Bývalý ministr Milatović vyhrál černohorské prezidentské volby

Prezidentské volby v Černé Hoře vyhrál bývalý ministr hospodářského rozvoje Jakov Milatović se ziskem přibližně 60 % hlasů. Takové jsou výsledky exit pollu, které zveřejnilo Centrum pro monitoring po zpracování 66 % hlasovacích lístků.

»Po zpracování 66 % hlasů získal pan Milo Djukanović 39,8 % a pan Milatović 60,2 %. V tuto chvíli můžeme oprávněně říci, že tyto údaje jsou orientační, ale samotné výsledky se výrazně nezmění,« uvedla mluvčí CeMI.

Uchazeči o prezidentský úřad jsou dosavadní hlava státu Djukanović a představitel hnutí Evropa teď Milatović, který byl od 4. prosince 2020 do 28. dubna 2022 ministrem hospodářského rozvoje. Podle výsledků prvního kola voleb, které se konalo 19. března, získal Djukanović 35,37 % hlasů, zatímco Milatović 28,92 %. Přestože Milatović v prvním kole zaostal za dosavadním prezidentem, je favoritem druhého kola.

Průběh hlasování sledovalo více než tisíc pozorovatelů. Prezident Černé Hory je volen v lidovém hlasování na pět let a může vykonávat funkci maximálně dvě po sobě jdoucí období. Podle ústavy je Černá Hora parlamentní republikou a hlava státu vykonává především reprezentativní funkce. Prezident má nicméně významnou roli při sestavování kabinetu ministrů a jmenování předsedy vlády.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy