Jablonečtí fotbalisté nedali dvě penalty, přesto Hradec v přesile porazili 4:1

foto Utkání 22. kola první fotbalové ligy (hráno v Mladé Boleslavi): FC Hradec Králové - FK Jablonec, 4. března 2022 v Mladé Boleslavi.Zleva Daniel Souček z Jablonce a Filip Kubala z Hradce Králové.

Mladá Boleslav - Jablonečtí fotbalisté zvítězili ve 22. ligovém kole na hřišti Hradce Králové vysoko 4:1, přestože v pauze prohrávali. "Votroky" poslal do vedení svým prvním gólem v nejvyšší soutěži Filip Novotný, ale v 54. minutě dostal červenou kartu domácí brankář Pavol Bajza a Severočeši skóre čtyřmi trefami otočili. Dvakrát skóroval Jan Chramosta a jednou se prosadili Pavel Šulc s Matějem Polidarem. Hosté navíc neproměnili hned dvě penalty. V nastavení byl vyloučen ještě také královéhradecký Michal Leibl.

"Votrokům" se v domácím azylu na mladoboleslavském stadionu v poslední době nedaří. Naposledy tam v lize zvítězili v polovině října nad Brnem, dnes tam už popáté za sebou nebodovali a klesli na šesté místo neúplné tabulky. Jablonec si připsal druhou jarní venkovní výhru a poskočil na desátou příčku.

Trenér vítězů David Horejš nebyl spokojen s prvním poločasem. "Hradec z ojedinělé akce šel do vedení, prohrávali jsme osobní souboje a Hradec měl navrch. V poločase jsme si k tomu něco řekli a hru jsme zpřesnili. Tabulka je ale hodně vyrovnaná a určitě není čas na nějaké uspokojení," řekl Horejš na tiskové konferenci podle klubového webu.

Úvod patřil hostům. Patrák, který nastoupil místo zraněného Černáka vůbec poprvé v ligové základní sestavě Jablonce, se hned v páté minutě ocitl sám před brankářem Bajzou, ale trefil jen jeho nohu. Na druhé straně po rychlém brejku střílel ve skluzu Kubala, ale míč zastavilo břevno.

Ve 34. minutě obrana hostů zaváhala s odkopem, k míči se uvnitř šestnáctky dostal Novotný a tvrdou střelou z voleje k tyči nedal brankáři Hanušovi šanci. Druhou padesátku svých ligových startů načal premiérovým gólem. Vyrovnat mohl ještě do přestávky Patrák, ale i jeho druhý pokus Bajza zneškodnil.

Brzy po změně stran Novotný poslal k zemi unikajícího Šulce a rozhodčí Zelinka nařídil penaltu. Ale Sejk, který dal při posledních dvou startech tři branky, z pokutového kopu Bajzu nepřekonal.

V 55. minutě utekl nepozorně hrající královéhradecké obraně Považanec, Bajza proti němu vyrazil před šestnáctku, zastavil ho faulem a protože to bylo ve vyložené šanci, uviděl červenou kartu.

Jeho místo mezi tyčemi zaujal Reichl a než si sáhl na míč, Chramosta ho překonal parádní trefou z přímého kopu. O pět minut později náhradní gólman vyrazil Sejkovu střelu, ale dobíhající Šulc strhl vedení na stranu Severočechů. Vzápětí mohl srovnat Kubala, ale brankář Hanuš hosty podržel.

Bajzovo vyloučení označili oba trenéři na tiskové konferenci za klíčový okamžik. "Zachovali jsme se ve druhém poločase hloupě. Lacinou penaltu jsme ještě přestáli, ale rozhodla to ztráta brankáře, nebylo to od něj optimální řešení a navíc Chramosta vymetl šibenici," konstatoval hradecký kouč Miroslav Koubek. "To byl zlomový moment a dvojí trest krásnou střelou Chramosty z trestného kopu," dodal Horejš.

Východočeši se i v deseti hnali dopředu, ale hra vabank jim nevyšla. Hosté snadno pronikali do otevřené obrany. V 81. minutě Chramosta vstřelil svůj desátý gól v tomto ligovém ročníku a o čtyři minuty později na další přihrál Polidarovi, který uklidil balon do prázdné branky.

A to ještě Reichl zmařil další velké šance Sejka a střídajícího Jovoviče. V nastaveném čase zneškodnil po vyloučení Leibla i penaltu v podání Hübschmana, jednačtyřicetiletý veterán se tak nestal nejstarším střelcem samostatné ligové historie.

"V tu chvíli musíte jít do rizika, rozhodl jsem se pro otevřené postavení, ale hra vabank přinesla nejistotu, čehož Jablonec využil. Naši začali být v obraně chaotičtí a nedisciplinovaní, což vyplynulo z frustrace," uzavřel Koubek.

Jablonec vyhrál 4:1 stejně jako před týdnem doma nad Teplicemi a zvítězil potřetí z posledních čtyř kol. "Votroci" soupeře porazili v lize naposledy v roce 2010 a dnes se jim to nepodařilo už potřinácté za sebou.

Hlasy po utkání:

Miroslav Koubek (trenér Hradce Králové): "Byly to dva různé poločasy. V prvním jsme nehráli špatně, všechno se vyvíjelo příznivě. Zachovali jsme se ale hloupě ve druhém poločase. Lacinou penaltu jsme přestáli, ale Jablonec pokračoval v aktivní hře. Rozhodla to ztráta brankáře, nebylo to od něj optimální řešení a Chramosta vymetl šibenici. Pak přišla rychlá druhá branka po průnikové přihrávce. V tu chvíli musíte jít do rizika, rozhodl jsem se pro otevřené postavení, ale hra vabank přinesla nejistotu, čehož Jablonec využil. Naši začali být v obraně chaotičtí a nedisciplinovaní, což vyplynulo z frustrace."

David Horejš (trenér Jablonce): "Spokojenost samozřejmě s výsledkem. Hradec z ojedinělé akce šel do vedení a byla tam pasáž, kdy jsme prohrávali osobní souboje a Hradec měl navrch. V poločase jsme si k tomu něco řekli a hru jsme zpřesnili. Zlomový moment byla červená karta pro brankáře domácích, kdy přišel vlastně dvojí trest krásnou střelou Chramosty z trestného kopu. Pak jsme zkušeně hru ovládli a dali další branky. Tabulka je hodně vyrovnaná a my nesmíme v ničem polevit. Určitě není čas na nějaké uspokojení."

Zdroj: web Jablonce.

FC Hradec Králové - FK Jablonec 1:4 (1:0)

Branky: 34. Novotný - 60. a 81. Chramosta, 65. Šulc, 85. Polidar. Rozhodčí: Zelinka - Kotalík, Dohnálek - Batík (video). ŽK: Ryneš, Leibl. ČK. 55. Bajza, 90.+9 Leibl (všichni Hradec). Diváci: 676.

Sestavy:

Hradec: Bajza - Klíma, Kodeš, Leibl - Gabriel, Kučera, Pudhorocký (59. Reichl), Novotný (71. Trusa) - Smrž - Ryneš, Kubala (82. Matěj Koubek). Trenér: Miroslav Koubek.

Jablonec: Hanuš - Martinec, Král, Souček - Šulc, Považanec, Hübschman, Polidar (90.+5 Štěpánek) - Patrák (60. Jovovič) - Chramosta (87. Ikaunieks), Sejk (90.+5 Surzyn). Trenér: Horejš.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď