Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
3. dubna 2023 14:56
Čas čtení 2:02

Prezident Pavel představil poradní tým. Patří do něj samá známá jména

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Pavel představil poradní tým. Patří do něj samá známá jména
Zdroj: Refresher

Ústavní právník, bývalý ministr životního prostředí nebo někdejší šéf důchodových komisí budou nově v týmu českého prezidenta Petra Pavla.

V poradním týmu prezidenta Petra Pavla budou ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk nebo expertka na sociální podporu Lucie Poláková. Součástí týmu budou také odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, povede jej podnikatel Tomáš Richter. Pavel dnes představil tým na své první tiskové konferenci na Pražském hradě.

30. března 2023 15:51 Čas čtení 0:38 Obrazem: Pavel navštívil Senát. „Je mi ctí,“ napsal do pamětní knihy Obrazem: Pavel navštívil Senát. „Je mi ctí,“ napsal do pamětní knihy

Proč přichází první tisková konference z Hradu až nyní? Prezident Pavel se přestěhoval na Pražský hrad minulý týden v pondělí, jak jsme informovali, do té doby využíval Hrzánský palác zapůjčený od vlády. Stěhování na Hrad mu trvalo tak dlouho z obavy z možných odposlechů na Hradě. Prostory byly proto zkontrolovány příslušnými státními institucemi. Nyní se však zdá, že je všechno v pořádku. Proto již z Hradu úřaduje normálně.

Představení poradci

Řada z poradců s Pavlem spolupracovala už v prezidentské kampani. Richter se na přípravě jeho kandidatury podílel od konce roku 2019 a ve volebním týmu měl na starost finance a fundraising. „Bude mít na starost nejen koordinaci týmu, ale také stanovení strategie pro práci týmu k naplnění všech priorit,“ řekl Pavel. Do budoucna chce o závěrech a chystaných akcích poradního týmu informovat.

S Pavlem v kampani spolupracovali také ekonom Bezděk, hlavní ekonom společnosti Deloitte Marek, Maščuch či Poláková. Kysela je též vedoucím konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.

Ústavní právník Kysela působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a také v Senátu jako asistent a poradce předsedy horní komory. Podílel se na komentářích k ústavě a Listině základních práv a svobod. Bude poradcem prezidenta pro ústavu a právní otázky. Marek, jenž bude poradcem pro ekonomiku, hospodářské otázky a finanční trhy, dříve působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a v Patria Finance. Je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

15. května 2024 8:33 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Jak dobře znáš české hrady a zámky? Prověř si své znalosti v našem kvízu KVÍZ: Jak dobře znáš české hrady a zámky? Prověř si své znalosti v našem kvízu

Poradkyně pro sociální politiku a neziskový sektor Poláková je spoluzakladatelkou a místopředsedkyní spolku Komunitní osvětové společenství. Velkou pozornost budou podle Pavla věnovat řadě problémů nejen v souvislosti se třemi takzvaně vyloučenými regiony, tedy s Ústeckým, Karlovarským a Moravskoslezským krajem.

Další ekonom a bývalý ministr

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse