Najman a Rychlovský o průlomové sezoně, rivalitě s Hradcem i vzájemném vztahu

Adam Najman a Jakub Rychlovský | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

31. března 2023, 19:47

Adam Kodet

V sérii živých vysílání na instagramu Tipsport extraligy postupně přivítáme zástupce všech týmů, které už z Generali Česká pojišťovna play off vypadly. Dalším z nich byli hned dva mladí útočníci Liberce Jakub Rychlovský a Adam Najman. Ti se vrátili ke svým zásadním kariérním gólům v pátém zápase předkola, rozebrali čtvrtfinále a rivalitu s Hradcem a také promluvili o vzájemném vztahu či o tom, proč se před play off ostříhali na ježka.

Jakub Rychlovský je u Bílých Tygrů od 13 let, Adam Najman přišel v 17 letech z Jihlavy. Od začátku to mezi nimi zapadlo a od té doby jsou nerozlučnou dvojicí. Společně prošli juniorkou v Liberci, Chance ligou v Benátkách, spolu slavili i první starty v extralize a pravidelně jezdili na reprezentační mládežnické akce. Ve svých letech už mají za sebou třetí extraligové play off a jsou velkými nadějemi Liberce i národního týmu do budoucna.

O VZÁJEMNÉM VZTAHU.
JR: Máme k sobě blízko už od doby, kdy Adam přišel do Liberce. Trávíme spolu hodně času i mimo led a já doufám, že nám vztah vydrží hodně dlouho. Někdy sice vedeme spory, Adam má občas nepříjemné nálady, když se dobře nevyspí, a má rýpavé kecy. Ale když jsem kdykoliv cokoliv potřeboval, vím, že za ním můžu přijít a on mi vždycky pomůže. Nikdy by mě nenechal ve štychu. A hokejově? Letos ukázal, že je jeden z nejlepších nahrávačů v celé extralize, i přesto, kolik mu je let.
AN: Pět sezon se potkáváme dennodenně, je mezi námi velké přátelství. Když nemá svou náladu, tak se s námi Kuba bavit nechce a dokáže to slušně vracet. Ale zatím mezi námi za tu dobu žádná velká ponorka nebyla a doufám, že ani nebude. Vážím si jeho upřímnosti a vím, že když se něco děje, kdykoliv za ním můžu zajít. Hráč je to hrozně šikovný, chtěl bych mít ručičky jako on. Moc se mi líbí jeho akce a má výbornou střelu.

O VĚTŠÍM POMĚRU ASISTENCÍ NEŽ GÓLŮ U ADAMA NAJMANA.
AN: To mi opakují všichni na denní bázi, že bych se měl víc tlačit do střely. Ale já mám prostě v hlavě vždycky spíš to, že chci přihrát a dát to někomu do prázdné brány. V této sezoně mi nějaké přihrávky vyšly a jsem za to rád.
JR: Když člověk jede s Adamem dva na jednoho nebo prostě do útoku v nějaké akci, v devadesáti procentech od něj čeká přihrávku. Ale čitelné to podle mě není. Když se podíváte na akci druhé přesilovkové formace s ním a Oscarem Flynnem, častokrát ta přihrávka od Najmiho prošla. On vždy nějak naznačil nebo byl čelem k bráně a obrana to pak nepřečetla.

O ČTVRTFINÁLE PROTI HRADCI A VZÁJEMNÉ RIVALITĚ.
JR: Vstoupili jsme do toho dobře a ukázali jsme obrovský charakter tím, že jsme první zápas otočili. Na mém vyrovnávacím gólu, který to celé nastartoval, měl velkou zásluhu trenér gólmanů Martin Láska. Před sérii jsme měli meeting na to, kde má Kiviaho slabiny a jedna z indicií od Martina byla to, že občas špatně doráží k tyčkám a že mu to tam máme zkoušet házet pod nohy, klidně zpoza brány. Takže ode mě to bylo cílené, i když se to pak odrazilo ještě od brusle Máry Zachara. To nám psychicky pomohlo, v tom druhém zápase nám zase uškodilo to, že jsme dostali rychlý první gól. Hradec byl na koni, diváci jim pomohli. Pak už mi přišlo, že jsme byli v každém souboji o malinký krůček pozadu. Vždycky jsme dostali první gól a pak jsme to tlačili do kopce a dotahovali. Pak se k nim asi zaslouženě obrátilo štěstí a vždycky dali aspoň o gól víc než my. Hradec a Liberec se určitě nemají v oblibě, ať už mezi fanoušky nebo přímo mezi hráči na ledě. Za mě osobně tam je větší rivalita než třeba proti Boleslavi. Tam je to vypjaté hlavně mezi fanoušky, ale proti Hradci je to rivalita na krev hlavně na ledě už od základní části.
AN: Tahali jsme za kratší provaz. Několikrát jsme ukázali, že máme v týmu sílu a že dokážeme vyrovnat. Ale zkrátka Hradec dal pak vždycky o gól víc. Do druhého zápasu vystřídali gólmana, který nás loni vychytal, a možná jsme to měli trochu v hlavách. Ale každý hráč jde do toho s tím, že chce gólmana překonat, ať je to kdokoliv. Nám se to nepovedlo víckrát než soupeři, ale Machovský, ale i Kvaky (Petr Kváča, pozn. red.) a Kuba Neužil chytali skvěle. Hradec vnímám jako velkého rivala. Proti nim jsme hráli s Kubou úplně první play off, první sérii. Vzájemné zápasy mají svou minulost, hrozně jsem se na tohle čtvrtfinále těšil a mrzí mě, že jsme ho nezvládli.

„Hradec a Liberec se určitě nemají v oblibě, ať už mezi fanoušky nebo přímo mezi hráči na ledě. Za mě osobně tam je větší rivalita než třeba proti Boleslavi.“

O VYHROCENÝCH ZÁVĚRECH A POWER PLAY.
JR: Člověk se co nejvíc snaží soustředit na hru. Když jsme dali gól v závěru, já osobně se snažím emoce v sobě hodně probouzet, takže většinou jsme na sebe naskákali na střídačce a slavili jsme. Ale pak bylo třeba emoce krotit, protože jsme věděli, že zbývá nějaký čas a koncentrace se musí ubírat zpátky ke hře, abychom zápas dovedli do vítězného konce.
AN: Hlavně je mnohem lepší v takových momentech hrát. Na konci základní části jsem byl nemocný a koukal jsem doma na zápas s Budějovicemi. Při infarktovém závěru dal Honza Šír gól, vedli jsme o gól, ale on šel pak na trestnou a soupeř hrál přesilovku. A já to doma prožíval stokrát víc než přímo na střídačce nebo na ledě.

O ROSTOUCÍCH ZKUŠENOSTECH S PŘIBÝVAJÍCÍMI ZÁPASY PLAY OFF.
JR: Už první play off mi dalo strašně moc, i když jsem třeba do hry tolik nezasahoval. Loni jsem se cítil líp a letos ještě líp. Play off je jiná soutěž a každý zápas v něm je k nezaplacení a nejvíc nás posouvají v kariérách. Letos už jsem přesně věděl, jak k tomu přistoupit. Že je to hlavně o špinavých gólech a práci než o nějakých krásných kombinacích.
AN: Každý zápas v play off nás posune a dá nám nějakou zkušenost. Pak máme takový větší klid, hlavně psychický.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tipsport extraliga (@telhcz)

O OHOLENÍ VLASŮ V TÝMU PŘED PLAY OFF.
JR: Přišlo to spontánně. Dva nebo tři dny před prvním zápasem předkola jsme se věnovali regeneraci, Adam měl dřív docela dlouhé vlasy a byl za to v šatně trochu popichovaný. Přišel návrh, ať si to ostříhá „na vajíčko“, a my ostatní z party mladších kluků jsme se toho chytli. Ještě ten den jsme se sešli na zimáku, vzali jsme si strojek a ostříhali se. Dřív si třeba kluci barvili vlasy a nám to prostě přišlo jako dobré zpestření a sranda před play off.

O JANU ŠÍROVI.
AN: Honzu Šíra je super mít v týmu, nechtěl bych hrát proti němu. Hraje tvrdě, je vyspělý a hrozně chce vyhrávat. Mám ho moc rád i jako člověka, vždycky mi pomůže, když za ním přijdu. A to, že měl ve svém věku áčko na dresu, mluví za vše a ukazuje, jak je vyspělý a jaký to je týmový hráč.
JR: Honza může být jednou typ hráče jako jsou Jarda Vlach, Petr Jelínek nebo jako byl Láďa Šmíd. S tím vůdcovstvím se musí člověk narodit, to se nejde naučit. Dokáže strhnout dav a jít příkladem. Už teď ve 23 letech jde spoustě z nás příkladem a postupem času se to bude jen stupňovat. Jednou by nás klidně mohl vést jako kapitán.

„Sezona se mi povedla, psychicky mi pomohlo, že jsem jel během ní i do reprezentace. Když jsem se vrátil, body začaly naskakovat. Ale to už je minulost, sice to byla nejlepší sezona, ale doufám, že na ni hlavně navážu.“

O PŘEDKOLE A UBÝVAJÍCÍCH SILÁCH.
JR: Už ta série výher na konci základní části, kterou jsme hráli úplně na doraz, nás stála spoustu sil. Společně s předkolem nám to trochu energie vzalo a asi i proto jsme byli o krůček pozadu. Už loni jsme šli do pěti zápasů s Brnem, oproti tomu rok předtím jsme šli ze čtvrtého místa my a Hradec jsme vyřadili 4:0. V pátém zápase předkola za stavu 0:3, když jsme dali snižující gól, tak to byla nejlepší atmosféra, kterou jsem tady za celé ty roky zažil. To bylo neskutečné, jak to žilo. Cítili jsme, že za námi diváci stojí i za stavu 0:3. Před zápasem jsem cítil, že jsme trochu nervózní, ale jak jsme dostali tři rychlé góly, spadlo to z nás a neměli jsme co ztratit. A nakonec jsme to otočili. Můj vyrovnávací gól byl zatím stoprocentně můj nejdůležitější v áčku.
AN: V pátém zápase jsme rychle prohrávali 0:3. Ale všechno to bylo buď kvůli naší zlomené hokejce nebo nějaký šťastný odraz. Vzali jsme si time out a já jsem cítil, že celý tým věří, že zápas zvládneme. Adam Dlouhý dal dva góly, celá aréna začala žít a byla tam neskutečná atmosféra. Rychlas trefil vyrovnání mezi nohy a v prodloužení jsme byli šťastnější my. Ten rozhodující gól bych asi srovnal s tím, který jsem dal ve finále proti Spartě, kdy jsem zvyšoval na 2:0. Ale v prodloužení mohou jít všechny emoce hned ven, bylo to hrozně nádherné.

O SVÉ LETOŠNÍ PRŮLOMOVÉ SEZONĚ.
JR: Měli jsme dobré play off spolu s Honzou Šírem už na konci loňské sezony. Chtěl jsem na to navázat, udělal jsem celou suchou přípravu, ale před prvním přípravným zápasem jsem se zranil a hrál jsem až ten poslední na Kladně po dvou trénincích na ledě. Na začátku sezony jsem se tedy necítil vůbec dobře a nevěřil jsem si. První půlku sezony jsem se trápil, ale od Nového roku jsem předváděl výkony, které bych očekával. Snad na to navážu. Myslím, že teď už můžu říct, že setrvám v Liberci, podepsal jsem novou smlouvu. Sice někteří stěžejní hráči, kteří tady zanechali velkou stopu, končí, ale věřím, že se vedení podaří tým vhodně doplnit a že dojdeme ještě dál než letos.
AN: Sezona se mi povedla, psychicky mi pomohlo, že jsem jel během ní i do reprezentace. Když jsem se vrátil, body začaly naskakovat. Ale to už je minulost, sice to byla nejlepší sezona, ale doufám, že na ni hlavně navážu. Klub na mě uplatnil opci na další sezonu a jsem za to moc rád, že budu v Liberci pokračovat ještě alespoň příští rok. Uvidíme, jak to bude vypadat, Jelen byl kapitán týmu a stěžejní osobnost. Doufám, že ho nebudeme potkávat proti sobě. Kvaky tady chytal neskutečné zápasy tři roky, šanci v zahraničí mu moc přejeme.

„Samozřejmě bych si s bráchou chtěl zahrát v jednom týmu a formaci, je to náš dětský sen. Jeden z nás by musel na křídlo, byl bych to asi já jako mladší. Do Liberce jsem ho lákal, ale bohužel to nedopadlo.“

O PÁDU BENÁTEK NAD JIZEROU A VLIVU NA JEJICH KARIÉRY.
JR: Za mě je velká škoda, že tady Benátky už nejsou. Já osobně jsem tam odehrál nějaké zápasy ještě loni a mrzí mě, že jsem tak byl podepsaný pod jejich koncem. V mé první sezoně jsem toho moc neodehrál, možná jsem měl zůstat ve své kategorii. Ale další dva roky mi daly hrozně moc. Přechod z juniorského do dospělého hokeje je těžký, po silové a taktické stránce je to úplně něco jiného. Působení v Benátkách mě na extraligu skvěle připravilo.
AN: Souhlasím s tím, že první sezona byla těžká, neměli jsme zkušenosti a taky kila. Pro nás jako útočníky, kteří mají dávat góly, bylo hodně složité se prosadit. Ale každý zápas v mužích se nasčítá a teď už jich oba máme kolem dvou set, což je hrozně znát. Jsou to neskutečné zkušenosti.

O VZTAHU S BRATREM ONDŘEJEM.
AN: Vztah s bráchou máme skvělý. Byli jsme půl hodiny autem od sebe a několikrát do měsíce jsme se viděli a chodili jsme spolu na obědy. Často si voláme a řešíme hokejové věci. Samozřejmě bych si s ním chtěl zahrát v jednom týmu a formaci, je to náš dětský sen. Jeden z nás by musel na křídlo, byl bych to asi já jako mladší. Do Liberce jsem ho lákal, ale bohužel to nedopadlo.

Pohár zvednou asi Pardubice, shodují se

O TRÁVENÍ VOLNA V DALŠÍCH TÝDNECH.
AN: Určitě pojedu domů do Jihlavy za rodiči. Připravíme zahradu na léto, budu se snažit hrát tenis a občas si zajedu na golf. Dovolenou zatím neplánuju. Taky rád rybařím, ale spíš kvůli tomu klidu a pohodě u vody. Minulý rok jsem na to sice pěkně kašlal, ale když to jde, vždycky s tátou a bráchou jedeme na soukromý revír, nahodíme, dáme si pivko a kecáme.
JR: Také pojedu domů za rodiči do Vrchlabí. S přítelkyní asi na pár dní vyrazíme na wellness, trochu vyčistit hlavu. Já ale nevydržím moc dlouho nic nedělat, takže začnu pomalu trénovat tenis, abych ho pak mohl krájet se Šípákem (Honzou Šírem, pozn. red.). Udělám i něco na zahradě, strávím čas a naším psem a přijdu na jiné myšlenky než na hokej.

TIP NA VÍTĚZE TELH.
JR: Podle mě Třinec a Pardubice budou hrát na sedm zápasů, ale zvládnou to Pardubice. Ve druhé sérii bych asi favorizoval Hradec. Na titul si myslím, že to dotáhnou Pardubice. Mají hrozně kvalitní hráče, titul podle mě získá právě tým z dvojice Pardubice – Třinec.
AN: Vidím to podobně, Pardubice a Hradec ve finále by mohlo být hodně třaskavé. Pro diváky by to bylo super a byla by to dobrá reklama na celou extraligu. Myslím, že pohár zvednou asi Pardubice.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz