Anna Bolavá: Ke dnu. Mrazivý příběh z maloměsta začíná nálezem mrtvé ženy v močálech

14. duben 2023

V močálech nedaleko města Řečovice objeví podivínský stařík tělo učitelky Heleny Divišové, manželky místního lékaře. Co se stalo? Kdo ji zabil? Její muž, který čeká dítě s jinou? Mezi lidmi se začíná roztáčet kolotoč spekulací a pomluv.

Čtou: Michal Isteník, Barbora Goldmannová
Připravila: Pavla Nejedlá
Napsala: Anna Bolavá
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v roce 2018

Román Ke dnu není klasickou detektivkou, spíše psychologickým dramatem. Proplétají se v něm osudy několika postav – lékaře Marka Diviše, který se právě stal vdovcem, jeho přítelkyně Milušky, její rodiny, matky samoživitelky Milady Vávrové a dalších. Mrazivý příběh z maloměsta, kde vztahy nebývají jednoduché, napsala držitelka ceny Magnesia Litera Anna Bolavá.

Kniha vyšla v roce 2017 jako volné pokračování autorčina úspěšného románového debutu Do tmy. Rozhlasovou podobu dostalo Ke dnu v brněnském studiu o rok později.

Anna Bolavá

Anna Bolavá (vlastním jménem Bohumila Adamová) se narodila v roce 1981 ve Strakonicích, dětství a mládí prožila ve Vodňanech. Po maturitě na tamním gymnáziu vystudovala bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok. V roce 2015 v nakladatelství Odeon vyšel její první román Do tmy, příběh nemocné ženy, která celý svůj život podřídila sběru léčivých rostlin. V následujícím roce za něj Anna Bolavá získala Magnesii Literu v kategorii próza, vznikla také stejnojmenná rozhlasová četba na pokračování.

Spisovatelka Anna Bolavá

Na její románovou prvotinu volně navazuje román Ke dnu, který vyšel v roce 2017. V Řečovicích (jejichž předobrazem byly zřejmě jihočeské Vodňany), kde každý každého zná, je jednoho podzimního dne v močálech nalezena mrtvá žena, a do stejného města se náhle vrací jiná živá žena.

V roce 2020 vydala Anna Bolavá román Před povodní, příběh Hany Strnadové, napůl člověka a napůl vodníka, a řeky – vykonavatelky spravedlnosti, který je poslední částí volné trilogie z jihočeského maloměsta. I podle tohoto románu byla natočena stejnojmenná rozhlasová četba na pokračování.

Nakladatelství Odeon, které je autorčiným domovským nakladatelstvím, vydalo v loňském roce její čtvrtý román s názvem Vypravěč. V příběhu malého Vítka Kříže a jeho bratra Jáchyma se tentokrát ocitáme na Běstvinách, místě jako stvořeném pro prastarou legendu. V zámecké zahradě, hluboko pod zemí, tam prý žije červ, kterého je třeba krmit – radostí, strachem, výčitkami svědomí a jednou za čas i něčím živým. Román je nominován na Magnesii Literu za prózu.

Anna Bolavá má na svém kontě i řadu povídek. Její texty najdeme například v tematických antologiích nakladatelství Listen. Několik povídek napsala také přímo pro Český rozhlas.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.