Vernisáž výstavy Máš na míň - Galerie města Trutnova

22.3.2023, 17:00 – 18:00

Výstavu uvede ředitelka galerie Lucie Pangrácová.

Máš na míň/ Vtip jako vedlejší produkt výtvarné tvorby

Kreslený humor má v Čechách dlouhou tradici, početné publikum i mnoho svérázných poloh. Výstava Máš na míň se humoru ve výtvarném umění dotýká, i když vlastním delikátním způsobem. Do názvu si vypůjčila heslo českého streetartového umělce TIMA a tato parafráze motivačního pokřiku napovídá, že se na výstavě setkáme s výtvarným vtipem v podání umělců, kteří se animovanému nebo jinak pojatému výtvarnému vtipu věnují spíše v druhé linii. Nejde tedy o slavné autory kresleného humoru, ale výtvarné (i jiné) umělce, kterým vtipné kresby, malby, nápisy i skici vznikají jako svým způsobem vedlejší produkt jejich běžné umělecké činnosti.

Nejintenzivněji se z vystavujících v prostoru kresleného humoru pohybuje Lela Geislerová, která se díky stripům ze slavné série Zen žen už stala českou komiksovou legendou. Intimní vhled do života moderní ženy je už léta populární jako originální sarkastický komentář mnoha ženských otázek i odpovědí. Jako relaxační médium využívá kreslený humor další komiksová legenda Jiří Grus. Jeho vtipy mají výtvarně poměrně tradiční formu, jejich pointy však rozhodně nejsou prvoplánové ani tradiční.

Formě stripu se věnuje i brněnská výtvarnice Vendula Chalánková. Její stripy podobně jako ty od Lely glosují především partnerské peripetie, jsou však formálně více obrazy, Vendula je maluje na plátno. Svébytnou kapitolou v oblasti humoru je brněnský street-artista TIMO. Věnuje se především graffiti, ve brněnských ulicích už realizoval 100 děl, jeho slogany a kresby cílí na palčivé problémy konzumní společnosti, politického života anebo jsou prostě jen poetické. Z Brna také pochází série kreslených vtipů s holčičkou Fagi. Také identita jejího tvůrce je skryta za prohlášení „jsem Fagi“, a my můžeme pouze konstatovat, že tahle prostořeká dívka má humor skutečně nespoutaný konvencemi.

Tradičnější polohu představuje na výstavě tvůrce vtipů vznikajících pod hlavičkou Pas faux pas. Jakkoli mají tyto vtipy podobně jako u Gruse výtvarně klasickou polohu, jejich vyznění je neotřelé a svérázné.

Výstava tak nabízí divoce roztříštěnou mozaiku českého humoru ve výtvarném hávu tak, jak jej běžně neznáte.