Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2023 13:00
Čas čtení 5:10
Tereza Šnajdrová

Petschkův palác v centru Prahy sloužil jako mučírna gestapa. Vězňům v něm vytrhávali vlasy a lámali prsty

Petschkův palác v centru Prahy sloužil jako mučírna gestapa. Vězňům v něm vytrhávali vlasy a lámali prsty
Zdroj: Wikimedia Commons/Ludek/volně k použití
HISTORIE ČESKO HISTORIE KRIMI PRAHA
Uložit Uložené

Přímo v centru Prahy se nachází okázalá budova, která dnes nese název Petschkův palác. Její historie sahá až do 20. let 20. století. To nejhorší se v ní odehrálo během okupace v roce 1939.

Političtí vězni a vlastenci v ní byli mučeni, lámali jim prsty, vytrhávali vlasy a zavírali je na samotku do místnosti plné vody. 

Doporučeno
Minnie Woolsey se narodila se vzácnou nemocí, připomínala ptáka, byla téměř slepá a neměla zuby. Přesto se stala celebritou filmu Minnie Woolsey se narodila se vzácnou nemocí, připomínala ptáka, byla téměř slepá a neměla zuby. Přesto se stala celebritou filmu 13. března 2023 11:00

Majitelé Petschkova paláce uprchli před nacisty do Anglie

Petschkův palác najdeš v Praze na adrese Politických vězňů 931/20. Mohutná novoklasicistní budova byla vystavěna mezi lety 1923 až 1929 na základě návrhů architekta Maxe Spielmanna, a to bankéřem, právníkem a podnikatelem Juliem Petschkem. Petschkovi v té době patřili k jedné z nejvýznamnějších českých podnikatelských rodin, a aby mohli veškerý svůj byznys spravovat z jednoho místa, nechali si vystavět Bankovní dům Petschek a spol., jak se dříve Petschkův palác jmenoval.

Podnikatelského ducha v rodině probudil Moses Petschek, který v roce 1871 nakoupil akcie neprosperující Mostecké uhelné společnosti, na kterých v pozdějších letech vydělal velké peníze. Jednalo se o velmi prozíravý krok. Mosesi se tehdy podařilo odhalit vzrůstající potenciál na trhu s uhlím a rodině pak nic nebránilo v tom, aby dál rozšiřovala svůj majetek.


Uhelný průmysl však nebyl tím, kde se potomci Mosese viděli v budoucnu. Lákal je obor finančnictví a chtěli založit banku. Obrovskou banku. A tak vznikl Bankovní dům Petschek, který byl na onu dobu velmi moderní, měl železobetonovou konstrukci, členěný interiér, telefonní ústřednu, potrubní poštu, a dokonce i klimatizaci. V suterénu se nacházely masivní, pečlivě zabezpečené sejfy a dopravu mezi jednotlivými patry zajišťovaly páternostery, které v Petschkově paláci najdeš i dnes.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133076 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse