeho kvadricepsech se podstatně zmenšily, alespoň o něco málo vylepšil záda a také lépe pózoval. Nezbývalo než čekat, kam jej v důležitém prvním semifinálovém vyvolávání zařadí rozhodčí, když nebylo pochyb o tom, že se do něj dostane.

Třetí semifinálové vyvolávání v kulturistice mužů open na Arnold Classic 2023 (foto: František Zámola)

Do prvního calloutu si hlavní rozhodčí Steve Weinberger kromě Elssbiaye posléze vyžádal i před soutěží mírně favorizovaného Nicka Walkera, mohutného, a přitom estetického Samsona Daudu, pouze 157 cm vysokého Shauna Claridu a už vzpomínaného Andrewa Chinedua. Uprostřed řady, kde nejčastěji pózuje závodník, kterého rozhodčí řadí nejvýše, stál po celou dobu nakonec Samson, což už před závody byl jistě také poměrně reálný scénář. Brit, který svou loňskou premiérovou účast na Olympii proměnil v zisk výborného šestého místa, před soutěží sliboval předvést na pódiu Arnold Classic dramatické zlepšení. O něco dotaženější zejména v zadních postojích závodil, ale fér je říci, že výraznější proměnu předvedl Andrew. Ten stál v prvním vyvolávání spolu s Nickem po Samsonově boku a z toho jasně vyplývalo, které závodníky rozhodčí po prejudgingu mají v první trojici. Mamdouha Elssbiaye z boje o medaile zřejmě vyřadilo, že byl až příliš mohutný a trochu nedotažený, kvůli čemuž vypadal v některých postojích poněkud hranatě.

Poslední semifinálové vyvolávání v kulturistice mužů open na Arnold Classic 2023 (foto: František Zámola)

Ve třetím vyvolávání proto "Big Ramy", jak se egyptskému kolosu přezdívá, následně pouze sváděl souboj o čtvrté až páté místo se Shaunem Claridou. Oba borce od sebe dělí přes 50 kilogramů živé váhy! Poslední callout se potom nesl v duchu bitvy o medaile. Uprostřed tříčlenné řady se postupně vystřídali Andrew, Nick i Samson, přičemž nejvíce póz nejspíše bral pouze osmadvacetiletý Walker, který předvedl bezkonkurenční triceps z boku i výborné zádové postoje. Chinedu na sebe poutal pozornost hlavně širokým zádovým svalem zepředu, Dauda přední bicepsovou i nejsvalnatější pózou. Nick závodí o něco staženější než na Olympii a zdá se, že ve snaze přijít v brutální formě nepatrně ztratil z plnosti a oblosti kvadricepsů, čímž nechal Samsonovi s Andrewem dveře otevřené. Otevřený je tak před finále i souboj o vítězství. Říci, že si jeden z borců ze zmíněné trojice jde na úkor svých soupeřů jasně pro titul, totiž po prejudgingu jednoduše nejde.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

04.03.15:11Marczus - Dauda, Walker, Chinedu, Ramy, Clarida.
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínArtur Bartusik: "Tělo všechno sčítá a...
migo (16:58) • Doporučil bych kimchi, vyrobené doma. Mám s ním ty nejlepší zkušenosti a je vhodné práv...
magazínArtur Bartusik: "Tělo všechno sčítá a...
fobo (00:21) • hezky popsáno, mám za zebou vše včetně té těžké operace, a i asi 20ti dalších, jen jsem...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
petrpolak (08:56) • Takovou podobnou anketu jsem udělal tenkrát před natáčením a jména z nich jsem se potom...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
Mikuc (22:03) • Možná udělat nějakou anketu, dotazník, zadat tam jednotlivé kategorie partií a tak, mož...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
petrpolak (09:34) • Ahoooj, děkuju za zpětnou vazbu. Pokud v tomto nebo v prvním díle nepadlo, že finální v...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie