Zlínská krajská nemocnice má nový LERV

regiony

Pod zkratkou LERV se skrývá složitý název „litolapaxie (řecky lithos-kámen, lapaxein-odvést) extrakorporální rázovou vlnou“.

Zlínská krajská nemocnice má nový LERV
Vedoucí lékař pracoviště LERV MUDr. Ivan Anděl
29. března 2023 - 07:30

Jedná se o přístroj k léčbě močových konkrementů, laicky kamenů. Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně ho na oddělení urologie pořídila z evropských dotací za necelých 10 milionů korun.

Metoda rázové vlny se k rozbíjení močového konkrementu ve zlínské krajské nemocnici používá už 30 let. KNTB je jedinou nemocnicí ve Zlínském kraji, která metodu a přístroj LERV používá. Za tu dobu prošlo pracovištěm na urologii 10 320 pacientů.

„Ročně jich ošetříme v průměru zhruba 200, před 20 lety to bylo ročně 400. Snížení počtu má několik příčin. Jednou z nich je preventivní program metabolické ambulance v naší nemocnici. Tam odesíláme pacienty k biochemickému rozboru krve a moči s tím, že jsou jim stanoveny rizikové faktory pro tvorbu nových konkrementů. Při dodržování všech pokynů se jim v lepším případě přestanou nové konkrementy tvořit úplně, anebo se sníží počet recidiv,“ upřesnil vedoucí lékař pracoviště LERV MUDr. Ivan Anděl a dodal: „Druhou okolností je zavedení nových endoskopických metod, tzv. RIRS (Retrograde Intrarenal Surgery). V celkové anestézii lze takto řešit konkrementy v močovodu i v ledvině. Podle britské medicínské databáze NICE však bylo zjištěno, že u správně vybraných konkrementů je LERV na prvním místě v léčebném postupu, a to jak s ohledem na pacienta, tak na ekonomické zatížení zdravotního systému.“           

Ještě před zavedením endoskopických metod a rázových vln se lidově řečeno močové kameny operovaly otevřeně, tedy kožním řezem v délce 20 až 30 centimetrů, kdy lékaři vypreparovali močovod nebo ledvinu, kámen se kleštěmi vyjmul a pak se zašil močovod. Následovala doba dočasné pracovní neschopnosti v trvání minimálně šesti týdnů. „Takové operace se u nás v minulosti prováděly dvakrát až třikrát týdně,“ konstatoval Ivan Anděl s tím, že nynější metody jsou daleko šetrnější a s mnohem kratší rekonvalescencí.



„Nový přístroj s elektrickým výbojem v kapalině je modernější verzí toho předchozího. Procedura rozbíjení trvá zhruba hodinu, provádíme ji při tlumení bolesti injekcí. Následně pacienta tři hodiny sledujeme v čekárně litotryptoru nebo na urologickém oddělení,“ uvedl MUDr. Martin Kučera, primář Urologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati. Doplnil také, že obecná prevence v případě zdravotních potíží tohoto charakteru je jednoduchá. Pravidelné a dostatečné doplňování tekutin, a to alespoň 200 ml každé dvě hodiny. Polovinu tekutin by měla tvořit čistá kohoutková voda ochucená trochou citronové šťávy. Ideální je však mít mineralogický rozbor konkrementu z metabolické ambulance KNTB. Podle něj je pak doporučení přesnější a účinnější.

Zlinskenovinky.cz informovala Mgr. Dana Lipovská, tisková mluvčí, Krajská nemocnice T. Bati, a. s.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:kntb)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif