InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s UNICEF připravilo program podpory primární péče v ČR

10.03.2023
Hlavním cílem projektu s vybranými nemocnicemi a Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD ČR) je posílení kapacit ordinací v poskytování kvalitní zdravotní péče pro děti a dorost. Projekt počítá s navýšením kapacit u desítek ordinací pro děti a dorost napříč Českou republikou i otevřením nových ordinací v rámci nemocnic. Díky společnému projektu dojde mj. k navýšení kapacit ordinací praktických lékařů pro děti a dorost až o 12 tisíc ukrajinských i českých dětí. Dětský fond OSN (UNICEF) pro projekt zajišťuje finanční i technickou podporu.
Foto: mzcr.cz
Vysoký počet dětí a dospělých v řadách ukrajinských uprchlíků vytváří zvýšený tlak na síť všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost. V rámci memoranda, podepsaného v srpnu loňského roku zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR a Dětského fondu OSN (UNICEF) je tak počítáno i s podporou primární péče v nemocnicích, jelikož se uprchlíci v této věci často obrací právě na ně.

"Spolupráce se zástupci Dětského fondu OSN, českých nemocnic i Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost je v této oblasti příkladná. Rád bych všem poděkoval za ochotu a přístup. Už více než rok poskytujeme útočiště válečným uprchlíkům a je třeba jim poskytnout nezbytnou péči, aby se po návratu domů mohli bez problému zapojit do obnovy své země a nemuseli dohánět například chybějící očkování," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Z projektu UNICEF je podpořen vznik, vybavení, personální zajištění a částečně i provoz ordinací praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost v nemocnicích. Rozsah péče odpovídá komplexní péči v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost, tedy včetně zajištění všech preventivních prohlídek, očkování apod.

"Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví jsme umožnili přístup k základním zdravotnickým službám již více než 10 000 dětí a žen, a to prostřednictvím 9 ambulantních center v 5 nemocnicích. Plánujeme tuto spolupráci i nadále rozšiřovat, podpořit více nemocnic a 25 ordinací praktických lékařů pro děti a dorost po celé zemi. Společně také podporujeme zaměstnávání ukrajinských profesionálů ve zdravotnictví, umožňujeme jim rychleji získávat aprobace, aby mohli poskytovat zdravotnické služby uprchlíkům a českým občanům," uvedla vedoucí kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v ČR Yulia Oleinik.

Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, které se pomoci ukrajinským uprchlíkům aktivně účastní od samého začátku, v rámci projektu rozšíří ordinační hodiny i prostory, díky čemuž bude možno registrovat nové pacienty.

"Již rok pečují praktičtí lékaři pro děti a dorost o tisíce ukrajinských dětí, které uprchly z válkou postižené země. Poskytují zejména akutní péči a snaží se zajistit i další nezbytnou a potřebnou soustavnou péči. Velmi vítáme každou podporu směřující do ordinací praktických dětských lékařů. Finanční a technickou podporu za účelem zvýšení kapacity ordinací nebo zajištění dalšího personálu v ordinacích využijí desítky ordinací, které se na výzvu SPLDD ČR do projektu přihlásily," uvedla Hana Cabrnochová, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky.

Nemocnice zapojené do projektu vytipují vhodný prostor, provedou jeho adaptaci, vybavení potřebnou technikou, zajistí personální zabezpečení poskytování zdravotních služeb v příslušném oboru a poskytují péči v oboru praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost a registrují pacienty.

"Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze jsme v rámci projektu UNICEF v září loňského roku rozšířili primární zdravotní péči o dvě ambulance, a to o ordinaci praktického lékaře pro Ukrajince a ordinaci pro ukrajinské děti a dorost. V dubnu plánujeme otevřít druhou ambulanci pro děti. V současnosti máme registrovaných 1300 dětí a 600 dospělých. Poskytovaná péče představuje především preventivní prohlídky, akutní vyšetření, očkování, základní laboratorní vyšetření a další běžnou ambulantní péči. V ordinacích je navíc vždy ukrajinsky hovořící lékař i administrativní pracovník," uvedl náměstek ředitele pro léčebnou péči Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Ivan Pavlík.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pátek 17.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »