Sovětský ministr zahraničí Litvinov se chtěl Hitlerovi postavit. Neuspěl a skončil nevalně

27. březen 2023

Stalinův ministr zahraničí Maxim Litvinov byl řadu let hlavním zastáncem politiky kolektivní bezpečnosti. Také mužem, který chtěl se západními mocnostmi společně vzdorovat fašismu. Jenže klíčoví západní aktéři událostí léta 1939 Neville Chamberlain a Édouard Daladier, vytrvale odmítali vtáhnout Sovětský svaz do hry a utvořit společnou frontu proti Hitlerovi.

Čtěte také

Litvinov tak ztratil pozici a vliv na zahraniční politiku naopak získával jeho největší rival sovětský premiér Vjačeslav Molotov, který spolupráci se Západem zpochybňoval a propagoval nezávislou politiku.

Byl to jeden z kroků k nechvalně proslulému paktu mezi komunistickým Sovětským svazem a nacistickým Německem. Jaký byl další osud Maxima Litvinova?

Poslechněte si reprízu pořadu Jana Adamce a Jana Sedmidubského, na webu ale jen do 27. dubna 2023.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.