InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy fotografií - Fotoklub Písek

    Úterý 4.6 17:00 - Galerie Portyč Písek

  • Vystoupení tanečního oboru ZUŠ Otakara Ševčíka

    Úterý 4.6 18:00 - Divadlo Fráni Šrámka Písek

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marcel Lorenc oslaví třicet let na kapitánském můstku přívoznické lodi Pionýr

Kapitán Marcel Lorenc. , Autor: René Flášar

Kapitán Marcel Lorenc.     Autor: René Flášar

HORNÍ PLANÁ – Ve čtvrtek 23. března byla na vodní hladinu Lipna v Horní Plané spuštěna loď Pionýr. Zahájila zde tak svoji 51. přívoznickou plavební sezónu. Loď byla vyrobena v září roku 1971, jen o měsíc později se narodil Marcel Lorenc, který se ve svých jedenadvaceti letech stal jejím kapitánem a je jím dodnes. Třicet let svého působení na hornoplánském přívozu oslaví 1. dubna.

V lodních kilometrech má za sebou už několik cest kolem světa. „Zpočátku jsem to počítal, ale už dlouhá léta to nedělám. Asi bych se už nedopočítal," usmívá se sympatický kapitán Marcel Lorenc. Pokud by se někomu přeci jen chtělo do počítání pustit, přinášíme pár údajů. Přívoz jezdí od konce března do ledna. Jedna cesta z Horní Plané do Bližší Lhoty a zpět měří kilometr. Loď jezdí od půl sedmé ráno do půl deváté večer, přibližně v půlhodinových intervalech. Na přívoze se střídají čtyři kapitáni.

Stejně jako už dávno nepočítá své najeté kilometry, tak už dávno přestal počítat i počet přepravených cestujících a vozidel. „V posledních letech přibylo hodně cyklistů, ti naši loď vcelku dobře živí," prozrazuje kapitán Lorenc s tím, že za přejezd půlkilometrového úseku po hladině zaplatí každá osoba dvacet korun, stejná částka se platí za kolo, majitelé osobních automobilů zaplatí za převoz svého plechového miláčka padesát korun. Na loď se jich vejde šest až osm, podle velikosti.

Kapitán zachránil topícího se rybáře i s lodí

Za třicet let svého působení zažil Marcel Lorenc nespočet zajímavých, vtipných i napínavých příběhů. S postupem času si je ale už přestává přesně vybavovat. V hlavě má však ten poslední. Udál se v předloňské sezoně. „To jsem zachraňoval topícího se rybáře a jeho potápějící loďku. Volala nám vodní záchranná služba, že někde poblíž nás se topí člověk. Okamžitě jsem nastartoval našeho „drobečka" (tím myslí přívozní několikatunovou loď Pionýr – poznámka redakce) a vyrazil směrem k udanému místu. Topícího se rybáře s jeho lodí jsem spatřil přibližně po kilometru. Dojel jsem až k jeho lodi, které se trosečník pevně držel, sundal molo, podebral s ním celou loď a vyzvedl ji nad hladinu. K potopení rybářovi lodi chyběl tak centimetr," vzpomíná na dramatické chvíle Marcel Lorenc.

Kuriozní je nejen průběh záchranné akce, ale i zjištění, že topícím se rybářem byl profesionální záchranář. „V tom zmatku a zoufalství zapomněl, že umí plavat a že sám zachraňuje lidi, když k nim přijíždí se sanitním vozem záchranné služby. Inu, hlavu může ztratit v kritické chvíli každý z nás, byť je ostříleným záchranářem," podotýká s úsměvem Lorenc. Šťastně přeživší rybář přišel ještě téhož večera svým zachráncům poděkovat. „Přinesl nějaké dobré pití a něco k zakousnutí a společně jsme se tomu všemu zasmáli," uzavírá historku kapitán Marcel.

Na „své" lodi tráví většinu svého pracovního i volného času. A přestože prakticky nezná delší odpočinek, natož letní dovolenou, svoji práci by za nic na světě nevyměnil. „Tohle člověk nedělá pro peníze, ale pro svoje srdce. Neumím si vůbec představit, že bych byl někde jinde a dělal něco jiného. Tohle je můj život," dodává Marcel Lorenc, jenž za pár dní oslaví kulaté třicáté výročí služby na hornoplánském přívozu.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace