Na olomouckém sídlišti Povel probíhá pilotáž sběru kuchyňského odpadu

Názor na třídění gastroodpadu z domácností zjišťují na olomouckém sídlišti Povel pracovníci specializované agentury. V této městské části od loňska běží pilotní projekt sběru kuchyňského odpadu. Ten mohou občané odkládat do speciálních nádob umístěných u vybraných kontejnerových stání. Průzkum probíhá od úterý 7. března do 9. března.

„Získané poznatky z průzkumu poslouží k úpravám pilotního systému, případně k jeho rozšíření do dalších lokalit ve městě,“ popisuje náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák odpovědný za oblast odpadového hospodářství v Olomouci. V ulicích se budou tři dny pohybovat dvoučlenné tazatelské týmy. Každý, kdo tazatelům odpoví na pár krátkých otázek, obdrží coby dárek opakovaně použitelný sáček na ovoce a zeleninu vyrobený z recyklovaného materiálu.

V lokalitě bude v době průzkumu k dispozici také infostánek. „U něj zájemci získají bližší informace o třídění gastroopdpadu, například prošlých potravin či zbytků pokrmů. V případě, že vyplní i dotazník, zapojí se tím do soutěže o dárkové balíčky s regionálními produkty,“ doplňuje vedoucí oddělení odpadového hospodářství olomouckého magistrátu Petr Swaczyna.

Součástí akce je také osvěta v oblasti správného nakládání s gastroodpady prostřednictvím letáku s informacemi, co do nádob na kuchyňský odpad patří a co nikoliv. „Smyslem projektu recyklace gastroodpadu je především snížení podílu směsného komunálního odpadu, jehož likvidace stojí nemalé prostředky z městské pokladny,“ upozorňuje Otakar Štěpán Bačák.

Kuchyňský odpad z Olomouce se využívá jako obnovitelný zdroj a energeticky se zpracovává v bioplynové stanici společnosti EFG Rapotín BPS. Ta v krajské metropoli zabezpečuje systém sběru gastroodpadu v pilotní lokalitě.*

Další informace na www.tridimgastro.cz

/zr/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down