Dnes Pondělí - skorojasno 23°C
Zítra Úterý - jasno 23°C
Pondělí 13. 5. 2024
Svátek má Servác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V Troji začala výstava orchidejí, zaměřuje se na kvetoucí podklady Vietnamu
Z výstavy Orchideje, poklady vietnamské džungle. Foto: Jan Puci

V Troji začala výstava orchidejí, zaměřuje se na kvetoucí podklady Vietnamu

Botanická zahrada v pražské Troji slavnostně zahájila jednu v tropickém skleníku Fata Morgana výstavu Orchideje, poklady vietnamské džungle, během níž se představí rostlinné bohatství Vietnamu.

Dosud zde bylo nalezeno přes 170 rodů orchidejí ve více než 1200 druzích. Nejširší zastoupení na výstavě mají orchideje z rodu Dendrobium, nechybí však ani skutečné perly vietnamské džungle, jako je střevíčníkovec Paphiopedilum delenatii, velkokvěté druhy rodu Cymbidium a Coelogyne či kouzelné miniaturky Dendrobium unicum a Phalaenopsis lobbii.

Originální aranžmá, které přibližuje oslavu vietnamského Nového roku (Tết Nguyên Đán) pro výstavu navrhla a ve spolupráci se studenty České zahradnické akademie Mělník vytvořila přední česká floristka Klára Franc Vavříková.

„Orchideje jsou nepochybně jednou z nejatraktivnějších sbírek naší botanické zahrady. Pyšníme se rozsáhlou kolekcí, která čítá na 2300 druhů, z nichž mnohé se představují právě během oblíbených výstav. Letošní sezónu botanické zahrady jsme zasvětili Asii, a tak ani výstava orchidejí nebude výjimkou a návštěvníkům představíme skutečné poklady Vietnamu. Odtud pochází řada rostlin v našich sbírkách,“ řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Patronkami přehlídky, ale i celé sezóny 2023 se staly herečky Iva Janžurová a Sabina a Theodora Remundovy. Partnerem je společnost Forestina. Výstava orchidejí je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 19 hodin hodin a potrvá až do 19. března. Součástí je i prodej květin a pěstitelská poradna. Pro výstavu platí běžné vstupné.

Výstavy orchidejí lákají do tropického skleníku Fata Morgana již od roku 2006. Přehlídku této rostlinné krásy a rafinovanosti si každoročně nenechá ujít několik tisíc návštěvníků.


Autor: puc

Sklizeň 2024. Letošní úroda umění na Gymnáziu Jana Patočky

Včera v 07:57

Jak na gymnáziu probíhá výtvarka? Přijďte si prohlédnout zlomek toho, co bylo v tomto školním roce vytvořeno, od 13. do 30. června se bude konat výstava v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Album zpomalených obrazů v Zámku Troja

10. května 2024 v 09:16

Galerie hlavního města Prahy zahajuje 21. května novou výstavu v Zámku Troja: Album zpomalených obrazů / Skladby a výtvarná díla z cyklu Nejisté situace.

Potkani na Chvalském zámku

10. května 2024 v 08:49

Jarní výstava potkanů v prostoru Chvalské stodoly, která se nachází v areálu Chvalského zámku v sobotu 11. května od 10 hodin. Více než 100 potkanů, program pro děti, fotokoutek.

Sídliště Petřiny pohledem studentů architektury

8. května 2024 ve 14:05

Petřiny pohledem studentů Fakulty architektury ČVUT z ateliéru Zmek– Krýzl – Novotný. Výstava ve výlohách Skleněného paláce v Praze 6. Vernisáž se koná 9. května v 17 hodin. Výstava trvá do 23. června.

Výstava Fotografie v Praze 14

7. května 2024 v 11:03

Ve čtvrtek 9. května bude v 17 hodin v Galerii 14 zahájena výstava fotografií studentů a absolventů Pražské fotografické školy.

V Galerii 1 je Humoreska

6. května 2024 v 10:42

Pondělní podvečer patřil v Galerii 1 dvojici přátel Miclovi a Miffkovi, kteří zahájili společnou výstavu s názvem Humoreska. Obrazy plné barev, humoru a příběhů můžete zhlédnout do 24. května. Kurátorkou výstavy je Renata Mužíková.

Výstava: Příroda kolem nás

4. května 2024 v 16:57

V atriu radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí se koná výstava Jana Sedláčka příroda kolem nás, která bude trvat až do 24. května.

Výtvarnice a malířka Andrea Králová v Novoměstské radnici

2. května 2024 v 10:21

Výstava obrazů a objektů kostýmní a scénické výtvarnice a malířky Andrey Králové Návraty se bude konat v přízemní galerii Novoměstské radnice v Praze 2 od 5. května do 2. června.

Láska se nedělí. Láska se násobí. Výstava před radnicí

2. května 2024 v 08:03

Láska se nedělí. Láska se násobí. Motto nové kampaně a panelové výstavy na podporu náhradního rodičovství, kterou najdete od 2. května v Praze 2. Kampaň představí veřejnosti sedm různých příběhů lidí, konkrétně šesti pěstounů a jedné ženy, která byla vychována pěstounskou...

Na Mariánském náměstí začala výstava s názvem 20 let v EU

1. května 2024 v 11:42

Na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice byla u zahájena panelová výstava nazvaná 20 let v EU.

Májová výstava skalniček

1. května 2024 v 11:05

Výstava skalniček, hájních rostlin, azalek a rododendronů, dřevin a jiných, často velmi vzácných a málo pěstovaných rostlin v zahradě kostela sv. Jana na Skalce na Karlově náměstí.

Návrhy designérů na Viadukt Karlín najdete na výstavě

23. dubna 2024 v 08:39

Výstava všech návrhů nové identity Viaduktu Karlín nabídne všech 78 návrhů od designérů a designérek.

Výstava: Motýli, dobrodružná cesta

20. dubna 2024 v 10:35

Stovky motýlích křídel rozzářily skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha. Letos se můžete těšit na cestovatelské téma – motýlí migraci.

Další články
Nahoru