InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Růženec, svatý obrázek z pouti, vyšívané ornáty i malované kraslice na nové výstavě v plánské Faře

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – V Muzeu Fara v Plané nad Lužnicí otevřeli v pátek 31. března novou výstavu. Představují na ní Církevní textilie a předměty z poutí. „Kněžské ornáty a dalmatiky pro jáhny pocházejí z plánského kostela sv. Václava. Některé jsou staré kolem dvou stovek let. Kromě církevních oděvů a různých předmětů z poutí jsem do výstavy zahrnul také velikonoční tematiku," seznámil návštěvníky se skladbou expozice pracovník kultury David Blažek. V dřívějších dobách chodilo a jezdilo na poutě mnohem více lidí než dnes. Putovali většinou pěšky třeba na Svatou Horu u Příbrami nebo do Bechyně za Pannou Marií bechyňskou do klášterního kostela. Vyprošovali si pomoc při životních strastech pro sebe a své blízké a čerpali útěchu do všedních dní.

Na pouti si poutník mohl na památku zakoupit růženec, obrázky a sochy svatých, křestní svíce nebo betlémy. Na výstavě v Muzeu Fara v Plané nad Lužnicí mají řadu těchto drobných předmětů z poutí. K vidění jsou staré modlitební knížky, růžence, malé porcelánové kropenky, sošky Panny Marie Lurdské z Francie, ale také třeba porcelánové hrnečky ze Svaté Hory nebo z rakouského poutního místa Mariazell. Svaté obrázky jsou mimo jiné ze Svaté Hory, Českých Budějovic, z Kájova, Římova nebo Lomce.

Na výstavě v Muzeu Fara návštěvník zhlédne bohatě vyšívané ornáty a dalmatiky. Dnes se používají vesměs mnohem střízlivější. David Blažek, který šije i vyšívá lidové kroje, ocenil preciznost výšivek. „Některé oděvy jsou vyšívané i zlatou nití. Zlatou nití se ale látka neprošívala. Zlatá nit se jen přichytávala jinou nití," poznamenal David Blažek.

Kněží oblékají v průběhu církevního roku ornáty různých barev v závislosti na liturgickém období. Například fialová barva vyjadřuje kajícnost. Dalšími barvami, které se při liturgii používají, jsou bílá, zelená a červená. Zelená barva symbolizuje naději.

Kromě vyšívaných jsou na výstavě i malované textilie, třeba na boční oltář. K vidění je podmalba na skle. Soubor šatiček pro Pražské Jezulátko z let 1900 až 1920 pochází ze sbírky Davida Blažka. „Děkuji plánské farnosti, rodině Benešově, paní Brádkové, paní Dominové a řádové sestře Klaudii za to, že se podílely na vzniku výstavy," uvedl David Blažek, který také napekl obřadní velikonoční pečivo i vrkoč do naaranžované selské jizby.

Hudební doprovod obstaralo klarinetové duo ve složení Jan Perník a Karel Biško. Muzikanti zahráli například skladbu Pastevec.

Výstava v plánské Faře potrvá do 30. června.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace