Bezpečnost a spolehlivost vodních děl prioritami Povodí Odry

blank

Letošní Světový den vody je zaměřen na urychlení změn prostřednictvím partnerství a spolupráce. Díky intenzivnější spolupráci našich společností je i nadále zabezpečenost dodávek vody pro pitné účely i průmysl v celém regionu prakticky stoprocentní a jeho obyvatelé mohou plně využívat naše vodní bohatství, píše Povodí Odry ve společné tiskové zprávě se Severomoravskými vodovody a kanalizacemi Ostrava a Ostravskými vodárnami a kanalizacemi. 

Bezpečnost a spolehlivost vodních děl a snížení nepříznivých účinků sucha a povodní, takové jsou podle Povodí Odry priority státního podniku. „Mimo přípravy velkých investičních celků ke zmírnění povodní nebo sucha se také věnujeme péči o drobné toky, komunikaci s pobřežníky, s vlastníky pozemků tvořících koryta drobných toků a vlastníky staveb, které kříží vodní toky nebo jsou umístěny v souběhu říčních koryt. Náš podnik kladným postojem umožnil vybudování cyklostezek, cyklotras, tras pro pěší na říčních hrázích a březích, a tak umožnil přístup k vodním tokům. Přesto stále zdůrazňujeme, že volnočasové aktivity u vody a obecné nakládání s vodou stojí na vlastní odpovědnosti jednotlivců,“ řekl generální ředitel Jiří Tkáč.

Spolupráce s hasiči

Podnik nad rámec zákonných povinností postupně ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje vybavuje vytipované jezy záchrannými prvky, které pak zvyšují šanci při záchraně tonoucího. „V roce 2022 postihly naše území lokální povodňové události způsobené vydatnými srážkami, které střídaly krátká období sucha. Díky nadstandardní úrovni řízení Vodohospodářské soustavy Povodí Odry podle manipulačního řádu, který prošel modernizací, jsme tyto výkyvy počasí zvládli,“ doplnil Tkáč.

Stamilionové investice

Podnik letos proinvestuje 900 milionů, 318 milionů bude hrazeno z jeho zdrojů, zhruba 556 milionů z dotačních prostředků ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. Podílet se bude i OKD 24 miliony na odstraňování důlních škod. Současně Povodí Odry plánuje opravy za necelých 146 milionů financované hlavně z vlastních zdrojů. Nejvýznamnějšími stavbami, které byly zahájeny v minulém období a budou dokončeny v tomto roce, jsou rekonstrukce vodního díla Morávka, Žermanický přivaděč II. etapa a hráze v ústí Ropičanky a Sadového potoka v Českém Těšíně.

Scroll to Top