Místo stromů galerie pod širým nebem. Kůrovcem postižené lesy u Tvrdkova na Olomoucku zdobí vyřezávané sochy

29. březen 2023 11:16

Kůrovcová kalamita se nevyhnula ani lesům u Tvrdkova na Olomoucku. Namísto holin po těžbě ale v lokalitě vznikla galerie pod širým nebem. Z popudu tamního hajného ji vytvořil slovenský řezbář Michal Kopásek. Jako materiál pro svá sochařská díla využil dvoumetrové zbytky smrků.

„Mám tady naplánované dvě trasy. Jednu jednoduchou pro ZTP a rodiče s dětmi a další pro odolnější turisty,“ zmiňuje hajný Petr Koryťák, kterého při pohledu na kůrovcem poničený les nedaleko Tvrdkova na Olomoucku napadlo vytvoření dvou stezek obklopených dřevěnými sochami, které místo oživí. „Ať tady po nás něco zůstane. Ať naše děti vědí, jaké tady byly stromy,“ dodává.

Lesní stezky u Tvrdkova lemuje dvanáct detailně propracovaných soch především zvířat. Vytváří je slovenský řezbář a povoláním ekonom Michal Kopásek. Řezbářství je jeho koníčkem, kterému se věnuje několik let. „Já si nepředkresluji. Začnu řezat a ukazuje se mi to tam samo, jednoduše to tam vidím. Někteří řezbáři to dělají tak, že dají linii, začnou kreslit a jedou podle toho. Já jedu spíš pocitově,“ vysvětluje Kopásek. Sochy řezbář vytváří zejména pomocí pily, detaily pak dláty.

Michal Kopásek s hajným plánuje ke dvanácti sochám v lesích u Tvrdkova přidat ještě letos dalších osm až deset. Řezbář je tvoří přímo na místě, kam jezdí až ze Slovenska. Když bude mít galerie pod širým nebem u lidí úspěch a podaří se sehnat další finance, sochy budou přibývat i v budoucnu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související