Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2023 15:00
Čas čtení 1:48
Tereza Šnajdrová

Album týdne: Jeden banger za druhým. Hyperpopové duo 100 gecs vydalo žánrově rozmanitý uragán 10,000 gecs

Album týdne: Jeden banger za druhým. Hyperpopové duo 100 gecs vydalo žánrově rozmanitý uragán 10,000 gecs
Zdroj: Atlantic Records/volně k použití
HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Hyperpopové duo 100 gecs boří hranice, propojuje pop se ska, nu-metalem a elektronickými beaty. Deska 10,000 gecs je nejlepší album týdne.

Hyperpopové duo 100 gecs se proslavilo v roce 2019, když vydalo debutové album 1000 gecs. Na scéně až do té doby neexistovalo nic tak chaotického, průlomového, bláznivého, ale zároveň propracovaného, což ocenilo jak posluchačstvo, tak hudební kritici a kritičky. Na nevídaný úspěch nyní americké duo navazuje deskou 10,000 gecs, a jak již název napovídá, gekové svou kreativitu násobí a pokořují nové hranice.

Doporučeno
Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) 16. března 2023 6:00

Na debutové desce 1000 gecs nám americké duo tvořené Dylanem Bradym a Laurou Les ukázalo, že hudba nemá hranic. Popové melodie smíchalo s rapovými beaty, metalovými breakdowny a velkou spoustou auto-tunu, což mnozí označovali jako hyperpop typický pro generaci Z. Chaotické melodie možná třeba na první dobrou nedávaly smysl, ale jakmile se posluchačstvo oprostilo od stereotypních škatulek, pochopilo, o co tady jde. 100 gecs jsou fluidní mágové, pohrávají si s beaty jako s modelínou a promítají do nich vliv velikánů, jako jsou Limp Bizkit nebo Green Day.

Nesmysl, na který nezapomeneš

Novinka s názvem 10,000 gecs obsahuje 10 skladeb, jejichž poslech ti zabere necelých 27 minut. Písně 100 gecs mají kratší stopáž, zato ale překypují energií a během jejich poslechu pochopíš, že tohle tempo by se delší dobu udržet nedalo. Deska 10,000 gecs je totiž plná šíleností, chaosu, úderných beatů a semele tě jako uragán.

„Tahle deska je 10krát lepší než ta předchozí. Víc jsem zkoumala svůj hlas a začala jsem chodit na hodiny zpěvu. Nebaví mě se nad hudbou trápit. Nechci být jako vyděšená kočka,“ komentovala album pro Pitchfork Laura Les, trans žena, která zpočátku kariéry bojovala s tóninou svého hlasu. 

100 gecs odpalují bombu epickým počinem Dumbest Girl Alive, jehož intenzita okamžitě odhaluje, v jakém duchu se ponese celá deska. Druhá skladba 757 nepřekvapí, ale pobaví a pořádný banger čeká posluchačstvo hned u třetí písně Hollywood Baby. Tenhle punkrockový nářez zní, jako by My Chemical Romance zplodili potomka s Blink-182 a hodná sudička mu do vínku přilila pohár plný energického popu. Rebelii a výsměch celebritám střídá žabí večírek v podobě Frog On The Floor, který ti vykouzlí úsměv na tváři. Jen 100 gecs dokážou téměř ze sekundy otočit směr jízdy a z drsného punkrocku tě vezmou na party zvířátek.

Jako pejsek s kočičkou

Za zmínku pak určitě stojí také surrealistický výbuch v podobě skladby Doritos & Fritos, v níž se mísí taneční tóny a punková hravost. Posluchačstvo může šokovat také singl One Million Dollars, tvrdý a úderný počin, který totálně nedává smysl. Příliš kytar, rychlá basa, elektro beaty, výkřiky „fuck you!“, poklidné pasáže... Tenhle song připomíná pejska a kočičku, kteří vaří dort ze všech surovin, jež jen najdou, avšak na rozdíl od této pohádky to u 100 gecs funguje. One Million Dollars je unikátní banger, stejně jako závěrečná píseň mememe, která bude svým vibem ideální na letní festivaly.
 

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse