První obecní samosprávou se systémem Swopi v Česku je Proboštov
Foto: Archiv OÚ Proboštov
Teplice

Proboštov – S moderním informačním systémem Swopi se nově můžete setkat na pěti objektech v majetku Obecního úřadu Proboštov. Konkrétně na proboštovské radnici, na Centru Beseda, na budovách základní a mateřské školy a na Sokolovně. Proboštov se tak stal vůbec první obcí v republice, která na nový systém přešla. První městskou samosprávou napojenou na Swopi je přitom město Dobruška.

Systém funguje na základě QR kódu. Na jmenovaných proboštovských budovách najdete ceduli s jedinečným kódem, ke kterému stačí přiložit mobilní telefon se čtečkou. Okamžitě se uživateli načte menu konkrétního zařízení, z něhož otevře kontakty, webové stránky a dalším důležité informace.

„V případě obecního úřadu se po načtení kódu například dostanete na úřední desku, kulturní kalendář obce, ale také na stránky obecní policie či jednotky dobrovolných hasičů,“ vysvětluje místostarosta Roman Nešetřil. „U Besedy si zobrazíte jak knihovnu, tak všechny zdravotní služby, které v objektu jsou. U Sokolovny zase všechny sportovní organizace, ale také třeba restauraci včetně možnosti objednání jídla a podobně.“

Podle místostarosty je všech pět objektů systémem vzájemně propojených a po načtení kódu jednoho zařízení je možné okamžitě získat informace i z těch dalších. Od školy si tak můžete prohlédnout třeba rozpis zápasů fotbalistů Proboštova včetně výsledků, objednat jídlo ze Sokolovny, termín u lékaře nebo získat tip na zajímavý výlet.

„Samotný čárový kód pro jednu budovu nás vyšel na 650 korun. Za správu a naplánování hradí obec 40 tisíc. Jde o levnější a podle nás efektivnější variantu, než je třeba dotyková úřední deska.“ Podle Romana Nešetřila vedení obce původně o dotykové úřední desce uvažovalo. Volba systému Swopi, který je možné rozšiřovat, aktualizovat a případně přidávat další objekty, se zatím jeví jako dobrá volba.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru