Hlavní obsah
Finance

Rada rodičům: vyčerpejte rodičovský příspěvek rychleji a vydělejte na tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Rodičovský příspěvek je jednou z finančních pomocí, kterou každý rodič velmi vítá. Většina si ale tento příspěvek zpravidla rovnoměrně rozdělí po celou dobu trvání rodičovské dovolené a tím nevědomky o peníze přichází. Co tedy s tím?

Článek

Pravděpodobně většina z nás si někdy položila otázku, kolik že to vlastně stojí vychovat dítě. Ať už z vlastní zkušenosti nebo z dostupných průzkumů můžeme mluvit přibližně o částce přesahující 1 000 000 Kč (u péče o dítě do 18 let). Samozřejmě záleží vždy na konkrétní rodině a podmínkách, takže částka může v některých případech být i mnohem vyšší. Není tedy divu, že každý příspěvek, jako je i ten rodičovský, se do rozpočtu rodiny bezesporu hodí. Mimochodem jeden z tipů, jak do rodiny přinést peníze navíc, je i dobře načasovaná dovolená, viz článek: Vyplatí se dovolená ještě v březnu? Mně firma nevědomky vyplatí o 18 360 Kč více.

Stručně o podmínkách rodičovského příspěvku

Na rodičovský příspěvek mají nárok rodiče dětí do 4 let za splnění určitých podmínek. Nezáleží přitom na výši příjmů ani na tom, jestli čerpá příspěvek matka nebo otec dítěte. V roce 2023 je rodičovský příspěvek stanoven na 300 000 Kč (v případě vícerčat 450 000 Kč). Jedná se o celkovou sumu, kterou si rodič může vyčerpat až do 4 let věku dítěte. Zásadní je, že výši měsíčního příspěvku si může rodič volit sám. Nejnižší povolená částka je 50 Kč měsíčně. Maximální hranici „rodičáku“ má každý svou vlastní a zjednodušeně řečeno závisí na výši příjmu, kterou měl rodič před narozením dítěte. Ti s nejvyššími příjmy mohou čerpat příspěvek až téměř 50 000 Kč měsíčně. Každé tři měsíce je navíc možné měsíční výši rodičovského příspěvku měnit.

Zrádný psychologický aspekt

Velmi často se rodiče rozhodují příspěvek rozložit rovnoměrně. Spočítají si, kolik měsíců zbývá do konce rodičovské dovolené a částku počtem měsíců jednoduše vydělí. Pokud má jejich dítě tedy např. 6 měsíců a chtějí rozložit příspěvek až do 4 let, budou pobírat příspěvek po dobu 42 měsíců ve výši zaokrouhleně 7 150 Kč každý měsíc. Představa, že by si naopak vybrali v prvních měsících více peněz a ke konci rodičovské by si měsíční dávku snížili, je děsí. A celkem pochopitelně. Nikdo standardně nechce jít z „lepšího do horšího“. Tedy ze začátku dostávat na účet více peněz a později méně. Proto raději ta volba „každý měsíc stejně“.

Jak tedy vydělat?

Návod je uveden v předchozím odstavci. V době, kdy zažíváme vysokou inflaci a kde i na „obyčejném“ spořícím účtu můžeme „zhodnotit“ vložené finance třeba i 6% ročně, se vyplatí rozumně nakládat i s rodičovským příspěvkem, byť to může být z psychologického hlediska těžké. Pokud si totiž jako rodič zvolíte měsíční částku např. 27 000 Kč (v případě, že tomu samozřejmě odpovídají vaše příjmy), tak za 11 měsíců vyčerpáte 297 000 Kč a můžete je vložit právě třeba na zmíněný spořící účet. Na něm při sazbě 6 % ročně je možné rodičovský příspěvek „navýšit/zhodnotit“ až o téměř 18 000 Kč ročně navíc. Zbývajících 3 000 Kč z rodičovského příspěvku je pak možné např. rozdělit do zbytku doby rodičovské dovolené tak, abyste každý měsíc dostával jako rodič alespoň minimální dávku.

Závěr

Hlavní sdělení je tedy jasné - pokud je to jen trochu možné, určitě stojí za zvážení vybrat alespoň nějakou část rodičovského příspěvku co nejdříve a pokusit se dané peníze „rozmnožit“. Ať už konzervativně formou spořících účtů, nebo jiným způsobem. Samozřejmě vždy s přihlédnutím k riziku a dalším kritériím, které by měl každý zvážit co nejzodpovědněji sám. V důsledku potom může být třistatisícový „příspěvek“ od státu ještě řádově o desítky tisíc vyšší, což může být pro každého rodiče příjemná zpráva.

Anketa

Jakou variantu měsíčního rodičovského příspěvku preferuji?
Rodičovský příspěvek vybrat rozhodně co nejdříve (a peníze případně někde zhodnotit).
21,7 %
Rodičovský příspěvek rozložit rovnoměrně např. do 3 nebo 4 let věku dítěte.
76,1 %
Je mi to jedno. Není to pro mě zásadní.
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz