Už třetina zákazníků prémiových značek volí elektrické typy aut

foto Elektromobil DS 3.

Zhruba každý třetí zákazník některé z přibližně dvaceti prémiově zaměřených automobilových značek, které působí na evropském trhu, volí z jejich nabídky vůz s elektrickým pohonem. Vyplývá to z analýzy francouzské značky DS. Ta právě nyní uvádí na tuzemský trh nový městský luxusní model DS 3.

Ve zmíněné statistice jsou započítány jak bateriové elektromobily, tak modely s pohonem plug-in hybrid. Značka DS v globálním měřítku vloni ze svých celkových prodejů zaregistrovala podíl 41 procent elektrických verzí. „Letos se očekává dokonce 48 procent,“ sdělila ředitelka českého zastoupení značky DS Martina Bedrnová.

Již nyní je každý ze čtyř v současnosti nabízených modelů značky nabízen buď v plně elektrické nebo alespoň plug-in hybridní verzi. V některých případech můžou dokonce volit jednu nebo druhou verzi elektrifikovaného pohonu.

Již od příštího roku přestane značka uvádět na trh jiné než plně elektrické typy aut. „Od roku 2026 pak naši dealeři nenabídnou zákazníkům auta s žádným jiným než plně elektrickým pohonem,“ uvedla Martina Bedrnová.

Podle ní se také brzy rozšíří počet modelů, které značka nabízí. Konkrétnější být nechtěla, ale pravděpodobné je, že mezi novinkami bude nějaký větší rodinný model.

Elektrická verze DS 3 dostala do svých útrob novou generaci elektrického pohonu koncernu Stellantis. Baterie s kapacitou 54 kWh udělí automobilu dojezd více než 400 kilometrů a lze ji nabíjet výkonem až 100 kW. Výkon elektromotoru oproti předcházejícím verzím stoupl na 156 koňských sil. Základní cena elektrické verze je stanovena na 1,260.000 Kč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď