Cena ropy klesá. Důvodem je očekávaný propad poptávky v zemích OECD

Analýza
Ropa se již druhý den obchoduje za nižší ceny a obchodníci omezují své expozice z obavy, že se náhlá bankovní krize, kterou minulý týden odstartoval krach Silicon Valley Bank, rozšíří do zbytku ekonomiky a rozpoutá recesi, která s sebou přinese nižší poptávku po ropě a palivových produktech.
Cena ropy klesá. Důvodem je očekávaný propad poptávky v zemích OECD. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Epicentrem těchto obav je ekonomika Spojených států amerických. Ztráty tak byly v posledním týdnu nejzřetelnější u ropy WTI a benzínu RBOB. Jasně se ukazují stále větší rozdíly v poptávce mezi západními zeměmi a Asií, zejména pak Čínou, která se postupně zotavuje z dlouhotrvajících lockdownů.

V poslední zprávě z ropných trhů snižuje OPEC odhadovanou poptávku zemí OECD a zvyšuje ji u zemí mimo OECD, včetně Číny a Indie. Jinak se kartel drží předchozího odhadu, že světová poptávka v letošním roce stoupne o 2,3 milionu barelů denně na 101,9 milionu barelů denně.

Tento odhad vychází z očekávaného 2,6procentního globálního růstu. Čínský hospodářský růst má dosáhnout 5,2 procenta, zatímco západní ekonomiky porostou podstatně pomaleji – eurozóna o 0,8 procenta a USA o 1,2 procenta.

Nadále se očekává, že poptávka po ropě výrazně vzroste. V nejbližší době ovšem budou směr patrně určovat signály vysílané bankovním sektorem, všeobecná úroveň ochoty riskovat a vývoj dluhopisových výnosů a úrokových sazeb.

Situaci na trhu navíc problematizuje likvidace dlouhých pozic ze strany hedgeových fondů, které od konce prosince takřka neustále kupovaly futures na ropu Brent. V týdnu končícím 7. březnem dosáhly čisté dlouhé pozice 17měsíčního maxima 298 tisíc lotů (298 milionů barelů).

Příčinou není jen přesvědčení, že ceny znovu stoupnou, ale i struktura křivky, která se po celé měsíce horizontálního obchodování udržela v tzv. backwardaci. Ta zajišťuje investorům s dlouhými pozicemi stabilní výnos z měsíčního rolování, v současnosti kolem 50 centů, zatímco držitelé krátkých pozic o stejný obnos přijdou.

Pomáhá také vysvětlit, proč dosavadní klidné tržní podmínky a obchodování v úzkém pásmu způsobily pokles objemu hrubých krátkých pozic na 12leté minimum, tj. na pouhých 22 tisíc lotů, čímž se poměr dlouhých a krátkých pozic zvýšil na 14,5 dlouhých pozic na jednu krátkou. Tento nepoměr s sebou nese riziko korekce, kdyby se náhle změnily fundamentální anebo technické výhledy.

Ropa WTI mezitím kvůli opačné struktuře křivky, tj. okamžitému contangu kolem 15 centů, zaznamenala nižší zájem o nákup a držbu dlouhých pozic. V týdnu končícím 21. únorem držely hedgeové fondy zhruba 164 tisíc čistých dlouhých pozic a poměr dlouhých a krátkých pozic zde byl mnohem rozumnější, pouhých 3,6.

Ropa Brent se od konce listopadu obchoduje horizontálně ve 14 dolarů širokém pásmu. Její průměrná cena činila v tomto období 83 dolarů. Navzdory kombinaci zvýšeného objemu dlouhých pozic a nižší ochoty riskovat v důsledku bankovního krachu je současná cena jen necelé čtyři dolary pod zmíněným průměrem.

Aby se změnily celkové nálady na trhu, muselo by dojít k hlubšímu propadu. Prosincové rozhodnutí kartelu OPEC snížit produkci se tak zdá čím dál rozumnější, protože růst poptávky mimo OECD je kompenzován oslabením poptávky zemí v rámci této organizace. Kartel tak patrně zachová stávající úroveň produkce, dokud se budou ceny držet mezi 75 a 100 dolary.

Autor je hlavní komoditní stratég Saxo Bank
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Cena ropy klesá. Příčinou jsou obavy ze zpomalení růstu a ztráta tahu na bránu

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Bitcoin se vrací zpět na úroveň 60 000 dolarů

Bitcoinu, nejrozšířenější kryptoměně, se nepodařilo navázat na dynamiku z předchozího týdne, přičemž jeho cena nebyla schopna dosáhnout „vyššího maxima“ nad hranicí 66 800 dolarů. Místo toho jsme byli svědky ústupu …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Na novou práci máme mizivou naději, myslí si většina Čechů 55+

Průzkum
Jaké šance mají Češi starší 55 let při hledání nového zaměstnání? Většina z nich se domnívá, že mizivé. A na nejrůznějších diskusních fórech se předhánějí v líčení, jak stereotypní jsou odpovědi personalistů, když zareagují na pracovní inzerát: Dali jsme přednost uchazečům, jejichž profil lépe odpovídá našim požadavkům…