Kontrast města a vesnice. Autorka bestsellerů Juli Zeh vydává román v dopisech s názvem Mezi světy

10. březen 2023

V pořadí třetí román úspěšné autorky – s vděčnou tématikou – kontrast města a vesnice. Tentokrát román v dopisech, resp. v mailech a whatsappových zprávách. Poprvé se spoluautorem Simonem Urbanem, opět brilantně napsaný a vysoce aktuální. Po vydání se okamžitě vyhoupl na druhé místo rankingu týdeníku Der Spiegel. 

Dva světy, které nemohou být rozdílnější

Potkali se po dvaceti letech ve městě, znali se ze studií, bydleli spolu kdysi ve společném bytě, byli dobří přátele, ale nic víc, skvěle si rozuměli. Theresa a Stefan. Ona studium nedokončila, protože po smrti otce převzala jeho statek a on dostudoval a pracuje jako šéf kulturní rubriky ve známém hamburském týdeníku. Román začíná intenzivní výměnou mailů a krátkých zpráv ze dvou světů – venkova z východu Německa a intelektuálního hamburského epicentra. 

Kniha Jule Zeh, Simon Urban: Zwischen Welten

Zatímco Theresa prožívá manželskou krizi a cítí se být šikanovaná nesmyslnými agrárními předpisy, je Stefan prototypem uvědomělého žurnalisty, který jde s dobou a ani jednou ve svých zprávách nezapomene na správné koncovky ženského rodu. Zatímco Theresa balancuje mezi manželem, dvěma dětmi a množstvím krav, o které se začíná starat od čtyř hodin ráno, tráví Stefan den na poradách nebo v prvních třídách vlaků na cestě k dalším meetingům. Vzájemné sympatie nejsou rovnoměrně rozdělené. Stefan předhazuje Therese nedostatečný horizont a ona jemu intelektuální omezenost. Výchozí situace pro hádky je tedy předem stanovená. Stefan je kariérista a oportunista, Theresa se pohybuje v její zdánlivě bezvýchodné situaci stále víc politicky doprava, právě tam, kde se ocitla velká většina obyvatel bývalého NDR, speciálně obyvatel venkova.

Spisovatel Simon Urban

Rozdílná milieu, v kterých se Theresa a Stefan ocitli, jsou dostatečnou a vysoce zajímavou látkou. A právě toto střídání perspektiv také autoři perfektně a šikovně využívají. Nejen různá prostředí, ale také odlišné emoce jsou pro čtenáře přitažlivé – Theresa a Stefan píší a cítí naprosto rozdílně. Přestože jsou obě prostředí místy zjednodušeně až plakativně líčená, působí román vysoce autenticky a emocionálně. Je profesionálním pokusem o dorozumění mezi dvěma naprosto odlišnými světy. Nakonec vše nedopadne zrovna dobře, ale čtenáři měli možnost prožít diskusi na vysoké úrovni.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.