MILION CHVILEK PRO DEMOKRACII V KOSTELE!


BYL JSEM U TOHO…

napsal Řezníček z Brna

 
Když kněží v salesiánském kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů, v Brně Žabovřeskách,  začali v předstihu oznamovat při mších, že 8. března v rámci pořadů, které se jmenují Žabovřeské rozmlouvání přivítáme v kostele mluvčí spolku Milionu chvilek pro demokracii, slečnu Hanu Strašákovou, tak jsem zpozorněl.
V pozvánce bylo řečeno, že Hana Strašáková není pouze mluvčí Milionu chvilek, ale je také aktivistka, podcasterka, moderátorka a také katolička, která se na demonstraci 30. října 2022 na Václavském náměstí veřejně přiznala ke své sexuální orientaci LGBTQ+.
Pozvání bylo cíleno hlavně na mladé, protože se bude především mluvit o problematice LGBTQ+, ale také o politice a činnosti Milionu chvilek. 
Nemusel jsem se dlouho rozhodovat, ve středu 8. března v 19. hodin budu v kostele s tužkou a blokem, zaznamenám celý průběh a do té doby nastuduji co budu moci o Milionu chvilek a problematice LGBTQ+, i o samotné slečně Haně Strašákové, která je v současnosti určitě mediálně nejvytíženější postavou z Milionu chvilek.
 

 
Největším překvapením večera pro mne byla účast. Čekal jsem, že v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů nebude v lavicích jediné místečko volné a budou se ještě nosit židle z farní učebny, nebo ze sálu pod kostelem. 
Kostel byl poloprázdný a když na podium vstoupil moderátor večera, salesiánský kněz o. Zdeněk Jančařík bylo nás tam tak okolo 30 posluchačů. 
Čekal jsem mladé lidi s odznáčky Milionu chvilek, čekal jsem studenty z Masarykovy university, ze sociálních studií, studenty z JAMU, DAMU a dalších vysokých škol, zkrátka ty aktivisty, které ještě nedávno pobíhali po Brně s duhovými vlajkami a dělali okupační stávku na fakultách.
Nepřišli…
 
Celá první polovina večera byla věnována agendě LGBTQ+.
Měl jsem připravený dotaz, s kterým jsem vystoupil, ale tomuto tématu bych se nechtěl věnovat, to je na samostatný článek, který možná napíši později.
A pak už jsme vklouzli do politiky a činnosti Milionu chvilek.
Po představení činnosti Milionu chvilek a po obecných proklamacích přišel čas na dotazy.
Já jsem měl těch dotazů připravených několik a troufám si říci, že hodně na tělo.
Bohužel byl mě umožněn pouze jeden dotaz a protože to byl už můj druhý dotaz toho večera, ač jsem se vytrvale hlásil s dalšími otázkami, musíme dát přednost i někomu jinému a tak se nakonec přihlásil někdo jiný třeba s tím, zda Hana Strašáková raději k moři nebo na hory…
 
Můj dotaz zněl:
To jak Milion chvilek přivezl před Městský soud v Praze v den jednání soudu železnou klec, ve které byla imitace vězeňské cely s kavalcem, záchodem a figurínou Andreje Babiše ve vězeňském mundůru, to považuji za dost nechutné divadlo. Milion chvilek se prezentuje jako strážní pes demokracie a přitom vyvíjí tlak na soudce z ulice.
Co na to řekl ministr Blažek, na kterého máte momentálně dost spadeno?
Dnešní demonstrace před soudem vypovídá málo o Andreji Babišovi, avšak mnohé o jejich organizátorech. (konec citátu ministraspravedlnosi).
 
Z internetové diskuze pod jeho vyjádřením vybírám dva ohlasy čtenářů:
Myslím, že tímto komentářem si Don Pablo namazal ChvíIkaře na chleba.
 
A druhý komentář: Přesně tak se vyvíjí tlak na soudce z ulice. Milionu chvilek je demokracie vzdálená jako Kimovi v Koreji. (konec citátu z internetové diskuze na Seznam.cz)
 
Takto jsem přečetl svůj druhý a bohužel poslední dotaz.
 
Slečna mluvčí, snad trošku v rozpacích, protože takovou otázku v kostelních prostorech nečekala, vysvětlila, že oni chtěli jen ukázat, co se může stát, když lidé zvolí Babiše prezidentem, že by nakonec mohl úřadovat z vězeňské cely.
V žádném případě nechtěli ovlivňovat soudce, ty naopak ovlivňuje Blažek, a státní instituce ovlivňuje především Babiš.
 
Jak píši, k dalšímu ptaní jsem už nedostal příležitost a tak tyto dotazy zveřejňuji zde a pokud nám mluvčí Milionu chvilek na ně odpoví, věřím, že majitel blogu KOSA je rád zveřejnění.
Zde jsou:
+ Gallupův ústav provedl v USA rozsáhlý průzkum s otázkou, jak jsou respondenti spokojeni s úrovní zpravodajské žurnalistiky v USA. Výsledek: Většina respondentů zastává názor, že zpravodajská média neplní svou roli nezávisle a objektivně informovat, ale dělají propagandu.
Souhlasíte s mým názorem, že v Česku je situace s úrovni zpravodajských médií stejná?
 
+ Svolávali jste demonstraci s názvem Hrad za hranou, republika v ohrožení a v pozvánce jste uvedli, že tu vraždí ruští agenti a Hrad k tomu mlčí.
Máte nějaké důkazy o vraždách ruských agentů na našem území?
 
+ Je pravda, že Milion chvilek organizoval narušování předvolebních prezidentských setkání Andreje Babiše se svými příznivci pískáním na píšťalky, tak aby posluchači nemohli slyšet projevy prezidentského kandidáta?
Pokud se k tomuto přiznáváte, uvědomujete si, že podobné metody používala NSDAP v předválečném Německu na rozbíjení demonstrací sociální demokracie a komunistů?
 
+ Tvrdíte, že Milion chvilek je hlídacím psem demokracie, nejste ale pouze hlídacím psem Andreje Babiše?
Proč jste se neozvaly, když vláda 25. února 2025 v rozporu s Ústavou a Listinou lidských práv a svobod omezila svobodu přijímat informace, což je základní výdobytek demokracie?
 
+ Jsem mírový aktivista, který pořádá demonstrace proti válce s požadavkem na okamžité ukončení konfliktu a rychlé přistoupení k mírovým jednáním a to z důvodu, že každý den války přináší oběti na životech na obou stranách konfliktu.
Mohu počítat s podporou Milionu chvilek v těchto pro mírových aktivitách?
 
+ Proč Milion chvilek nesvolával obdobné demonstrace kvůli kauze DOZIMETR, jako svolával ke kauze Čapí hnízdo.
Co budete dělat, když Andrej Babiš je už jen řadový poslanec a nemá exekutivní moc?
Domnívám se, že nemalá část společnosti Váš spolek vnímá pouze jako antibabišovskou mobilizační platformu a nikoliv jako univerzálního hlídacího psa demokracie, jak se prezentujete?
 
Ačkoliv jsem tyto otázky už nemohl položit, slečna mluvčí mi na tu poslední otázku odpověděla v závěru večera, když se jí jinak vtipný a pohotový moderátor Zdeněk Jančařík zeptal, co bude dál dělat Milion chvilek.
Hana Strašáková řekla v podstatě toto:
Naše hlavní cíle jsou splněny. Máme tu konečně demokratickou vládu, která je skutečně nejlepší od listopadu 89 a máme tu konečně demokratického prezidenta, který bude zítra inaugurován, na což se celý spolek moc těší.
Potom se její tvář zachmuřila, aby nám oznámila, že ještě před nimi stoji jeden velký a obtížný úkol.
Na dotaz moderátora slečna mluvčí odpověděla: Teď se musíme vypořádat s tou dezinformační scénou.
A jak to chcete udělat, zeptal se moderátor?
To vám nemohu říci, protože to sama nevím, strategie teprve vzniká…
Odcházel jsem z kostela s pocitem, že všechno je na dobré cestě.
Kladivo na dezinformátory se už chystá na místech nejpovolanějších, přímo ve štábu Milionu chvilek.
 
Za případné odpovědi na výše uvedené dotazy předem velice děkuji mluvčí Milionu chvilek slečně Haně Strašákové a prosím majitele blogu vlka o jejich zveřejnění.
 
Vlkův  dovětek:
Rád!!!  Opravdu rád. Ale  všechny  slečny mluvčí a podobní  týpkové zásadně neodpovídají. Ale kdyby  přeci, pak zcela  jistě! Ale spíše se  dočkáme toho,  že  se slečna mluvčí zasadí o zákaz Kosy. Kam se hrabu ve svých letech na JEJÍ  životní zkušenosti, vzdělání a  rozhled!  Sebekriticky přiznávám, že proti ní  jsem naprosté nedochůdče. A  vám, příteli Řezníčku radím, abyste  osvědčil onu pověstnou křesťanskou pokoru  🙂
Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.