InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Běh do bechyňských schodů se zrodil jako recese vojenských pilotů. O tradici dnes pečují turisté

   Autor: JcTED.cz - TV

    Autor: JcTED.cz - TV

AKTUALIZOVÁNO - 1.4.2023 22:58

BECHYNĚ – V sobotu 1. dubna opět ožily schody z bechyňského Zářečí směrem vzhůru do centra města legendárním běžeckým závodem dvojic. Závodníků se registrovala stovka, od nejmenších předškoláků až po dva muže kategorie 50 plus - Tomáše Pitlíka a Pavla Ursínyho. Tomáš Pitlík běžel naposledy před 37 lety a letos si dal cíl, že dosáhne času do 56 vteřin, přesně tolik je mu let. Podařilo se! "On je ta gazela, já jsem šnek," žertoval v cíli Pavel Ursíny. Velký respekt měli u publika oba. Nejrychlejší byli Martin Mrzena a Jakub Prachař s časem 39,92 vteřiny. Ti ale reprezentovali kategorii 18 - 33 let.


První ročník Bechyňských schodů se konal v roce 1972 a vznikl jako recese pilotů, kteří tehdy sloužili na bechyňském letišti. Chodili do hospůdky Pod Skalou v Zářečí u Lužnice, které přezdívali U Mrskoše – a když „zmrskaní" museli vystoupat po schodišti, které tehdy mělo víc než 230 schodů, obvykle nezbylo, než aby se navzájem podpírali. Odtud vznikl nápad na recesní běžecký závod dvojic do schodů na apríla.

Dnes jej pořádá Klub českých turistů, nejmenší děti běhají 81 schodů závěrečného stoupáku a dospělí včetně starších dětí startují tak jako kdysi dole v Zářečí a vybíhají dnešních 221 schodů. Všichni za mohutného fandění diváků i soupeřů.

Zakladatelem závodu byl vojenský pilot Milan Vít. Později byl převelen do Hradce Králové, ale to už se tradice aprílového závodu rozjela na plné obrátky a Milan Vít se do Bechyně rád vracel. Zemřel v roce 2014 a dodnes pravidelně přijíždějí jeho děti – Milan Vít mladší a dcera Lenka, dnes Kupcová.

„Sestra Lenka a asi osm jejích kamarádek se tenkrát daly dohromady a ukecaly tátu, aby s nimi podnikal výlety po okolí Bechyně. Zaregistrovali se jako turistický oddíl Pionýra, za čas se tam nabalili i kluci včetně mně a pomáhali i vojáci. Petr Tříska, který tu dnes závod komentuje, byl nejmenší chlapeček z našeho oddílu. Do výšky se vytáhl až v pubertě," zavzpomínal Milan Vít. „Když se vojáci tenkrát zmrskali dole v hospodě U Mrskoše, věděli, jak je složité se vydrápat nahoru. Tak se zrodil nápad na běžecký závod do bechyňských schodů. Po roce 1989 převzal pořádání Klub českých turistů a tak je to dodnes."

V Bechyni se stále udržují i další akce, u jejichž zrodu stáli vojáci v době, kdy Bechyně měla armádní letiště. Například zářijový pochod Bechyňská osmička, jeho tradice už taky trvá skoro padesát let. Piloti s vodáky Dukly zas založili koloběžkovou Grand Prix, která je dosud prázdninovým magnetem pro nadšené závodníky i návštěvníky.

Milan Vít a Lenka Kupcová přijíždějí na dubnový víkend, projdou si v Bechyni známá místa a po závodě mají sraz někdejšího turistického oddílu v Muzeu turistiky. Nikdy nechybí vzpomínání nad kronikami a fotkami. „Ještě loni tu byli i spoluzakladatelé, kteří u zrodu závodu stáli s tatínkem," zmínila Lenka Kupcová. „Z někdejší recese vznikla taková bezvadná tradice. Dřív běhali většinou dospělí, dnes je tu i hodně dětí," těší ji.

Paní učitelko, zaberte!

Moderátor Petr Tříska lidi bavil. „Barunka si prohlíží každý schod," komentoval závod nejmenších. Barunce byly teprve dva roky. „Ale zato je k vidění pěkná práce nohou," dodal. Nejmenší závodníci si statečně vykračovali do schodů s maminkou a někdy i s dudlíkem.

V kategorii do 6 let nastoupilo 16 dvojic. Nejrychlejší mezi kluky byli Tomáš Kříž a Justýna Valenčíková, druhé místo obsadili Eliáš Vrchota a Jakub Kabát a třetí byli Emilka a Pepino Šťávovi. V kategorii 6 – 7 letých dětí vyhrála v dívčí kategorii smíšená dvojice Štěpánka Příhodová a Tomáš Pikl a mezi chlapci Toník Železný se Štěpánem Křížem před Vojtou Kubištou, který běžel s tatínkem. Raritou se stali Sofie a Radek Mázorovi, kteří se vydali na dospěláckou trať s 221 schody a zdolali ji v čase 1,17:58 minuty. Všechny děti si odnesly diplomy a perníkové medaile, což už patří k tradici.

A pak už ožila hlavní trať ze Zářečí. „Paní učitelko, zaberte!," ozvalo se a bylo zřejmé, že i účastníci závodu dospělých se v drtivé většině znají.

Děti od 8 let už běžely trasu dospělých. Kategorii 8 – 9 letých chlapců vyhráli Daniel Vrchota a Tobiáš Valenčík (113,80 vteřiny) před Ondřejem Lichtblauem a Tomášem Mandelíčkem (127,73). V dívkách Anna Kubasková s Laurou Honsovou (126,16) před smíšenou dvojicí Viktorie Nohavová a Jiří Honsa (137,74).

V kategorii dívek 10 – 11 let se staly vítězkami Laura Jandová a Eliška Ondřichová (100,20), druhé místo obsadily Justýna Valenčíková a Adéla Novotná (119,29) a třetí Eliška Jenšíková a Anna Hánová (122,26). Mezi chlapci zvítězili Václav a Karel Tomanovi (113,51) před Vojtěchem Melicharem a Petrem Borysem (114,07), třetí místo patřilo Matěji Krúpovi a Radimu Novotnému (123,82).

V dívkách 12 – 13 let startovala jediná dvojice a Lucie Krlínová s Hanou Štykarovou schody zdolaly za 153,09 vteřiny. V chlapecké kategorii startovali smíšení Tobiáš Šimon s Kateřinou Novotnou a dali vítězný čas 58,57, druhé místo obsadili Jára Kukla a Julie Hlaváčová (119,29) a třetí Jan Smejkal a Petr Janáček (111,92).

V dívkách 14 – 17 let se prezentovala dvojice a Tereza Řezáčová s Helenou Mikšovskou zaběhly čas 115,26 vteřiny. V chlapcích běželi Lukáš Kodad a Michal Klobása v čase 45,45.

V mužích 18 – 33 let sice neměli Martin Mrzena s Jakubem Prachařem žádné soupeře, zato dali sobotní rekord – jejich čas 39,92 vteřiny nikdo nepřekonal. Oba borci závodí i v soutěžích železných hasičů a mají natrénováno. V ženách vyhrála smíšená dvojice – Káťa Wolfová a Tomáš Kracík (103,09), druhé doběhly Iveta a Karolína Hošnovy (114,36) a třetí Kamila Koláčková a Markéta Kožená (214,06).

I v ženské kategorii 34 – 49 startovaly smíšené dvojice. Pro prvenství si doběhli Malá Kosťa a Marek Šneidr v čase 48,22 před Monikou Křížovou s Dušanem Valenčíkem (59,16). V mužích byli nejrychlejší Martin Příhoda a Tomáš Pikl (41,42), druhé místo patřilo Tomáši Bokysovi a Pavlu Kopáčkovi (41,80) a třetí Františku Burianovi a Janu Samcovi (51,39).

S napětím diváci čekali na finále závodu, ve kterém odstartovali Tomáš Pitlík a Pavel Ursíny z kategorie nad 50 let. „Pokusil jsem se vrátit na místo činu. Naposledy jsem tu běžel před 37 lety. Teď jsem si dal cíl vejít se do tolika vteřin, kolik je mi let – do 56. To se povedlo," prozradil v cíli Tomáš Pitlík. „Já jsem zaostával. Já jsem ten šnek, on gazela," vtipkoval Pavel Ursíny, i on už si v minulosti asi desetkrát závodně schody zaběhl.

Pořadatelé rozdávali tradiční dárky – buřty, obří pivní rohlíky nebo dárky z keramické dílny z Domu u svatého Františka v Bechyni, který zapůjčil své prostory i pro zázemí závodu.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace