Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Průměrný plat zaměstnance byl vloni v Libereckém kraji 36 871 korun

Zaměstnanci v Libereckém kraji v uplynulém roce průměrně měsíčně pobírali mzdu ve výši 36 871 korun. Meziročně se zvýšila skoro o šest procent, informoval Český statistický úřad Libereckého kraje (ČSÚ).

„Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Libereckém kraji v roce 2022 dosáhla 36 871 korun a byla tedy o 2 065 korun vyšší než v roce 2021. Vzhledem k výši inflace, která v roce 2022 v České republice dosáhla 15,1 %, však mzda reálně poklesla, a to o 8,0 %,“ informovala Hana Koťátková z Krajské správy ČSÚ v Liberci.

Celorepublikový průměr je ovšem ještě o něco vyšší, konkrétně 40 353 korun. Absolutně nejvyšší přírůstek zaznamenali zaměstnanci v hlavním městě Praze, kde se jim platy zvedly v průměru o 3 330 korun. Nárůst vykázaný v našem kraji byl šestý nejvyšší, nejméně mzda vzrostla zaměstnancům z Pardubického kraje. S ohledem na inflaci však reálně však mzdy ve všech krajích poklesly, v polovině krajů tento pokles překročil osmi procentní hranici. Nejvýraznější propad byl vykázán v Ústeckém kraji, konkrétně 8,5 procent.

Průměrná mzda v našem kraji byla v porovnání s ostatními regiony 7. nejnižší, o 3 482 korun se vloni pohybovala pod republikovým průměrem. Nadprůměrné mzdy pobírali zaměstnanci v hlavním městě Praze, konkrétně 49 782 korun, což je o 9 429 Kč nad průměrem České republiky. A také ve Středočeském kraji, mzdu 40 731 korun. Nejnižší mzda byla vykázána v Karlovarském kraji, 35 093 korun, která za republikovým průměrem zaostávala o 5 260 Kč," doplnila Koťátková.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky mzdy, zaměstnanci, Liberecký kraj, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tyhle statistiky jsou dobrý akorát tak do estrády typu Felix Holzmann: Když já snědl celé kuře, tak tys měl statisticky půlku. Zajímalo by mě minimální vzdělání potřebné pro práci v ČSÚ.

Pondělí, 20. března 2023, 08:59Odpovědět

Průměrný plat zaměstnance byl vloni v Libereckém kraji 36 871 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.