Přepravní box na střechu, nebo tažné zařízení: Jak na výběr?

Přepravní box na střechu, nebo tažné zařízení: Jak na výběr?

Chystáte se na cesty, za sportem nebo plánujete outdoorové dobrodružství, ale vaše městské auto není nafukovací? Ježí se vám vlasy při představě, kam všechno to vybavení naskládáte? Už nemusí. Elegantním řešením mohou být přepravní boxy připevněné přímo na vozidle. V tomto článku porovnáme přepravní boxy na tažném zařízení se střešními boxy tak, abyste si mohli sami udělat představu, která z uvedených možností je pro vás nejvýhodnější.

Velká dobrodružství si často žádají kvalitní vybavení. A to přirozeně zabírá mnoho prostoru. Můžeme se vydat cestou vysokých nákladů a zauvažovat o koupi většího vozidla či vozíku za auto. Nebo si zahrát na askety a svůj náklad „osekat“ na minimum. Anebo se vydat cestou inovativních řešení, která nabízí moderní trh. Přepravní boxy jsou v dnešní době stále populárnější a v hlavních sezónách se auta s „rakví“ na střeše objevují jako houby po dešti. 

Vedle klasických střešních boxů se stále častěji můžeme setkat s přepravními boxy namontovanými na tažné zařízení vozidla. Každé řešení má své výhody i nevýhody, a právě ty si v tomto článku rozebereme. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli z možností, vždy mějte na prvním místě bezpečnost a vybírejte jen výrobky nejvyšší kvality.

Jednoduchá a bezpečná montáž

Přepravní boxy pro zadní část auta se připevňují na tažné zařízení. Mít na autě tažné zařízení je tedy hlavní podmínka. Kromě přepravního boxu je možné na tažné zařízení připevnit také nosič kol, nebo hybridní nosič na box i kola, který obě tyto možnosti kombinuje. 

Předpokladem pro montáž boxu nebo dalšího sportovního vybavení na střechu auta jsou zase střešní nosiče neboli příčníky. Montáž je v obou případech jednoduchá i bezpečná a obejdete se bez použití speciálního nářadí. 

Boxy na tažné zařízení – pro koho jsou vhodné?

Tento typ přepravního boxu využijí zejména ti, kteří na střechu nemohou nebo nechtějí nic montovat. Například některé modely elektromobilů mají nižší nosnost střechy, což vylučuje možnost použití střešního nosiče. Pokud vás faktor nosnosti nelimituje, stane se pro vás volné místo na střeše výhodou – můžete na ni umístit další sportovní nosiče, jako např. nosič na kolo nebo kajak, střešní stan, střešní box a jiné vybavení.

Zákony aerodynamiky

Velkým plusem přepravního boxu umístěného na tažném zařízení jsou jeho aerodynamické vlastnosti. Díky nim se nezvyšuje spotřeba a nesnižuje dojezd (interní zkoušky Thule naopak prokázaly, že může spotřebu za určitých podmínek mírně snížit). S tím souvisí další příjemná věc, a sice, že nevytváří hluk, který je tolik typický pro rychlou jízdu se střešním nosičem. Box na tažné zařízení nijak neovlivňuje jízdní vlastnosti.

Střešní boxy Thule mají co nejplynulejší linie a řadí se k nejaerodynamičtějším na trhu. Přesto při jízdě vytváří určitý odpor, který se na výsledné spotřebě a dojezdu projeví. Počítejte také se změnou jízdních vlastností, např. v zatáčkách, při bočním větru nebo předjíždění.

Oba typy přepravních boxů jsou designovány pro rychlosti do 130 km/h. S rozměry boxů je potřeba počítat i při parkování – v případě boxu na tažném zařízení se bavíme zejména o podélném parkování, u střešního boxu si musíte dát pozor na celkovou výšku např. při vjezdu do podzemních garáží.

Přepravní box Thule Arcos se osvědčil na výpravách s rodinou i cestovateli a publicistovi Pepovi Vrtalovi, @expert_pepa.
Přepravní box Thule Arcos se osvědčil na výpravách s rodinou i cestovateli a publicistovi Pepovi Vrtalovi, @expert_pepa.

Nakládání a vykládání

Další výhodou boxu na tažném zařízení je pohodlné nakládání a vykládání materiálu. Nízký profil usnadňuje přístup i dětem nebo osobám menšího vzrůstu a odpadá nutnost zvedat náklad nad hlavu. Pro převážení lyží a snowboardů je naopak vhodný střešní box. Do nejdelších střešních boxů Thule se vejdou lyže o délce až 215 cm.

Veškeré přepravní boxy Thule – jak boxy na tažné zařízení, tak i střešní boxy – jsou uzamykatelné. Přístup si můžete usnadnit systémem Thule One Key, kdy jediným klíčem odemknete všechny zámky na vašem příslušenství od firmy Thule. Pro lepší vnitřní organizaci nabízí Thule sady brašen určených do přepravních boxů.

Jak je to s přístupem do kufru?

Pokud si s přepravním boxem na tažném zařízení chcete zachovat přístup do kufru, musíte si vybrat typ, který je posazený dostatečně nízko, nebo který se vyklápí či sklápí. Všechny střešní boxy Thule jsou navrženy tak, aby přístup do kufru zůstal neomezený.

Sofistikované přepravní boxy Thule

Střešní box Thule Vector MStřešní box Thule Motion XT Sport
Thule ArcosThule VectorThule Motion XT
Přepravní box s moderním designem a skvělou aerodynamikou pro montáž na záď vozidla. Dostupný ve 2 velikostech.Střešní box, který dokonale propojuje styl výkonu s prémiovými vlastnostmi. Dostupný ve 3 velikostech.Stylový a prostorný nákladní box s montáží na střechu optimalizovaný pro snadné ovládání. Dostupný v 6 provedeních.
Cena: 23 690 KčCena od: 39 990 Kč (podle velikosti)Cena od: 16 190 Kč (podle velikosti)
thule logo

Od roku 1942 urazila švédská společnost Thule dlouhou cestu. Prvním představeným výrobkem byl nosič lyží na střechu automobilu. Následovaly střešní nosiče, boxy na střechu, nosiče kol… Thule ale nejsou jenom nosiče vybavení a úložné prostory. Společnost se zaměřuje na vývoj odolných, chytře řešených a udržitelných výrobků pro aktivní život. Ať už jste zapálení pro jakoukoli věc. Kamkoli míříte, cokoli berete s sebou.

Přehled

Přepravní box na tažné zařízení

VýhodyNevýhody
Řešení pro modely s omezenou nosností střechy.U některých typů složitější přístup do kufru auta.
Volné místo na střeše lze dále využít.Rozměry brát v úvahu při parkování.
Aerodynamické vlastnosti a nulový vliv na dojezd a spotřebu.Neumožňuje přepravu lyží.
Pohodlné nakládání a vykládání, snadný přístup.
Snadná montáž bez nářadí.

Střešní box

VýhodyNevýhody
Všechny střešní boxy Thule umožňují normální neomezené používání zavazadlového prostoru.Aerodynamické vlastnosti se projeví na spotřebě a dojezdu.
Nejlepší volba pro převoz lyží nebo snowboardů. Hlučnost při rychlejší jízdě.
Snadná montáž bez nářadí.Při nakládání a vykládání nutnost zvedat náklad nad hlavu.
Výšku brát v úvahu např. při vjezdu do podzemního parkoviště

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: