Karel Otto Hrubý – černobílá klasika i barevné malby

Pracovní kontakty K.O. Hrubého, foto: PetrSalek.com

Dvě patra plná nostalgických černobílých fotografií doplněných několika barevnými obrazy, alba s kontakty a filmový dokument připomínají Karla Otto Hrubého (1916 – 1998).

Karel Utto Hrubý, foto archiv

Retrospektivní výstava v pražském Domě fotografie prezentuje ukázky všestranné tvorby fotografa, teoretika a pedagoga a propagátora fotografie v několika tematických okruzích. Jeho černobílé reportážní i aranžované fotografie jsou nejen historicky cenné, ale zároveň vynikají svou vysokou řemeslnou a výtvarnou kvalitou.  Na výtvarné pojetí a kompoziční přístupy jeho fotografií měla vliv meziválečná avantgarda. Od jejích principů se Hrubý neodklonil ani v 50. letech, kdy jako fotoreportér musel dokumentovat budovatelské úspěchy, brigády, schůze nebo prvomájové oslavy. Jeho světelně a kompozičně vytříbené černobílé fotografie se však nepodřizovaly dogmatům socialistickému realismu. Jeho momentky z městského i venkovského prostředí mají poetiku a vyjadřují sociální cítění a sympatie k zobrazovaným osobám. Specifickou část Hrubého tvorby představují krajiny. Ať zobrazují pásy políček nebo průmyslovou devastaci, důraz na geometrické krajinné prvky a působivé zachycení světel a stínů je povyšují na výtvarná díla. V Brně působící fotograf svým fotoaparátem dokumentoval život a krajinu jižní Moravy a Slovenska. V závěru své fotografické tvorby se věnoval inscenované fotografii a kolážím.  Výstava obsahuje i naivistické obrazy, kterým se K.O. Hrubý věnoval po odchodu do důchodu, kdy přestal fotografovat a žil na chalupě v jižních Čechách.

Karel Otto Hrubý – Retrospektiva, foto© PetrSalek.com

Karel Otto Hrubý – Retrospektiva, je po výstavním projektu v Domu umění města Brna z roku 2016 teprve druhou výstavou, která se komplexně zabývá tvorbou významné osobnosti  české fotografické scény 2. poloviny 20. století.

Výstavu v Domě fotografie je možné navštívit až do 21. května 2023.


Text: Soňa Šálková

Foto: Karel Otto Hrubý


Summary

Two floors of nostalgic black-and-white photos supplemented by several color paintings present work of the tireless photographer and promoter of photography – Karel Otto Hrubý (1916 – 1998). Current exhibition in the Prague House of Photography commemorates the quarter century since the death of an important personality of the Czech photography of the 20th century.

The exhibition Karel Otto Hrubý Retrospective can be seen at the House of Photography until May 21, 2023.

Autor: K.O. Hrubý

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..