INZERCE

Dodavatelů elektřiny je na trhu víc než dost, zákazník má možnost volby. Foto: Pixabay

Trojjediný trh s energiemi. Část dodavatelů zlevnila pod strop plošně, jiní selektivně a zbytek vůbec

Další dodavatelé oznámili snížení cen elektřiny a zemního plynu pro zákazníky z řad domácností. Jen v tomto týdnu oznámilo innogy snížení cen elektřiny u základních ceníků a MND Energie oznámila nové ceníky pod vládním stropem. V minulém týdnu šel s cenou dolů Centropol. Z velkých dodavatelů zaostává už jen ČEZ a Pražská energetika.

Dodavatel innogy již v únoru snížil ceníky zemního plynu, nyní srazil pod vládou stanovený strop také komoditní cenu elektrické energie. Opatření platí zpětně od 1. března a týká se asi 50 tisíc zákazníků, kteří v minulosti uzavřeli smlouvy s innogy na dobu neurčitou (většina zákazníků innogy má fixované ceny). Platba u nejběžnějšího tarifu D02d je stanovena na 4737 korun za MWh (bez DPH), tedy pod vládním stropem na úrovni 5000 korun/MWh bez daně.

Jiný přístup zvolila společnost MND Energie, která představila nové ceníky plynu a elektřiny pod hodnotou stropu. Na tyto ceníky mohou přejít stávající i noví zákazníci jednoduše online či zavoláním na bezplatnou infolinku. V případě plynu zákazníci od 13. března zaplatí 2636 korun/MWh včetně DPH (13 procent pod stropem), nejčastější distribuční sazba elektřiny vychází na 5674 korun s DPH (o 6,2 procenta pod stropem).

Do třetice lze zmínit společnost Centropol Energy, která na počátku března dál rozšířila nabídku s cenou pod vládními stropy. Smlouvy na dobu neurčitou, u kterých bude zemní plyn oproti stropu o 311 korun za megawatthodinu nižší, mohou využívat noví i stávající zákazníci se smlouvami na dobu neurčitou. Od poloviny dubna zlevní také elektřinu na dobu neurčitou. Již v únoru začal Centropol nabízet podstropové ceny u nových smluv na dobu určitou.

Dodavatelé na tři skupiny

Obecně tak lze říct, že se hlavní dodavatelé rozdělili do tří skupin. První šla dolů s cenou i v případě základních ceníků. Druhá také nabídla ceny pod úrovní vládního stropu, ale zákazníci se k nim dostanou až podpisem nové smlouvy; často je získání nižší ceny podmíněno fixací na delší období. Poslední skupina zatím neumí nabídnout nižší cenu (ČEZ slibující zlevnění od ledna 2024) nebo „podstropovou“ nabídku teprve chystá (PRE). Pokud vezmeme dodavatele elektřiny s aspoň 10 tisíci odběrnými místy, rozdělení trhu vypadá následovně:

  • Pod stropem jsou i běžné smlouvy na dobu neurčitou: Centropol Energy, E.ON Energie, Fonergy, innogy Energie, Pražská plynárenská
  • Pod stropem jsou jen nové smlouvy a akční nabídky: Armex Energy, Dobrá Energie, EP Energy Trading, Lama energy, MND Energie, Vemex Energie
  • Zákazníci platí cenu dle stropu: ČEZ Prodej, Pražská energetika, Yello

Téměř shodné je rozdělení trhu v případě dodávky zemního plynu. Jistý rozdíl je v případě Pražské plynárenské, u které se avizované zlevnění projeví až od počátku května. Následující přehled opět zahrnuje dodavatele s nejméně 10 tisíci odběrnými místy.

  • Pod stropem jsou i běžné smlouvy na dobu neurčitou: Centropol Energy, E.ON Energie, innogy Energie, Pražská plynárenská (od 1.5.2023)
  • Pod stropem jsou jen nové smlouvy a akční nabídky: Armex Energy, Dobrá Energie, EP Energy Trading, Lama energy, MND Energie, SPP CZ
  • Zákazníci platí cenu dle stropu: ČEZ Prodej, Pražská energetika, Pražská plynárenská (do 30.4.), Yello

Dále platí, že hlavně zákazníci, kteří používají zemní plyn a elektřinu k vytápění, by měli zvážit změnu dodavatele. Ti totiž mohou změnou ušetřit 10 tisíc korun za rok, někdy i více. Při běžné spotřebě na svícení a elektrické spotřebiče lze na změně dodavatele elektřiny ušetřit maximálně 3500 korun.

David Tramba