Zemanovo tvrzení, že jeho lékařské zprávy jsou padělané, justice odmítla. Verdikt ale znovu prověří

Když loni žalobci odložili podnět bývalého prezidenta Miloše Zemana na možný trestný čin sabotáže, k níž mělo dojít při jeho hospitalizaci na podzim 2021, Hrad nebyl s výsledkem spokojený. Podal proto takzvaný podnět k výkonu dohledu, jak serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu sdělil Zemanův advokát Marek Nespala. Nejvyšší žalobce pokus o sabotáž odmítl. Část podnětu, v niž se řeší pravdivost lékařských zpráv, předal pražským státním zástupcům.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Výsledkem podnětu bylo stanovisko Nejvyššího státního zastupitelství, že opravdu ve vztahu k té sabotáži tam není shledávána jaksi právní základna pro to, aby se ve věci prověřovalo. Nicméně otazníky ohledně úniku informací a velmi podivných kvazilékařských zpráv je třeba podle názoru Nejvyššího státního zastupitelství přezkoumat,“ uvedl advokát Marek Nespala, který během Zemanova mandátu zastupoval prezidenta.

Zemanovo podezření na sabotáž je podle žalobců nedůvodné, padělání lékařské zprávy prošetřují

Číst článek

Nejvyšší státní zastupitelství podle mluvčího Petra Malého druhou část podnětu, která se týkala údajného falšování lékařských zpráv, pouze postoupilo Městskému státnímu zastupitelství v Praze. „Nedávali jsme jim k tomu žádný pokyn, pouze jsme jim to postoupili, aby si to sami posoudili a rozhodli o dalším postupu,“ podotkl Malý.

Pražští žalobci zahájili v polovině února v případu takzvaný dohled. „Bylo nám Nejvyšším státním zastupitelství postoupeno 15. února tohoto roku podání, které bylo dle svého obsahu z části vyhodnoceno jako podnět k výkonu dohledu,“ sdělil mluvčí Aleš Cimbala s dovětkem, že podnět je nyní zpracováván a není možné k němu podat bližší informace.

Zemanova hospitalizace

Zeman byl v říjnu 2021 hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Server Novinky.cz tehdy zveřejnil záběry, na nichž byl po převozu prezident v bezvládném stavu. Hradní kancléř Vratislav Mynář to tehdy komentoval tak, že Zeman pouze usnul.

Jeho zdravotní stav ale vyvolal řadu otázek týkajících se toho, zda je hlava státu schopná vykonávat svůj úřad. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) si proto tehdy na pokyn organizačního výboru horní komory právě tuto informaci nejdříve od Mynáře a poté přímo z nemocnice vyžádal.

Zákonodárci tehdy dokonce zvažovali aktivaci článku 66, čímž by Zemanovi mohli odebrat některé jeho pravomoci.

S posudkem z Bohnic neuspěl. Proč žalobce smetl Zemanovu stížnost na padělání lékařských zpráv?

Číst článek

Zeman po svém uzdravení ale hovořil o „pokusu o puč“ a loni na začátku léta podal prostřednictvím Nespaly podnět pro podezření ze spáchání trestného činu sabotáže. Vrchní státní zastupitelství loni vyhodnotili, že o sabotáž se v žádném případě nejednalo.

Vyčlenili ale z podnětu pasáže týkající se nepravdivých lékařských stanovisek vydaných Ústřední vojenskou nemocnicí.

„Po obsahové zprávě jde tedy o vyslovení podezření ze spáchání trestného činu padělání vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu,“ napsali loni v červenci žalobci v informaci poslané Nespalovi.

Případ předali na stůl Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6. A i to podezření smetlo ze stolu. „Prostudováním lékařské dokumentace o průběhu Vaší hospitalizace nebylo zjištěno, že by lékařské zprávy, stejně jako přijímací zprávy a epikrízy vedené v průběhu Vaší hospitalizace na JIP, byly padělané nebo nepravdivé,“ napsal v usnesení žalobce Richard Petrásek.

Nyní budou právě jeho kroky a postupy kontrolovat žalobci z Městského státního zastupitelství.

Tereza Čemusová, Martin Štorkán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme