InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Beseda s cestovatelem

    Čtvrtek 16.5 16:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné Železničářská 12, České Budějovice

  • Kultura Na Kanále

    Čtvrtek 16.5 17:00 - Vodácké centrum České Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podle institucí může za frontu zoufalých lidí bez zubaře lékařka. Chtějí ji řešit

Zástup zájemců, kteří přišli, ale i přijeli do Bechyně v naději, že konečně získají zubního lékaře, čítal několik stovek lidí. Lékařce se zřejmě klade za vinu, že umožnila tento pohled na stav českého zubního lékařství.

Zástup zájemců, kteří přišli, ale i přijeli do Bechyně v naději, že konečně získají zubního lékaře, čítal několik stovek lidí. Lékařce se zřejmě klade za vinu, že umožnila tento pohled na stav českého zubního lékařství.

BECHYNĚ – Republiku obletěly snímky několikasetmetrové fronty lidí, kteří zoufale shánějí zubaře a přišli v pondělí 27. března učinit pokus k nové bechyňské zubní lékařce Pavlíně Prokůpkové. Podle informací od účastníků si někteří stoupli do fronty u areálu firmy Laufen CZ, kde ordinace sídlí, už po půlnoci. Registrace byla zahájena v osm ráno. Jak začínalo být jasné, že se na drtivou většinu ze stovek lidí nedostane, atmosféra houstla. Kypící emoce uklidňovali strážníci. Vrchol ovšem teprve nastal, když všechny zdravotnické instituce de facto hodily vinu na lékařku. To ona údajně zvolila nevhodný postup a způsobila příval lidí, některých až z Vysočiny. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler to označil za neúctu k pacientům a hodlá lékařku řešit.

 

Bechyňáci se tetelí strachy, aby jim doktorka Prokůpková ve městě zůstala. Je podle jejich slov milá a pečlivá. Její hlavní vinou zřejmě bude to, že ač to předem netušila, nechala demaskovat bídu současného českého zdravotnictví v plné nahotě. A přitom tolik odpovědných tvrdí, že problém de facto neexistuje! Zubařů prý je dost. Zkušenosti pacientů ale říkají, že jsou stomatologové nahuštěni hlavně v Praze nebo při německých a rakouských hranicích, kde ošetřují za hotové.

Redakci v pondělí dopoledne informoval Jaroslav Opalecký ze Stádlce, který přišel před bránu firmy Laufen CZ v půl šesté ráno. "To už přede mnou byla zhruba 200 metrová fronta, postupně vznikl zhruba stejný zástup ještě za mnou. Stála tam vedle mne mladá paní s kočárkem, taky skupina lidí, která přijela až z Pelhřimova. Bohužel se na nás nedostalo. V půl desáté se mezi lidmi začalo říkat, že už je počet registrovaných naplněný. Oficiálně to neřekl čekajícím nikdo," uvedl Jaroslav Opalecký.

Ordinace píše o nátlaku
Lékařka napřed na webu města oznamovala, že bude přijímat registrace telefonicky. Před víkendem se na webu města objevila změna - že musí každý zájemce přijít osobně. "Zaměstnanci Laufenu mohli na čipy procházet dovnitř, my ostatní jsme stáli za branou," dodal muž ze Stádlce, na kterého se nedostalo. Z toho mohl vzniknout dojem, že mají zaměstnanci firmy přednost. Ověřit to nešlo, telefon lékařky byl vypnutý.

Víc se ale o pár hodin později objevilo na facebookovém profilu samotné lékařky. „Všem, co stáli venku, se moc omlouváme, je nám moc líto, jak to dopadlo, ale jinak to udělat bohužel nešlo. Chtěli jsme objednávat po telefonu, ale po konzultaci s krajským úřadem jsme museli změnit registraci na osobní účast, tudíž ne jen na telefonickou předregistraci, ale fyzický zápis pacienta. Vedoucí pracovníci firmy Laufen za našimi zády, aniž by se nás zeptali, slibovali lidem z Laufenu, že ti, co se jim přihlásí předem, budou přijati. Teprve pak šli za námi a arogantním jednáním nás nutili přednostně vzít jejich pracovníky. Když byli odmítnuti s tím, že nebudeme nikoho upřednostňovat, což ani ze zákona nejde, vyvíjeli tlak dál a nutili nás do protiprávního jednání. Když neuspěli, pozvali si k jednání starostu města, aby prosadili své zájmy. Jak probíhalo jednání nevíme, protože účast jsme odmítli, ale z neoficiálních zdrojů víme, že manažer firmy Laufen mluvil o naší výpovědi z ordinace," píše se na facebookovém profilu Zubní Bechyně Prokůpková.

Dále tam stojí, že personál ordinace prosil pracovníka firmy, který měl v pondělí organizaci na starost, aby fronta byla rovnoměrně regulována a dostalo se na zaměstnance i občany. „Ale nebylo nám vyhověno a vedení firmy vpustilo před ordinaci své pracovníky," stojí ve vyjádření.

V pondělí večer se do věci vložil také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který byl na frontu z Bechyně upozorněn. „To je zjevně nezákonné. A lékaře jsme před tím varovali, totální neůcta k pacientům! Pokud si někdo bude stěžovat, s radostí to vyřešíme," napsal na svůj facebookový profil. Nevyjádřil se, co Česká stomatologická komora udělá pro to, aby zubní lékaři byli pacientům k dispozici tam, kde je potřebují. Tedy nejen ve velkých městech. Krajský úřad sdělil, že už ve shodě se stomatologickou komorou pondělní událost řešit začíná. 

Kdo ale vyřeší počty lidí, kteří nemají zubaře? 

Proč nebyla možná registrace telefonem? Co k vzniklému problému říká krajský úřad? A co starosta města? Je Bechyně schopná nabídnout jiné prostory, pokud by v Laufenu skutečně dostala lékařka výpověď? A co říká na tolik lidí, kteří marně hledají zubního lékaře, ministerstvo zdravotnictví? 

Dnešní Týdeník Táborsko věnuje problému titulní článek, kde nabízí tyto odpovědi.

 

 

Diskuse k článku - 35 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • Sum 

    Reagovat

     

    Někdo by měl vyřešit toho psychopata Šmuclera, který neustále plácá, jak je všude zubařů dost. Když někdo mimoděčně dokáže, že je to výmysl, tak ještě za to má být trestán? Kde to žijeme?

    Vloženo 18.4.2023 20:23:52

  • Em 

    Reagovat

     

    Pan Šmucler je naprosto mimo realitu. Já musím jezdit s dětmi 300km k zubaři, protože tady nás 2 roky nikdo nechtěl vzít. A když jo, tak buď za astronomické ceny, nebo řezník. V Praze taky platíme hodně, ale pořád lepší. Zuby už budou jen pro mladé a bohaté.

    Vloženo 30.3.2023 22:41:34

  • Anonymní uživatel 

    Reagovat

     

    Chtěli jste demokracii? Tu je!! Občan vesnice byl II kategoriíí v porovnání s měšťákem. A nyní jsou na tom v případě JH oba stejně. Asi to tak má být, smiřte se s tím, Jihočeši, jako jste zvyklí. Když vám brali práci, mlčeli jste. Pak došlo na venkovské prodejny, hospody, kulturáky, opět jihočeský klid, smířenost, poraženectví. Když vám likvidovali veřejnou dopravu, mnozí jste s tím souhlasili. Když vám berou doktory, tak si snad konečně uvědomíte, kdo si z vás všech dělá dobrý den. Zatím si takové jednání zasluhujete, protože si na sobě dřevo necháte štípat!

    Vloženo 30.3.2023 11:07:55

  • Nick name 

    Reagovat

     

    Jsem z Bechyně, po odchodu paní doktorky Smolíkové do důchodu, kam jsem mj. chodil téměř čtyřicet let jsem sehnal Paní zubařku na Hluboké a to až Po obvolani asi sto zubních ordinací. Ještě jsem umluvil jednu paní doktorku z Plzně......ale jezděte k zubaři do Plzně. Když to tady tak čtu tak můžu mluvit o velkém štěstí....

    Vloženo 30.3.2023 09:14:04

  • J 

    Reagovat

     

    Bez peněz k zubaři nelez. Myšleno, zubař sehnat jde , ale jen ten kde si člověk musí všechno zacálovat sám, bohužel.

    Vloženo 30.3.2023 09:01:53

    • Anna 

      Reagovat

       

      Ale jen v krajských městech ! V menších neseženete ani placeného. Ale ani v nemocnici na stomatochirurgii už nemají dostatek lékařů. A ani ti placení nejsou všichni dobrý. Vůbec nevím, jak by se tohle dalo vyřešit. Na pojišťovně mi řekli, že polovina zubařů je v důchodovém nebo předdůchodovém věku a každý má kolem 3000 registrovaných pacientů. A ti mladí mají jen kolem 600. Takže to bude masakr.

      Vloženo 30.3.2023 12:55:29

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace