3. dubna 2023 06:00
Adam Vala

Kolik alkoholu lze pít, aniž byste ohrozili své zdraví? Na sklenku červeného vína si dejte velký pozor

Odborník na výživu přináší návod, jak pít a nezblbnout. Červené víno nemusí být tak prospěšné, jak si myslíte.

Odborník na zdravé stravování Michael Mosley přináší vědecký pohled na konzumaci alkoholu. Činnost, kterou mnoho z nás dělá bez přemýšlení, podrobil kritice a snaží se čtenářům svého blogu odpovědět na palčivé otázky. Jak často může člověk pít, aby to nemělo neblahý vliv na jeho tělo? Kolik toho může vypít? Nebo jaká jsou rizika, když to někdy trochu přeženeme, případně když to přeháníme dlouhodobě?

K tématu: Pijáci červeného vína mají mnohem lepší střevní mikrobiom než kdokoliv jiný

Na stránkách svého programu The Fast 800 zmiňuje v první řadě množství požitého alkoholu týdně. Obrací se na platná doporučení ve Velké Británii, která mluví o 14 jednotkách alkoholu týdně, pod čímž si lze představit například sedm 2dcl sklenic vína za týden. Problémem ale podle Mosleyho je vyjádření doporučeného objemu alkoholu v obecných jednotkách, protože každé tělo je jiné, každý metabolismus běží rozdílnou rychlostí a do odbourávání alkoholu vstupují i další vlivy, které nelze zobecňovat.

Přesto Mosley doporučuje pít uvedené množství alkoholu a rozdělit je podle pravidla 5 ku 2, tedy pět dní pít a dva alkohol zcela vynechat. Pokud by to podle Mosleyho člověk s alkoholem přeháněl, kromě objektivních zdravotních dopadů na játra a další orgány trpí také psychika. Ne každý reaguje na stav opilosti stejně, ale zatímco některým může alkohol zlepšit náladu, mnohé další uvrhává do depresí a úzkosti. Mosley také varuje, že alkohol je plný cukrů. Proto bychom k němu přistupovat právě jako k „cukrovince“. Pokud člověk necvičí, brzy se nadměrné požívání alkoholu projeví, a přítomnost cukru je prý i součást toho, proč lidé tak lehce sklouzávají k závislosti.

Na červené víno pozor

Dále Mosley upozorňuje i na všeobecně komunikované přednosti červeného vína a prospěšnosti pověstné sklenky denně. Člověk by si měl podle citovaného lékaře dávat skutečně velký pozor na to, aby to nebyla víc než sklenka, protože po požití většího množství už negativa začínají dramaticky vítězit nad jakýmikoliv pozitivy, které může červené víno tělu přinést. V závěru svého článku pak Mosley přidává i několik obecných tipů, podle kterých by se měl řídit každý, kdo si nechce zadělat na vleklé problémy.

Čtěte také: Kde se vzala kocovina? Oblíbené slovo má nečekaně složitý původ

Mosley radí nepít alkohol v době, kdy hladovíte. Doporučuje rovněž přejít z piv a koktejlů právě na červené víno. Vhodné je podle něj i pomalejší pití na společenských akcích a rozumné střídání alkoholu s vodou. A pokud navíc člověk ví, že některé spouštěče vedou zpravidla k tomu, že si nalije sklenku alkoholu, měl by se nad nimi zamyslet a nabídnout sám sobě jinou alternativu odpočinku či relaxu.

Zdroj: CoventryLive, TheFast800, DailyPostUK

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom