Sberbank navrhuje vyplatit rekordní dividendy

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard Kč). Oznámil to dnes generální ředitel banky German Gref. 

Za loňský rok Sberbank podobně jako jiné velké ruské podniky na doporučení centrální banky a vlády dividendu nevyplatila. Sberbank očekává, že za letošní rok vykáže prudký růst zisku, uvedla agentura Reuters.

Loni bance klesl zisk téměř o 80 procent. Ruským finančním sektorem tehdy otřásly sankce, které na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu uvalily západní státy. Akcie Sberbank obchodované v Moskvě dnes vykazovaly růst zhruba o sedm procent. Rostly více než širší index a táhly ho k sedmiměsíčnímu maximu.

Gref uvedl, že banka se loni rozhodla nevyplatit dividendu, aby si vytvořila rezervu k překonání dopadů rozsáhlých západních sankcí, které se zaměřovaly hlavně na ruský finanční sektor. Banka však podle něj chce poděkovat akcionářům za jejich důvěru, proto navrhla vyplatit rekordní částku. "Podotýkám, že za posledních pět měsíců akcie Sberbank zpevnily o více než 70 procent," zdůraznil Gref. "Ti investoři, kteří nám věřili v nejtěžším období, od jara do podzimu 2022, dostanou nejvyšší možnou návratnost svých investic," uvedl šéf banky.

Sberbank také podle Grefa pravděpodobně přispěje částí zisku na jednorázovou mimořádnou daň, kterou vláda plánuje zavést, aby pomohla pokrýt prohlubující se rozpočtový deficit. "Dnešní rozhodnutí považujeme za důležitou událost nejen pro naše akcionáře, ale pro celý ruský akciový trh," dodal Gref s tím, že akcie Sberbank drží asi 1,5 milionu soukromých ruských investorů.

Akcie Sberbank ale drží také zahraniční investoři. Pro ty není zatím jasné, zda a kdy se k dividendě dostanou, protože akcie Sberbank jsou po ruské vojenské invazi na Ukrajinu pod sankcemi. Naděje jim svitla ve čtvrtek, kdy ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters uvedl, že zváží uvolnění podmínek pro výplatu dividend zahraničním investorům z takzvaných znepřátelených zemí. O podpoře větší flexibility při výplatě dividend zahraničním firmám dnes mluvila i guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Evropská divize Sberbank Europe se loni dostala do potíží kvůli masivnímu odlivu peněz a následným sankcím. Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka (ČNB) už na začátku května pravomocně odebrala bance licenci a pražský městský soud následně poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí bankovní licence zahájila ČNB loni 28. února, čtyři dny po začátku války na Ukrajině.

Rekordní dividendu se loni v září rozhodla vyplatit i ruská plynárenská společnosti Gazprom. Částka 51,03 rublu představovala největší výplatu dividend v historii ruského podnikového sektoru.

Související

Sberbank

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku . Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla novinářům správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.

Více souvisejících

Sberbank

Aktuálně se děje

před 48 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy