Jak pomoci dítěti při kolice? Co byste o dětské kolice měli vědět a co pomáhá?

Jste čerství rodiče a už jste zažili první bezesné noci? Možná za to může právě dětská kolika, která bývá také označována jako kojenecká kolika. Jedná se o problémy, které postihují děti v prvních měsících života a mohou být pro rodiče velmi skličující, protože způsobují nekontrolovatelný pláč. Navíc to vypadá, že je pláč zcela bez příčiny a nic nepomáhá k jeho utišení. V našem článku si tento problém rozebereme podrobněji a pokusíme se zmapovat možná řešení.

Definice dětské koliky

Je nepochybně zajímavostí, že dětská kolika se vyskytuje zhruba u 10 až 35 % kojenců, což tedy neznamená zcela marginální problém. Je to naopak problém, který postihne docela nemalou část rodičů. Dětská kolika se nejčastěji vyskytuje mezi 1. a 5. měsícem života kojence, a jak jsme si řekli v úvodu, způsobuje nekontrolovatelný pláč. Pláč nemá zjevnou příčinu, a tak je utišení dítěte velice komplikované. Lékaři označují dětskou či kojeneckou koliku jako syndrom poruchy chování.

Zdroj foto: Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

Příčiny vzniku

Dětská kolika je pro lékaře v podstatě záhadou. Záhadou je tedy už samotná příčina vzniku, ale jsou určité teorie, které hovoří o tom, kde by tento problém mohl mít původ. V případě tohoto syndromu je tady podezření, že se problémy mohou objevovat ve spojitosti s:

  • plynatostí,
  • aerofagií,
  • intolerancí laktózy.

Plynatost je problém, který souvisí s nadměrnou tvorbou plynů ve střevech, kterých se dítě neumí zbavit. To potom samozřejmě vede k bolestem a může to vyvolávat pláč. S tímto problémem často bojují i děti předškolního věku a nejedná se o nic neobvyklého. Může to však rovněž stát za samotným vznikem dětské koliky.

Dalším projevem, který může s dětskou kolikou souviset, je aerofagie. O co se jedná? Je to odborný termín, který popisuje situaci, kdy dítě polyká vzduch během procesu kojení. Tato skutečnost je způsobena tím, že malé dítě není ještě dostatečně schopno koordinovat dýchání a zároveň polykání.

Možná se o tom poměrně nedostatečně mluví, ale ve společnosti je vcelku častým jevem určitá míra intolerance laktózy. Právě nesnášenlivost laktózy může způsobovat, že děti mají určité žaludeční a střevní problémy, které vyvolávají bolesti a následně jako projev pláč. Pokud tedy nevíte, proč vaše dítě pláče, může být ke zvážení nasadit v tomto ohledu určitou dietu a vyloučit ze stravy výrobky, které obsahují laktózu. Snížíte tak přecitlivělost dítěte na mateřské mléko. Případy, kdy dítě reaguje přecitlivěle, na mléko kojící matky, nejsou zase tak neobvyklé, ale i tato situace má své řešení. V dalších částech článku se na tento problém podíváme ještě podrobněji a řekneme si více o vhodné dietě.

Zdroj foto: Ganna Rudenko / Shutterstock.com

Pozor na stres

Samostatně si nyní něco povíme o dalším faktoru, který je spíše duševního charakteru, ale umí leccos ovlivnit a může být i příčinou rozvoje dětské koliky. Je to samozřejmě faktor stresu. Jak je známo, stres je prevít a dokáže zamávat i s dospělým člověkem. Pokud nejsme duševně v pohodě, zpravidla se to projevuje také fyzicky, může nás leccos bolet, můžeme mít problémy, které nám zdánlivě nedávají žádný smysl a vypadá to, že s ničím nesouvisí. Naše tělo zkrátka reaguje na nejrůznější podněty a dává to různým způsobem najevo.

Nejinak je tomu samozřejmě u malých dětí, a protože neumějí mluvit, tak z nich skutečnou příčinu nedostaneme. Přitom právě nekontrolovatelný pláč může být klidně projevem zvýšeného stresu. A jak se malé dítě může dostat do stresu? Velmi jednoduše. Stačí stresující prostředí v rodině, rozpory mezi rodiči, které dítě zkrátka vycítí. Proto v případě podezření na dětskou koliku to chce:

  • dopřát dítěti co nejvíce klidu,
  • vyvarovat se stresujícího prostředí.

Diagnóza aneb jak poznáme, že se jedná o dětskou koliku?

Malé děti zkrátka pláčou a pláčou z různých důvodů. Je to způsob vyjadřování a prostředek, který nám sdělují, že se jim něco nelíbí. Většinou mohou být nemocné, ale mohou mít třeba například také pouze hlad. Ve většině případů není problém děti utišit, protože dobrý rodič pozná, co takové dítě potřebuje. Pokud však není možné zjistit, co se dítěti nelíbí, je to opravdu velký problém a nemusí to být tím, že byste byli špatnými rodiči. Rodiče si to ale často za vinu dávají. Znamená to, že se nevyspíte a dítě je neustále ve stresu. Z toho jsou pak ve stresu rodiče a je to takový začarovaný kruh.

Právě nekontrolovatelný pláč, který nelze zvládnout, je prvním signálem k tomu, že máme pravděpodobně co dočinění s dětskou kolikou. Také tento pláč však má určitá specifika, vyskytovat by se měl:

  • nejméně 3 hodiny denně,
  • aspoň 3x do měsíce,
  • v době trvání 3 týdnů.

Pokud se jedná jenom o občasné projevy, které nemají tento dlouhodobý charakter, pravděpodobně nemůžeme hovořit o dětské kolice. V případě jakýchkoliv potíží s vaším dítětem, které nedokážete uspokojivě vyřešit, je však samozřejmě rozhodující požádat o diagnostiku pediatra.

Jedině dětský lékař je totiž schopen kvalifikovaně dítě vyšetřit a určitě byste se neměli spoléhat pouze na rady, které si přečtěte na internetu. Zejména z toho důvodu, že se jedná o rady obecné, nikdo nezná konkrétní stav přímo vašeho dítěte a na dálku vám není schopen nikdy zodpovědně a kvalifikovaně poradit.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Terapie a vhodná léčba

Plynule tady můžeme navázat na to, co jsme si řekli na předchozích řádcích. Vhodná terapie totiž přímo souvisí se správnou diagnostikou. Důležité je zejména vyšetření u lékaře, které stanoví odpovídající terapii, která je úměrná zjištěným problémům. Může se totiž stát, že pokud nedáte své dítě řádně vyšetřit, budete bojovat proti dětské kolice, a přitom dítě může mít problém zcela úplně jiného charakteru.

Včasná diagnostika umožňuje také včasné nasazení terapie a zahájení vhodné léčby. Jedině tak se zajistí, že se problémy podchytí v raném stádiu a nezpůsobí rozsáhlejší komplikace. Proto s návštěvou lékaře nikdy neotálejte.

Co dělat při kolice a jak dítěti pomoci?

Ještě předtím, než ale půjdeme k lékaři, můžeme dítěti pomoct s případnou plynatostí. Určitě je vhodné vyzkoušet masáž bříška, pomocí které umožníte malému dítěti si odříhnout. Malé děti s tím skutečně samy mohou mít problém a nedokáží se plynatosti zbavit.

A co již výše zmiňovaná dieta? Pokud je zjištěno, že vaše dítě má neadekvátní reakci na mateřské mléko, řiďte se určitě pokyny lékaře. Každopádně je vhodné ze strany kojící matky vyloučit druhy zeleniny, které způsobují nadýmání. Je to například květák, brokolice, cibule. Vyhýbejte se také silným potravinovým alergenům, kde patří vejce, ořechy, sója a další. Můžete zvážit také vyloučení mléka a mléčných výrobků.

Vybíráme účinný přípravek na dětskou koliku

Pokud už je diagnostikována dětská kolika, nemusí rozhodně pomoci pouze snaha dítěti odříhnout nebo nasazení diety. Na trhu existují přípravky, či spíše přesněji doplňky stravy, které jsou schopny zmírnit průvodní jevy novorozenecké koliky nebo jí také aktivně předcházet. Může se jednat o kapky, které jsou dítěti podávány před kojením, nebo probiotika, která dodávají dítěti potřebné bakterie, které zlepšují trávení.

Výběr vhodného přípravku je velice komplikovaný, protože ne každý musí všem pomoci. V podstatě můžete jedině zkoušet. Také se může stát, že přípravek bude fungovat pouze po určitou dobu a poté ztratí svůj účinek. Nepříjemná dětská kolika může být potlačená také pomocí přírodních enzymů, které podporují trávení laktózy. To může být vhodné zejména v případě zjištění intolerance laktózy. Aplikace těchto přípravků probíhá ve formě kapek.

Zdroj foto: FamVeld / Shutterstock.com

Prevence vzniku dětské koliky

Zajímá vás účinná prevence dětské koliky? Je to bohužel velmi podobné, jako v případě hledání vhodného přípravku. Na každé dítě může platit něco jiného, ale existují určité způsoby, kterými lze dětské kolice předcházet. Můžete vyzkoušet třeba tato řešení:

  • antikolikové kojenecké láhve,
  • bylinkové čaje a odvary,
  • oleje a masti.

V případě antikolikových kojeneckých lahví se jedná o speciálně vytvořený systém, kdy zvláštní filtr odděluje vzduch od mléka. Bublinky tak zůstávají v láhvi a malé dítě je nepolyká. Pokud se jedná o bylinné čaje, je doporučován často čaj fenyklový. V lékárnách můžete koupit také různé olejíčky a mastičky.

Existují další tipy na odstranění symptomů koliky?

Vše, co jsme zatím zmínili, ale rozhodně není všechno, co můžete zkusit pro své dítě udělat. Vzhledem k tomu, že se jedná o vcelku neprobádaný problém, který nemá jasnou příčinu a jednoznačně řešení, což je zřejmé i z toho, co jsme si dosud napsali, zkušenosti rodičů s řešením tohoto problému jsou také velice různé. Pojďme se tedy společně podívat na další možnosti, které mohou vašemu dítěti ulevit a mohou skoncovat se symptomy koliky:

  • zabalte dítě do deky – lepší pohodlí pro dítě,
  • udělejte trochu hluk – zkuste fén, ventilátor, někdy to pomáhá,
  • změňte polohu úchopu – uchopte dítě za bedra, plece, břicho, jemně houpejte,
  • rozhýbejte nožičky – na podložce zkuste pohyby jako při jízdě na kole,
  • využijte teplou vanu – teplo může zlidnit projevy,
  • mluvte na dítě a udržujte oční kontakt – často velmi nápomocné.

Pokud nic z uvedeného nepomáhá, dostali jste se pravděpodobně do mrtvého bodu. Zkrátka budete muset s dítětem problémy spojené s dětskou kolikou přetrpět. Většina dětí z koliky vyroste do zhruba 4 měsíců.

Ať už se však snažíte problém vyřešit jakkoliv, nezapomínejte na to, že důležité je vždy navštívit lékaře a poradit se s ním při řešení problému, a to včetně přípravků, které jsou vhodné k užívání. Určitě přece nechcete v souvislosti se zdravím vašeho dítěte něco zanedbat.

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.