The Capitals: Španělská vláda je rozhádaná kvůli zákonu o sexuálním násilí

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


MADRID

Španělská vláda je rozhádaná kvůli zákonu o sexuálním násilí. Tři měsíce před španělskými regionálními a komunálními volbami bude levicové hnutí Společně můžeme (Unidas Podemos) hlasovat proti reformě zákona o sexuálním násilí, kterou navrhl jeho koaliční partner, Španělská socialistická dělnická strana (PSOE). Hrozí tak zhoršení již tak napjatých vztahů mezi oběma stranami.

Levicová vládní koalice je rozdělená kvůli tzv. zákonu „jen ano znamená ano“, který měl nečekaný účinek a podle nových údajů španělské Generální rady soudnictví vedl ke zmírnění 721 trestů a 74 propuštěním z vězení.

Přesto strana Unidas Podemos oznámila, že bude hlasovat proti jeho reformě. „Domníváme se, že tento krok zpět (reforma zákona) je zradou feministického hnutí,“ uvedla v pondělí zástupkyně mluvčí Unidas Podemos Alejandra Jacinto.

Zákon byl vypracován v návaznosti na případ takzvané „vlčí smečky“, kdy v roce 2016 pět mužů znásilnilo během býčího festivalu v Pamploně osmnáctiletou ženu. Obvinění se pomocí videozáznamu z mobilního telefonu snažili argumentovat tím, že jelikož žena měla zavřené oči a během útoku se nehýbala, se stykem souhlasila.

Nový zákon odstranil rozdíl mezi sexuálním zneužitím a znásilněním a uvedl, že rozhodující je výslovný souhlas, nikoli pasivita a mlčení.

Retroaktivní uplatňování zákona však vedlo k tomu, že mnoha pachatelům byly sníženy tresty a byli propuštěni, což vedlo k výzvám k odstranění mezer v zákoně a zpřísnění pravidel.

Oba koaliční partneři se však rozcházejí zejména v názorech na pozměňovací návrhy PSOE, které mají řešit otázku snižování trestů.

Pro Unidas Podemos je nepřijatelné, že PSOE prosazuje úpravu některých trestů a že chce, aby násilí a zastrašování bylo kvalifikováno jako přitěžující podtyp trestného činu.

Pokud se oběma stranám nepodaří usmířit, bude se PSOE muset spolehnout na podporu středopravicové Lidové strany (Partido Popular) a krajně pravicové strany VOX, která je v současnosti třetím nejsilnějším uskupením v parlamentu.

Spojení PSOE se svými tradičními nepřáteli by bylo těžkou ranou pro všechny snahy vlády prezentovat obraz pevné koalice.

V předvečer Mezinárodního dne žen by takové „divadlo“ mohlo PSOE poškodit a Lidovou stranu naopak ve volebním roce posílit. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)


PAŘÍŽ

Francie má řešení vysokých cen potravin. Francouzská vláda v pondělí oznámila svůj plán boje proti inflaci, která podle údajů tamního statistického úřadu INSEE dosáhla v lednu 2023 u potravinářských výrobků 14,5 %. Po setkání se zástupci maloobchodních řetězců francouzský ministr financí Bruno Le Maire zahájil „protiinflační čtvrtletí“, během něhož by Francouzi měli najít „nejnižší možné ceny u několika položek denní potřeby“.

Náklady na toto opatření ponesou podle ministra distributoři, kterým by se měly snížit marže o „několik set milionů eur“. Le Mairovo ministerstvo jim však nechce rozkazovat. „Věřím ve svobodu obchodu, nehodláme stanovovat ceny. […] Pouze zajistíme, aby byly dodržovány závazky, které distributoři přijali,“ vysvětlil ministr. Kontroly budou provádět útvary ministerstva. (Davide Basso | EURACTIV.fr)


VÍDEŇ

Rozvojové země se mají připojit k podpoře Kyjeva. Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg na pondělní konferenci OSN o rozvojové pomoci v Kataru vyzval rozvojové země k podpoře Ukrajiny a zdůraznil, že ruská agrese „není jen evropskou válkou“. Mnoho zemí „globálního Jihu“ bylo obviněno z pasivity či dokonce sympatií vůči Rusku a jeho válečnému narativu, který viní Západ z války a celosvětového růstu cen energií a potravin. (Chiara Swaton | EURACTIV.de)


BRATISLAVA

Země V4 se na nelegální migraci dívají stejně. Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko chtějí při dialogu s Evropskou komisí o nelegální migraci postupovat jednotně, řekl slovenský ministr vnitra Roman Mikulec po jednání s ostatními ministry zemí Visegrádu.

„Mnoho migrantů, kteří sem přicházejí nelegálně, nechce zůstat na území zemí V4, chtějí pokračovat na západ. My musíme s těmito zeměmi ještě aktivněji a otevřeněji mluvit, aby s námi situaci řešily tak, abychom ji zvládli,“ řekl Mikulec.

Evropská komise zároveň musí dát jasné odpovědi na dotazy zemí V4, například „co dělat s migranty přicházejícími ze zemí jako Sýrie nebo Afghánistán, kteří jsou podle současných evropských pravidel nenavratitelní,“ uvedl Mikulec. (Michal Hudec | EURACTIV.sk)


VARŠAVA

Polsko zažaluje Moskvu kvůli ropě. Polský státní energetický gigant Orlen podnikne právní kroky proti Rusku kvůli nedávnému pozastavení dodávek ropy ropovodem Družba, oznámil generální ředitel společnosti Daniel Obajtek.

V únoru ruská společnost Tatněfť zastavila dodávky ropy do Polska, údajně kvůli problémům s neplacením. Rozhodnutí přišlo jen den poté, co Polsko jako první země darovalo Ukrajině tanky Leopard, a několik dní po návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář