Ekonomové varují: Mzdy versus inflace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Ekonomové varují: Mzdy versus inflace!

Pozor! Zvyšování mezd může být kontraproduktivní!
Pozor! Zvyšování mezd může být kontraproduktivní! (Foto Profimedia.cz, ara, infografika Aha! )

Většina zaměstnavatelů hlásí, že kvůli vysoké inflaci v letošním roce svým lidem přidají. Jenže příliš vysoký růst mezd je rizikem – lidé by totiž prý začali peníze utrácet, a tím by roztočili inflační spirálu. Aha! proto zjišťovalo mezi ekonomy, jaké je to správné a bezpečné navýšení mezd.

Míra inflace podle Českého statistického úřadu klesla v únoru z lednových 17,5 % na 16,7 procenta. I přes zpomalení tempa drahoty má ale hodně lidí problém s penězi vyjít a mnozí by jistě ocenili, kdyby jim šéf přidal. Jenže navýšení mezd o celou inflaci – alespoň podle průzkumů – je spíše nedostižným snem. A navíc i hodně nebezpečným. „Chtěli jsme jít příkladem, čili letos u nás průměrná mzda vzroste o 4,5 procenta meziročně. Kéž by to udělaly takhle všechny firmy nebo všechny úřady,“ řekl nedávno na Radiožurnálu šéf centrální banky Aleš Michl (45). Podle něj totiž příliš peněz v oběhu znamená vyšší inflaci v budoucnu. A s tím také ekonomové souhlasí. O kolik by radili – rozumně a bezpečně – přidat?

Vyhlídky nejisté

Jak dál se bude inflace vyvíjet? Podle Radomíra Jáče z Generali Investments CEE by už v června mohla klesnout pod 10 procent, v závěru letoška i pod sedm. Ne všichni ekonomové sdílejí jeho optimismus, inflace s dvoucifernou hranicí tu může být ještě dlouho.

Helena Horská, Raiffeisenbank: „Bezpečné navýšení mezd a platů je právě to, které dlouhodobě kopíruje růst produktivity práce. Nejenže zajistí zaměstnancům spravedlivou odměnu za práci, ale i firmám, jejich zaměstnavatelům, umožní prosperovat ... V jedné firmě může být udržitelný růst mezd pod zmiňovanými 4,5 %, v jiné prosperující firmě klidně i dvojnásobný.“

Helena Horská

Petr Gapko, Moneta Money Bank: „Pokud se ekonomika vyvíjí dobře, měl by růst platů o něco přesahovat inflaci, to je totiž známka toho, že obyvatelstvo bohatne, čili ekonomicky se daří. V současné situaci, kdy čelíme opravdu vysoké inflaci, která je navíc způsobena faktory mimo jakoukoliv kontrolu institucí v České republice, by ale růst mezd inflaci přesahovat neměl.“

Petr Gapko



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.