Arsenal bez problémů loupil na půdě Fulhamu, Man. United si body dělil se Southamptonem

Bournemouth zvítězil ve 27. kole Premier League nad Liverpoolem 1:0 a odpoutal se z poslední příčky. Domácí tým tak vrátil Reds vysokou porážku z konce srpna, kdy schytal na Anfieldu devítigólový příděl. Hosté naopak nenavázali na předchozí soutěžní duel, ve kterém deklasovali Manchester United, a přibrzdili tak svůj postup vzhůru tabulkou. Vyrovnání přitom měl na kopačce Mohamed Salah, jenž však z penaltového puntíku o půl metru minul bránu. 

Arsenal bez problémů loupil na půdě Fulhamu, Man. United si body dělil se Southamptonem

Bournemouth - Liverpool 1:0
Branka: 28. Billing

Celek pod vedením Jürgena Kloppa se alespoň v rámci ligových vystoupení jevil v posledních týdnech jako politý živou vodou. Možná až extrémním důkazem tohoto trendu bylo předešlé utkání, ve kterém Reds sedmi góly deklasovali svého odvěkého rivala z Manchesteru a hlasitě začali klepat na dveře první čtyřky. Úplně opačné starosti měli domácí, kteří sice v minulém kole výborně rozehráli partii na hřišti vedoucího Arsenalu, duel však v závěru ztratili a po dlouhé době vystřídali na posledním místě tabulky Southampton.

Utkání začalo ve vysokém tempu. Hned v šesté minutě byl blízko otevření skóre Virgil van Dijk, když vyšplhal nejvýše na centr z rohového kopu, čisté konto domácích ale udržel skvělým obranným zákrokem Jefferson Lerma. Strhující fotbal pokračoval i nadále, rychlý protiútok The Cherries však vyústil pouze v střelu do boční sítě z kopačky Danga Ouattary. Ve 13. minutě dostal míč do brány Bournemouthu Cody Gakpo, radost mu ovšem překazil zdvižený praporek. Ve 28. minutě se již skóre měnilo. Rychlým průnikem na pravé straně se blýskl Ouattara, jehož zpětnou nahrávku klinicky uklidil za záda Alissona aktivní Philip Billing.

Hned po startu druhé půle mohl potěšit fanoušky Reds stoper Ibrahima Konaté, jenže svůj pokus po standardní situaci poslal vysoko nad břevno. Chvíli nato pálil k tyči střídající Diogo Jota, gólman Neto ale tygřím skokem vytěsnil míč na roh. Po většinu zbývajícího času pak Liverpool marně bušil do dobře opevněného třešňového sadu. Přibližně 20 minut před koncem ale dostal jedinečnou nabídku na sklizeň v podobě penalty Salah. Egyptský útočník však branku trestuhodně minul, a podtrhl tak ofenzivní zmar Kloppových svěřenců v zápase.

Poslední Bournemouth tedy šokoval rozjetý Liverpool a připsal si možná klíčové body v boji o záchranu. Další bude chtít získat 18. března na hřišti Aston Villy. Liverpool se do ligové akce vrátí až 1. dubna duelem proti Manchesteru City.

Everton - Brentford 1:0
Branka: 1. McNeil

Everton ve 27. kole Premier League předvedl, že na vlastním stadionu dokáže být velmi nebezpečný, když porazil Brentford 1:0. Rozhodující moment utkání přišel už v první minutě, kdy se pohledným způsobem prosadil Dwight McNeil. Domácí si navíc následně vypracovali hned několik dalších šancí, a zaslouženě tak opustili sestupové příčky. Zároveň se svěřencům Seana Dyche podařilo ukončit šňůru ligové neporazitelnosti Bees na 12 zápasech.

Brentford v minulém kole ovládl strhující derby o západní Londýn a protáhl svoji úctyhodnou sérii bez porážky, když v anglické nejvyšší soutěži padl naposledy 23. října. Obrovským rozdílem mezi ním a Evertonem byla produktivita. Kdyby se sečetly vstřelené branky všech hráčů současného kádru utrápených domácích, výsledný součet by se rovnal počinu elitního kanonýra domácích – 15gólového Ivana Toneyho.

Už po 35 vteřinách hry předzápasové prognózy vyvrátil McNeil, který si potáhl míč na svou silnější levačku a z hranice vápna rozvlnil síť. V 16. minutě málem zasadil ránu Brentfordu další hráč s rozsáhlou minulostí působení pod Dychem v Burnley, tedy Michael Keane, jenž dostal svou hlavu před Davida Rayu a těsně minul bránu. Jednoznačnou šanci měl vzápětí Amadou Onana, vyražený balon ovšem nedokázal v záklonu nasměrovat do odkryté brány. Šance měli nadále hlavně domácí, ránu Demaraie Graye vytěsnil Raya na roh. Z něho následně vznikla příležitost Alexe Iwobiho, i tentokrát ovšem zázračně zasáhl brankář hostů. Pár minut před pauzou ale už byla standardka modrých úspěšná, balon se tentokrát šťastně odrazil do těla Graye a od něj přímo do sítě. Videorozhodčí ovšem nakonec usoudil, že 26letý Angličan zahrál rukou a gól byl odvolán.

Na úvod druhé půle tak mohl Brentford vyrovnat. Hlavičku Rica Henryho ale dokázal vykrýt Jordan Pickford. V 71. minutě anglický gólman po rohu zaváhal a balon do prázdné brány chtěl vměstnat Ethan Pinnock, na brankové čáře ovšem míč odkopl jeden z modrých obránců. Agresivně a svědomitě bránící Toffees v závěru svého soupeře už k ničemu nepustili.

Everton tak Brentford porazil, což se mu povedlo vůbec poprvé v historii Premier League. V příštím kole se 18. března představí na hřišti Chelsea. Londýnský tým bude hrát také venku, kde už o tři dny dříve vyzve Southampton.

Leeds - Brighton 2:2
Branky: 40. Bamford, 78. Harrison - 33. Mac Allister, 61. vlastní Harrison

Hráči Brightonu si ve 27. kole Premier League nedokázali poradit s předposledním Leedsem a po remíze 2:2 si odnesli pouze bod. Domácímu celku pomohly k remíze branky Patricka Bamforda a Jacka Harrisona, který přesnou trefou napravil vlastní gól z předchozího průběhu duelu. Oba hráči se přitom ke klubu připojili už v roce 2018. Pro Racky znamenal nerozhodný výsledek trhlinu v boji o pohárovou Evropu, na kterou však díky zaváhání Liverpoolu momentálně ztrácejí pouhé tři body.

Fotbalisté Brightonu stále nepřestávali předvádět skvělé výkony, kterými se pod Robertem De Zerbim prezentovali. Racci v tomto kalendářním roce padli pouze jednou, a to v předminulém kole s Fulhamem. Zaváhání ale napravili čtyřgólovým debaklem West Hamu v předchozím klání. V tabulce se sice nacházeli na osmém místě, stále však měli zápasy k dobru a matematicky mohli pomýšlet na příčky zajišťující pohárovou Evropu. Zato Leeds na druhé straně bojoval zuby nehty o záchranu.

Zápas začal ze strany Brightonu poměrně vlažně, míč sice drželi na svých kopačkách většinu času, z rychlých protiútoků ale více hrozili hráči domácího celku. Při tom nejnebezpečnějším ale poslal nepřesnou finální přihrávku do vápna Brenden Aaronson. Nakonec to tak byli přece jen hosté, kteří otevřeli skóre utkání. Ve 33. minutě poslal vysoký míč do vápna Pascal Gross, ten následně naservíroval Kaoru Mitoma na hlavu Alexise Mac Allistera, který jednoduše z bezprostřední blízkosti poslal Albion do vedení. Radost hostů ale netrvala dlouho. Ve 40. minutě poslal milimetrově přesnou dělovku zpoza vápna Bamford a i s odrazem od břevna srovnal skóre utkání.

Ve 49. minutě střílel z obtížné pozice Aaronson, jeho pokus sice měl přesnost, ale ne dostatečnou razanci, a gólman ho tak zvládl vytěsnit. V 61. minutě poslal Mitoma přihrávku do malého vápna, ta sice nenašla spoluhráče, ale při snaze odvrátit nebezpečí se míč několikrát odrazil od domácích obránců, až skončil za zády Illana Mesliera. Ani druhé vedení ale Brightonu nevydrželo, v 78. minutě rozehrál Wilfried Gnonto roh nakrátko na Harrisona, který z ostrého úhlu trefil naprosto přesně vzdálenější horní roh branky.

Leeds tak dokázal na domácí půdě vybojovat velmi cenný bod v boji o záchranu. Další ligový zápas jej bude čekat 18. března, kdy se střetne s Wolves. Brighton sehraje už ve středu dohrávku osmého kola, ve které se utká s Crystal Palace.

Leicester - Chelsea 1:3
Branky: 39. Daka - 11. Chilwell, 45.+6 Havertz, 78. Kovačič

Fotbalisté Chelsea porazili ve 27. kole Premier League Leicester 3:1 a poprvé od poloviny října si připsali dvě ligová vítězství v řadě. Skóre utkání otevřel už v 11. minutě Ben Chilwell, který byl v týmu ze středu Anglie vychován. Následnou oslavou se však k fanouškům Lišek příliš uctivě nezachoval. Domácí na jeho gól dokázali zásluhou Patsona Daky zareagovat, v nastaveném čase první půle však rozhodl o třech bodech pro Blues jejich nejlepší střelec Kai Havertz.

Lišky v první polovině února vybojovaly dvě přesvědčivé výhry, od té doby však čekaly na jakýkoliv bod. Stále se tak nekonal úprk z boje o záchranu, když jejich náskok na sestupové pásmo činil pouhé dva body. Chelsea před několika dny lehce kontroverzně otočila dvojutkání s Dortmundem a postoupila do čtvrtfinále Ligy mistrů. Poprvé od října se jí tak povedlo zvítězit ve dvou soutěžních kláních v řadě, z posledních 10 vzájemných duelů s Leicesterem však byla nejčastějším výsledkem remíza.

Lépe vstoupili do utkání hosté, kteří se v 11. minutě ujali vedení po přesné střele Chilwella z voleje. Na rozdíl dvou branek mohl po necelé půlhodině hry zvýšit Joao Félix, svým pokusem o přelobování brankáře však orazítkoval pouze pravou tyč. Na opačné straně hřiště jej o malou chvíli později napodobil Kiernan Dewsbury-Hall, jehož ránu z velké vzdálenosti zastavilo břevno. Aktivnímu Joao Félixovi nepřálo štěstí ani ve 34. minutě, kdy rozhodčí jeho gól odvolal kvůli těsnému ofsajdu. Portugalský útočník musel neproměněných šancí litovat, neboť následná střela Daky zpoza šestnáctky zapadla přesně k pravé tyči. Domácí se dokonce málem ujali vedení, skvělými zákroky tomu ale zabránil Kepa Arrizabalaga. V nastavení se však skóre přece jen měnilo. Přihrávku vzduchem od Enza Fernándeze přetavil ve vedoucí trefu elegantním zakončením Havertz.

Před brankou Leicesteru bylo rušno také po přestávce a nebezpečnou hlavičku Wesleyho Fofany zastavil až Danny Ward. Srovnáno mohlo být v 72. minutě, Dewsbury-Hall však v dobré pozici netrefil míč ideálně a Arrizabalaga neměl s jeho pokusem žádný větší problém. Na druhé straně se poprvé v dresu Chelsea prosadil po samostatném úniku Mychajlo Mudryk, oslavy mu ale překazilo odmávané ofsajdové postavení. I přesto se hostům podařilo navýšit vedení, když se po sklepnutí Mudryka pohotově trefil Mateo Kovačič. V závěru hrací doby podtrhl nevydařený výkon domácích Wout Faes, jenž obdržel druhou žlutou kartu a předčasně se musel poroučet z trávníku.

Chelsea tak ovládla už čtvrtý z posledních pěti vzájemných ligových duelů. V příštím kole 18. března přivítá Everton, Leicester se tentýž den představí na hřišti Brentfordu.

Tottenham - Nottingham 3:1
Branky: 19. a 35. z pen. Kane, 62. Son - 81. Worrall

Tottenham zvítězil v duelu 27. kola Premier League nad Nottinghamem 3:1. Diváci na novém stadionu týmu ze severu Londýna byli svědky střeleckého představení Harryho Kanea, jenž se v první půli prosadil nejdříve hlavou a poté z pokutového kopu. Zejména jeho zásluhou se tak Spurs po třech nepodařených soutěžních duelech dočkali nejen prvního vítězství, ale také první vstřelené branky.

Špatně rozehraná sezona Tottenhamu dostala před několika dny další trhlinu. Bezzubá ofenziva Kohoutů v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů proti AC Milán znamenala postup italského celku. Výrazný neúspěch navíc znamenal i vzrůstající nervozitu uvnitř kádru Londýňanů, kterou dal rozhovorem do médií znát nespokojený Richarlison. Brazilcem kritizovaný kouč Antonio Conte musel vymyslet plán, jak vyzrát na Nottingham. Ten byl ovšem na hřištích soupeřů nejhorším celkem ligy.

I přes ofenzivní nezdary domácích se fanoušci Spurs dočkali úvodní branky hned po čtyřech minutách hry. Nádherná rána Richarlisona, která skončila v pravé šibenici, však nemohla být uznána kvůli milimetrovému ofsajdu. Útok Kohoutů se ale nenechal rozhodit a v 19. minutě udeřil už naprosto regulérně. Pedro Porro naservíroval povedený centr přímo na hlavu nejlepšího střelce klubu Kanea a ten bez zaváhání poslal míč mimo dosah Keylora Navase do pravé části branky. Ve 35. minutě dal domácí legendě příležitost k navýšení statistik nevybíravým zákrokem v pokutovém území na Richarlisona Joe Worrall. Nabídnutou penaltu pak Kane tvrdou ranou pod břevno bezchybně zužitkoval.

V úvodu druhého dějství se hra přelévala dynamicky ze strany na stranu a zdálo se, že Nottingham pomalu nachází recept na pevnou defenzivu domácích. Ve správný čas však přišla gólová akce, na níž měl lví podíl skvěle hrající Richarlison. Brazilský reprezentant nejprve vybojoval míč a následně ho připravil do slibné pozice Heung-Min Sonovi. Tato ofenzivní opora ukázala svou genialitu a po vynikajícím zpracování si poradila i se střelou k pravé tyči, která dostala Tottenham už do tříbrankového vedení. Za hosty mohl snížit bývalý kolega svých dnešních soupeřů Serge Aurier, jeho hlavičku ale pohotově lapil Fraser Forster. Na 1:3 z pohledu hostů nakonec hlavou korigoval Worrall. V samotném závěru se mohl o drama postarat André Ayew, jehož penaltu ale zneškodnil Forster.

Tottenham tak vyhrál i druhý vzájemný ligový duel sezony a přiblížil se ke splnění současného cíle, tedy umístění v elitní čtyřce anglické soutěže. V příštím kole se 18. března představí na hřišti Southamptonu, Nottingham o den dříve přivítá Newcastle.

Crystal Palace - Manchester City 0:1
Branka: 78. Haaland z pen.

Fotbalisté Manchesteru City uspěli ve 27. kole Premier League na půdě Crystal Palace, kde zvítězili 1:0. Svědomitá defenziva domácího celku znamenala, že se gigant z Manchesteru nedostával do přílišného množství šancí. Nakonec však Eagles museli kapitulovat po pokutovém kopu, který bez problému proměnil Erling Haaland. Citizens tak alespoň na jeden den snížili náskok vedoucího Arsenalu na pouhé dva body.

Citizens před zápasem prožívali výsledkově povedené období. V lize se celek z Manchesteru nacházel na druhém místě za stále neohroženým Arsenalem, na který ztrácel pět bodů. Varovným signálem pro svěřence Pepa Guardioly byla ale zhoršující se produktivita fenoména sezony Haalanda, jenž neskóroval hned v šesti z posledních osmi soutěžních duelů. Norský kanonýr měl však na návrat do gólového období ideálního soupeře, neboť Orli v novém roce ještě nevyhráli.

Haaland byl také u první šance hostů po rohovém kopu. K zakončení hlavou se sice neprotlačil, ze druhé vlny ale následně dorážel Rodri. Jeho prudký volej však dokázal Vicente Guaita zpacifikovat. Vzápětí se na levé straně šikovně uvolnil Jack Grealish a potáhl si balon až na hranici vápna. Z dobré pozice Angličan vypálil, jenže přízemní pokus těsně minul přední tyč. Ve 28. minutě přišla první jednoznačná příležitost Haalanda, který si rychlou změnou pohybu vypracoval pozici k uklizení balonu do odkryté sítě. Pohotové zakončení mu ovšem nevyšlo a bránu přestřelil. Chvíli nato se nejlepší střelec Premier League nepáral s nástřelem z úhlu, avšak Guaita znovu zasáhl.

I ve druhé půli v držení míče naprosto dominovali hosté. Zhruba 10 minut po změně stran se na hranici vápna soupeře urodila pro Citizens příležitost přímého kopu. Tvrdá rána Phila Fodena na stranu Guaity ale španělského gólmana nepřekvapila. Právě anglického křídelníka vzápětí vystřídal Julián Álvarez, který se ihned blýskl pěknou individuální akcí. Na dobré převzetí balonu však Argentinec nenavázal přesnou střelou. Už to vypadalo, že hosté na hřišti outsidera zaváhají, to by ale nesměl přijít nešikovný a především zbytečný zákrok Michaela Oliseho ve vápně, jenž znamenal pokutový kop pro City. Zároveň se jednalo o skvělou příležitost pro Haalanda k napravení promarněné šance z první půle. Nor tentokrát zachoval chladnou hlavu a rozhodl o triumfu svého týmu.

Hráči Crystal Palace neodvrátili předzápasové předpoklady a proti velkému favoritovi padli. Orli se o reparát pokusí 15. března na půdě Brightonu. City budou první dubnový den hostit Liverpool.

Fulham - Arsenal 0:3
Branky: 21. Gabriel, 26. Martinelli, 45.+2 Ödegaard

Vedoucí tým tabulky Arsenal zvítězil ve 27. kole Premier League na hřišti Fulhamu 3:0. Kanonýrům se tak v anglické nejvyšší soutěži povedlo dosud nevídané, jelikož ovládli páté venkovní londýnské derby v řadě bez inkasovaného gólu. O další rekord se pak postaral uzdravený Leandro Trossard, který jako první hráč v historii soutěže zaznamenal na hřišti soupeře už do přestávky tři asistence. Jednou z nich vybídl ke skórování stopera Gabriela, jenž si připsal svůj 10. zásah v Premier League, potřetí se přitom trefil do sítě Chalupářů.

Na první pohled se to sice nemuselo zdát, domácí však byli stále v reálném boji o příčky zajišťující evropské poháry. V posledním duelu ovšem Chalupáři nezvládli londýnské derby, v němž padli s Brentfordem. Dalším městským rivalem byl Arsenal. Gunners dodalo sebevědomí v tažení za titulem předchozí ligové klání s Bournemouthem, které otočili v posledních vteřinách nastaveného času.

V úvodu utkání se oba týmy spíše rozehrávaly a diváci příliš průniků do vápna neviděli. To prolomil až vlastní gól Antoneeho Robinsona ze 17. minuty, který byl ale nakonec pro ofsajdové postavení zakončujícího Gabriela Martinelliho odvolán. Vzápětí však Arsenal udeřil znovu. Skóre otevřel hlavou po rohovém kopu Gabriel. Ve 26. minutě se definitivně radoval také jeho jmenovec a krajan Martinelli, který rovněž hlavičkou uklidil balon do odkryté sítě. O obě asistence se postarala zimní posila Gunners Trossard. Ve 36. minutě Belgičan málem slavil třetí gólovou přihrávku, Granit Xhaka ale krásnou kombinaci nedokázal zakončit střelou. Před pauzou přišel další povedený centr Trossarda z levé strany, ten si v klidu zpracoval Martin Ödegaard a prudkou ranou z úrovně penaltového puntíku překonal bývalého gólmana Kanonýrů Bernda Lena.

Do druhé půle vstoupili domácí se snahou utkání ještě zdramatizovat, potenciálně nebezpečný pokus Andrease Pereiry však dokázal srazit mimo William Saliba. Následovalo několik dalších pohledných ofenzivních akcí Arsenalu, gól z toho ale nebyl. A tak se musel v 69. minutě činit Aaron Ramsdale, který vyrazil přízemní ránu Bobbyho Reida. Z rohového kopu Fulhamu pak hlavou orazítkoval břevno Aleksandar Mitrovič. V závěru utkání mohl návrat po zdlouhavém zranění oslavit brankou střídající útočník hostů Gabriel Jesus, jeho nedůraznou střelu doprostřed ale Leno vykopl.

Arsenal dotáhl utkání do vítězného konce a získal tři důležité body v boji o titul. Chalupáři odehrají další ligový duel až 1. dubna s Bournemouthem, jelikož je předtím čekají pohárové povinnosti. Gunners změří 19. března síly s Crystal Palace.

Manchester United - Southampton 0:0

Southampton dokázal ve 27. kole Premier league remizovat na hřišti favorizovaného Manchesteru United 0:0. Snahy svěřenců Erika ten Haga zkomplikovalo ve 34. minutě vyloučení Casemira, který byl v dresu Rudých ďáblů poslán do sprch bez předchozího žlutého napomínání už podruhé, přičemž před příchodem na Ostrovy nikdy přímou červenou kartu neviděl. Kromě Brazilcova předčasného odchodu viděli diváci atraktivní fotbal s množstvím šancí, ke gólu však žádná z nich nevedla.

Manchester United dostal po skvělé sérii 11 soutěžních zápasů v řadě bez porážky tvrdou facku, když padl na půdě Liverpoolu 0:7. Výprask napravili Rudí ďáblové v osmifinále Evropské ligy, kde porazili Betis 4:1. Chlubit se navíc mohli hned třemi oceněními v Premier League za měsíc únor. ten Hag se stal trenérem měsíce, Marcus Rashford hráčem měsíce a David de Gea předvedl v tomto období nejlepší zákrok. Na vítěznou šňůru se chtěli domácí vrátit v utkání proti Sotonu, jenž do utkání vstupoval z poslední příčky.

Red Devils v úvodu plnili očekávání a soupeře přehrávali, v úspěšné exekuci ofenzivních akcí jim však bránily občasné nepřesnosti v rozehrávce, na které důrazní Saints trpělivě vyčkávali. První važnější ohrožení hostující brány neměl na svědomí nikdo jiný než Rashford, kterého vyslal v 16. minutě do úniku Bruno Fernandes, brankář Gavin Bazunu si ale s jeho pokusem poradil. Následně musel svůj um předvést i de Gea, když se ho z hranice malého vápna snažil hlavou překonat Theo Walcott. Po půl hodině hry se tříbodové vyhlídky domácích o něco zkomplikovaly, jelikož si svým ostrým zákrokem vysloužil červenou kartu Casemiro. I přesto se Manchester do konce poločasu dostal k dalšímu zahrození. Centr z přímého kopu našel až na zadní tyči Raphaëla Varana, který ztroskotal na pohotovém Buzunovi.

Krátce po změně stran mohl poslat hosty do vedení nešťastnou tečí Scott McTominay, čisté konto Red Devils ale na brankové čáře uhájil připravený Aaron Wan-Bissaka. Manchester se i proti početní převaze snažil uzmout převahu na svou stranu, s přibývajícími minutami však domácím docházely síly a hru začali více ovládat Saints. V 65. minutě prověřil de Geu znovu Walcott, zkušený brankář ale zůstal bezchybný. Krátce nato se předvedl naopak Bazunu, když konečky prstů vyrazil do pravé tyče technický pokus Fernandese. O minutu později se rozezněla i tyč Manchesteru, smolným zakončovatelem byl Kyle Walker-Peters. Svižné tempo vydrželo až do závěrečného hvizdu, kýženého rozhodnutí už se však ani jeden z týmů nedočkal.

United tak roli favorita nezvládli a darovali Southamptonu velmi cenný bod. Red Devils se vrátí zpět do ligové akce, kvůli pohárovým povinnostem, až 2. dubna, kdy se utkají s Newcastlem. Saints sehrají již tuto středu dohrávku kola s Brentfordem.

West Ham United - Aston Villa 1:1
Branky: 26. Benrahma z pen. - 17. Watkins

West Ham v utkání 27. kola Premier League doma remizoval s Aston Villou 1:1. Villans šli do vedení zásluhou Ollieho Watkinse, avšak ještě do pauzy na druhé straně zareagoval z penalty Saïd Benrahma. Pro Kladiváře dělba bodů znamenala další citelnou ztrátu v boji o záchranu, neboť Villans byli dosud jejich oblíbeným soupeřem – z posledních pěti vzájemných utkání napříč soutěžemi totiž celek z West Midlands vždy porazili. Londýňanům nepomohl ani středopolař Tomáš Souček, který v jejich dresu odehrál celé střetnutí. Vladimír Coufal opět kvůli zranění chyběl.

Kladiváři vstupovali do závěrečné třetiny sezony s jasným cílem v podobě udržení se v nejvyšší anglické soutěži. V posledním zápase ale svěřenci Davida Moyese schytali debakl 0:4 na půdě Brightonu, což jen podrthlo špatné výsledky, které přišly po letech hojnosti. Zato Villans byli v daleko lepší pozici, neboť se nacházeli v klidném středu tabulky a boj o záchranu se jich netýkal. Poslední dvě kola navíc celek z Birminghamu ovládl s čistým kontem.

První náznak šance měli domácí hned v osmé minutě, kdy po standardní situaci tečoval míč jeden z hráčů ve skrumáži před bránou. Pokus to byl ovšem nepřesný a zamířil vedle levé tyčky. Mnohem větší možnost ke skórování zahodil před čtvrthodinou hry Benrahma, který si hezky naběhl na vzdálenější tyč, avšak z voleje nevměstnal centrovaný míč mezi tři tyče. A tak úřadovali hosté. Na sklonku 17. minuty se ve vápně dostal k hlavičce Watkins a odrazem o zem poslal balon do šibenice. Po necelé desetiminutovce už ale bylo opět srovnáno, neboť Benrahma bombou z penaltového puntíku potrestal faul Leona Baileyho v šestnáctce.

Hammers se po návratu z kabin prezentovali rychlým protiútokem, po němž balon skončil u aktivního Benrahmy. Alžířan ale nepřesným obstřelem kolem pravé tyče poslal míč do zámezí. Domácí postupně stupňovali tlak na bránu Emiliana Martíneze, avšak kýženou vedoucí trefu jim to nepřinášelo. To mohl změnit opět Benrahma v 70. minutě, avšak argentinský gólman jeho jedovku zneškodnil. Alžířan znovu hrozil krátce před koncem, kdy pálil z voleje, ale jeho pokus byl zblokován pozornou obranou.

West Ham tak s Aston Villou pouze remizoval. O tři body se tak Kladiváři znovu pokusí až 2. dubna v domácím duelu se Southamptonem. Lvi budou 18. března hostit Bournemouth.

Newcastle - Wolverhampton 2:1
Branky: 26. Isak, 79. Almirón - 70. Hwang

Fotbalisté Newcastlu uzavřeli nedělní program 27. kola Premier League domácím vítězstvím 2:1 nad Wolves. Vcelku jasnou převahu Strak přetavil ve 26. minutě v úvodní branku Alexander Isak, jenž skóroval poprvé od 15. ledna. Trefy švédského útočníka od té doby citelně chyběly, zmíněné datum totiž rovněž značilo poslední ligový triumf Newcastlu. Rozuzlení pak přišlo necelou čtvrthodinu před koncem základní hrací doby, kdy svým 11. gólem v sezoně rozhodl střídající Miguel Almirón. Vystřízlivění naopak nastalo na straně Vlků, kteří nenavázali na senzační výhru nad Tottenhamem.

Fantastická forma, která provázela Newcastle v podstatě po celý ročník, začala v posledních týdnech rapidně klesat. Straky nevyhrály ani jedno z předešlých pěti soutěžních utkání a v tabulce se propadly mimo pohárové pozice. Boj o páté, potažmo čtvrté místo, byl ovšem stále otevřený a svěřenci Eddieho Howea nechtěli nic vzdávat. Naladit se zpět na vítěznou vlnu mohli v duelu proti Wolves. Ti však pod Julenem Lopeteguim zlepšili své výkony a vyškrábali se ze sestupového pásma na příjemnější 13. pozici.

Byli to sice domácí, kteří se od úvodu chopili aktivity a dostávali se do náznaků nebezpečných příležitostí, nicméně první opravdu velké vzrušení přišlo na druhé straně. Chybu Nicka Popea při zpracování zpětné přihrávky však Raul Jiménez ve 20. minutě nevyužil. O chvíli později byly na tahu Straky. Kieran Trippier vyslal z přímého kopu tradičně přesný centr na hlavu Isaka, jenž se trefil ke vzdálenější tyči. Inkasovaný gól Vlky zjevně ještě více zdeptal a za nějakou dobu málem lovili míč ze sítě znovu. Domácí sehráli po rohu pohotový signál, který vyústil v hlavičku Bruna Guimaraese do břevna. Za několik desítek sekund zvonila také branková konstrukce Newcastlu, když Daniel Podence trefil tvrdým projektilem tyč, ani tak se ale stav utkání do přestávky nezměnil.

Tempo duelu se začátkem druhé půle mírně opadlo, a na sebe to tak musel vzít skvěle hrající Trippier. Ten se krátce před uplynutím hodiny hracího času opět postavil ke standardní situaci a tentokrát se rozhodl střílet, jeho tvrdý pokus však vyrazil José Sá. S postupem času začali domácí mírně vyklízet pozice, což nahrávalo šancím Wolves na vyrovnání. V jedné takové se ocitl v 64. minutě Joao Moutinho, jehož pokus ovšem zneškodnil pozorný Pope. Ani další neproměněná příležitost však hosty nepoložila a v 70. minutě už se skóre měnilo. Velkou hrubku vyrobil ve vlastním vápně Trippier, který ve snaze uklidit míč podklouzl, nabídl jej dobíhajícímu Hee-Chan Hwangovi a ten se nemýlil. O devět minut později pak akcemi nabitý zápas přinesl ještě jeden zvrat. Střídající Almirón dostal povedený pas do běhu, překonal jednoho z obránců a obstřelem na zadní tyč rozhodl o výhře Strak.

Newcastle tak zažehnal nepovedené výsledky a vybojoval doma tři body. Další duel odehraje 17. března, kdy se střetne s Nottinghamem. Wolves svedou o den později bitvu s Leedsem.