Přestože Mckenna Grace teprve minulý rok oslavila své šestnácté narozeniny, má tato rodačka z Texasu za sebou už dlouhou úspěšnou kariéru. Před kamerou se poprvé představila v pouhých sedmi letech a v současné době už její filmografie obsahuje přes šedesát rolí včetně snímků Velký dar (2017), Captain Marvel (2019) a Krotitelé duchů: Odkaz (2021). Teď se rozhodla vydat i jiným než jen hereckým směrem, a to hudebním. Letos na začátku března vydala svou debutovou EP Bittersweet Sixteen, kde se otevírá o úzkostech dospívání a rozchodu.

První věc, které si u Mckenny Grace všimnete, je na její nízký věk nesporně vyspělý hlas. Grace dokáže do každé písně vložit správné emoce a provést vás příběhem, který se vám snaží sdělit. V tomto ohledu jí nepochybně pomáhá i její předešlá herecká praxe.

Grace si všechny své písně složila sama. Její texty jsou kreativní, často obsahují slovní hříčky (I’m your cigarette so gaslight me) a perfektně vystihují atmosféru dospívání a trable prvních lásek. Celá EP je kombinací rebelství, vzteku a úzkosti. I přes energičtější tempo některých písní, je jejich text převážně smutný až zahořklý. Hudebně Grace balancuje mezi popem a rockem.

Úzkost a problémy se sebevědomím

Na první pohled se zdá život Mckenny Grace perfektní. Hvězdou je už od dětství a potkává ji jeden úspěch za druhým. Jak ale ukázala herečka v loňském roce, ne všechno je takové, jak se zdá. Grace loni v listopadu přiznala, že trpí skoliózou, kvůli které musela podstoupit náročnou operaci páteře. Z původního skoro padesátistupňového zkřivení páteře, už dnes má jen šestiprocentní. O problému se svým zevnějškem se podělila v písni Self Dysmorphia, která ale vyšla mimo tuto EP.

V Bittersweet Sixteen zpěvačka odkrývá své pochyby o sobě. Hned úvodní píseň Ugly Crier se soustředí na tlak jejích dosavadních úspěchů a otázku, zda už není za svým kariérním vrcholem. Jak se v písni Grace ptá „So much potential was it accidental?“

Post Party Trauma je pak o pocitech nezapadnutí do davu a o úzkostech, které přicházejí s návštěvami společenských akcí. Pocitech, že nejste dostatečně dobří, že všichni ostatní dokážou komunikovat normálně, jen vy jste ta divná. Sama Grace uvedla, že párty ji nesmírně nervují, a že i kvůli svému nízkému věku má vždy pocit, že tam nezapadá. Prakticky každý večírek celebrit, který kdy navštívila, pro ni prý skončil slzami.


Rozchod a problémy s láskou

Velká část EP se věnuje tématům rozchodu a zlomeného srdce. City Leaver, Checkered Vans a Buzzkill Baby se soustředí na zradu partnera a následné negativní emoce. Buzzkill Baby pak přidává ještě bolestný moment, když se váš ex-přítel po nějaké době zase ozve, aby se vás pokusil získat zpátky. Skladba What if se zase dívá zpět na počátek vztahu a pokládá si otázku, zda by nebylo lepší se nikdy do něj nepouštět.

Předposlední skladba Collapsing Stars se výrazně liší od předchozích vztahových písní. Zpěvačka zde zpívá o komplikovaném pohledu na ex-partnery a poukazuje na fakt, že vztahy zobrazené v předchozích skladbách jsou silně jednostranné: „And part of my fucked up recovery is the monster that I paint you out to be“.

Závěrečná skladba Bittersweet Sixteen pak oba motivy EP spojuje. Nejistota dospívání, strach z toho, že nejlepší léta a vrchol kariéry už má za sebou, se zde kombinují s milostným zklamáním.

Nová hvězda na vzestupu

Mckenna Grace do hudebního světa vstoupila poprvé ve čtrnácti letech písní Haunted House, která se objevila v závěrečných titulcích snímku Krotitelé duchů: Odkaz (2021). Od té doby ukázala velký kreativní růst a už teď je takřka jasné, že ji čeká mnoho úspěchů. Grace uvedla, že má napsáno už několik dalších skladeba že doufá, že se brzy dočká celého alba.

Je jasné, že EP nejvíce tematicky osloví teenagery, kteří se v jejích textech najdou, každopádně EP je natolik dobrá, že zaujme i ty, kteří už mají dospívání za sebou. Mckenna Grace tedy rozhodně patří mezi mladé talenty, které si zaslouží vaši pozornost.

Zdroj fotografií: www.depositphotos.cz

ALBUM: BITTERSWEET SIXTEEN

Interpret: McKenna Grace
Datum vydání: 3. března 2023
Producenti: Herag Sanbalien, Hrag Sanbalian, Lowell…
Autoři: Bülow, DCF, Herag Sanbalion…
WWW: @mckennagracefull

PŘEHLED RECENZE
Originalita
8
Zvuk
10
Atmosféra
10
recenze-mckenna-graceMckenna Grace ve své EP přináší pocity spojené s rozchodem a úzkostmi dospívání. Její hlas je velmi vyspělý, texty kreativní a každá skladba přináší příběhy, ve kterých se především její teenagerské publikum najde. EP ale má svou kvalitou šanci zasáhnout i publikum, které má dospívání už za sebou. Není pochyb, že o Mckenně Grace v budoucnu v hudebním světě ještě uslyšíme.