Závěrečné trojkolo Extraligy – nejzajímavější momenty

O uplynulém víkendu finišovala nejvyšší česká šachová soutěž Extraliga. Během třech kol se odehrálov plzeňském Parkhotelu celkem 144 partií během kterých vzniklo mnoho zajímavých momentů. Díky IM Davidu Kaňovskému se na rozhodující momenty jednotlivých zápasů můžeme podívat i s komentářem pěkně popořadě.

9. kolo

Moravská Slavia v devátém kole korektně remizovala 4:4 s Kroměříží. Kroměřížský Brejnik sice přehrál Němce, ale za Brňáky kontroval Neugebauer, který porazil Malinovského.

Novoborský jednoznačně přehrál Turnov, když vyhráli zahraniční akvizice Vidit a Anton Guijarro. Hvězdný tým ze severu Čech tím získal svůj další extraligový titul do své již velice tučné sbírky.

Velký boj se strhl na opačném pólu tabulky. Oáza nebyla vůbec daleko od zisku bodů s Líněmi, když Havelka pěkně porazil Štočka a Straka Nagyho díky hrubce soupeře. Pravdou však je, že čtveřice plzeňských hráčů vyhrála celkem zaslouženě.

Ani Hošťálková nebyla s Frýdkem od svých prvních bodů na míle dál. Blahynka porazil Stalmacha zřejmě i díky šílené časovce a Gnida černými přehrál Gnojka. Tři partie však Hošťálková zaslouženě prohrála, za Beskydskou šachovou školu pěkně bodoval Zwardoń.

Lysá si výrazně zkomplikovala boj o medaile nejtěsnější prohrou s Pardubicemi. Je však třeba napsat, že pardubičtí Votava a Ludvík vyhráli zaslouženě, k tomu ještě Vojta v koncovce vypustil jasnou výhru s Červeným.

Naopak Dopravní podnik jednoznačně prohrál s Unichessem, za který pěkně zvítězil Bernášek.

 

10. kolo

V desátém kole se „přepisovaly dějiny“, protože také Hošťálková konečně získala své první body! Líně porazila zcela jednoznačně, když své partie zaslouženě vyhráli Warakomski a Slovák, k tomu si ještě navíc Hurdzan sebral otráveného pěšce s Blahynkou.

Dopravní podnik ani v desátém kole nezískal body, když jednoznačně prohrál s Kroměříží 3:5. Burdalev sice přehrál Brejnika, který nekorektně zakombinoval, své soupeře však jasně přehráli Kozak, Mládek a Švanda.

Beskydská škola naprosto jednoznačně „smetla ze stolu“ Oázu 7:1. Pěkně porazil Ríša Stalmach Aničku Lhotskou.

Moravská Slavia nejtěsnějším rozdílem porazila Unichess, když za Brňáky bodovali Heberla a Roubalík, když Martin Jurčík pokazil dobrou pozici během pouhých dvou tahů.

Velmi důležitý zápas vyhrála Lysá. Měla sice nejtěžšího možného soupeře, Nový Bor však už hrál jen o „čest“, titul mu nikdo sebrat nemohl. Výstaviště se vybičovalo ke skvělému výkonu, zápas byl ovšem nesmírně vyrovnaný. Grandelius přehrál Jansu a Babula bojoval o výhru s Červeným. Vyhrát dámskou koncovku se dvěma pěšci navíc však bylo příliš obtížné. Van se dopustil chyby v časové tísni a jako klíčová se nakonec ukázala být partie Navara-Plát. David zajímavě obětoval figuru, v časové tísni však nepokračoval přesně a Vojtovi se v koncovce podařilo převahu figury uplatnit k výhře.

Slavnostní ceremoniál, 1. Novoborský ŠK vítěz Extraligy 2022/2023, foto Vladimír Jagr

Turnov těsně porazil Pardubice, když zvítězili Rodshtein a Vlasák. Za pardubické pak už jen snižoval Movsesjan, který doslova udolal Kantanse.

 

11. kolo

Který zápas byl v posledním extraligovém dějství nejsledovanější? Zcela jistě přímý souboj o sestup mezi Hošťálkovou a Oázou. A byly to tedy nervy! Za Valachy zaslouženě vyhráli Warakomski a Slovák, za pražský celkem Hollan (jehož soupeř v rovné koncovce udělal zřejmě prstovou chybu) a Cífka, který dal svému soupeři pěkný mat pěšákem. Při třech korektních remízách tak v podstatě rozhodla, jak tomu v podobných zápasech často bývá, partie na poslední šachovnici, ve které došlo k divoké kovbojce v časové tísni. Hošťálková, která měla po devíti kolech nula bodů, tak nakonec zůstává v Extralize i do další sezóny!

Dopravní podnik tak musel porazit silnou Moravskou Slavii, což se pochopitelně nestalo. Pěkně sice vyhráli Burdalev (který porazil Němce, aniž by pohnul věží z h1 a střelcem z f1!!) a Vološin, pět hráčů pražského celku však muselo před svými soupeři sklonit krále. A to ještě Obšivač vypustil vyhranou pozici s Kulhánkem.

Kroměříž zakončila extraligu výhrou nad Unichessem, když v koncovkách své soupeře pěkně přehráli Mládek a Konopka.

Novoborský na závěr sezóny s přehledem porazil Pardubice 5,5:2,5, když své partie vyhráli Navara (který pěkně obětoval dámu s Movsesjanem), Anton Guijarro a Krejčí. Právě Tomáš Ludvík však určitě prohrát nemusel.

Výstaviště Lysá nad Labem porazilo díky výhrám Nabatyho a Půlpána Turnov 5:3 a zaslouženě vybojovalo stříbrné medaile.

O stříbrné medaile mohl zabojovat také Frýdek-Místek, potřeboval ideálně vysoko porazit Líně. Ale nakonec se mu nepodařilo ani zvítězit. Při šesti relativně korektních remízách (byť Zwardoń remízu rozhodně spíše vydřel) sice Gnojek přehrál Hurdzana, ovšem za Líně kontroval Kaczur, který využil nenápadné chyby Stalmacha.

Konečná tabulka:

P Družstvo HS Z + = B Sk V
1 1. Novoborský ŠK 11 10 0 1 30 63.0 43
2 Výstaviště Lysá nad Labem 11 8 1 2 25 51.0 30
3 BŠŠ Frýdek-Místek 11 7 2 2 23 49.5 27
4 Šachový klub Moravská Slavia 11 6 3 2 21 49.0 26
5 ZIKUDA Turnov 11 6 1 4 19 49.0 26
6 GASCO Pardubice 11 5 2 4 17 48.5 27
7 Slavia Kroměříž 11 5 2 4 17 45.5 20
8 INGEM – ŠK Líně 11 4 3 4 15 41.5 15
9 Siesta Labs Unichess 11 4 0 7 12 42.5 18
10 Šachy Hošťálková 11 2 0 9 6 29.5 11
11 OAZA loznice.cz 11 1 0 10 3 30.0 16
12 ŠK Dopravní podnik Praha 11 1 0 10 3 29.0 11
P Družstvo HS Z + = B Sk V

 

Článek se shrnutím výsledků letošního ročníku Extraligy si můžete přečíst zde. Připravujeme ještě článek s hodnocením jednotlivých kapitánů.

Vydařenou fotogalerii od Vladimíra Jagra můžete zhlédnout zde.