111. ročník Scheldeprijs byl zcela odlišný od loňského závodu, sice se jelo na stejné trati, ale zima, déšť a především vítr loni nadělil peloton a Alexander Kristoff dorazil do cíle osamocen. Letos bylo už před startem jasné, že se bude dojíždět ve spurtu, protože na peloton svítilo slunce a foukal jen slabý vítr. 

Týmy favoritů neměly žádný problém kontrolovat průběh 205 kilometrů dlouhého závodu. Na začátku se do úniku vydala sedmičlenná skupina, kterou tvořili Ceriel Desal (Bingoal-WB), Ruben Apers (Flanders-Baloise), Bram Dissel a Vincent Hoppezak (oba BEAT Cycling), Josh Kench (Bolton Equities Black Spoke), Giulio Masotto (Corratec) a Filippo Ridolfo (Novo Nordisk). 

Tato skupina nezískala příliš velký náskok, ale na rovinaté trati v okolí cílového Schotenu se na čele udržela až do 3,5 kilometru před cílem. Tedy nejodolnější Desal. V posledních 10 kilometrech závodu se začaly na čele závodu přetahovat týmy Alpecin-Deceuninck Jaspera Philipsena a Jayco AlUla Dylana Groenewegena. Pro Nizozemce dlouho na čele pracoval Zdeněk Štybar, zatímco týmové kolegy z Alpecinu za sebou táhl Van der Poel. Vydržel to od 3,5 km před cílem, po 2,2 km. Poté se dopředu natlačily jiné týmy. Především DSM a Lotto Dstny.

Překvapivě se o svůj vlastní sprinterský vlak nepokusil tým Soudal Quick-Step, pracující pro dvojnásobného vítěze Fabia Jakobsena. Mistr Evropy se nejdříve držel hned za Philipsenem, ale poté se trochu propadl a dopředu mu musel pomoci kolega Bert Van Lerberghe. Jenže v chaotickém závěru opět pár míst ztratil a do spurtu o vítězství se vůbec nedostal, protože ho zbrzdily technické problémy s kolem. Soudal Quick-Step proto musí skousnout další hořkou prohru na domácích silnicích.

Spurt rozjížděl Jasper De Buyst (Lotto Dstny) pro Caleba Ewana (Lotto Dstny), jenže Australan nebyl tam, kde být měl. Propadl se o několik míst dozadu a nemohl předvést svou rychlost. Brzo do spurtu nastoupil Edward Theuns (Trek-Segafredo), ale udělal jednu velkou chybu, nechal u levé bariéry příliš mnoho prostoru pro Philipsena, který měl před sebou otevřenou bránu k vítězství. Za Philipsenem si pro druhé místo dojel Sam Welsford (DSM) a z druhé strany se kolem Theunse prohnali také nakonec třetí Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), čtvrtý Groenewegen a pátý Gerben Thijssen (Intermarché-Circus Wanty).

Philipsen po dojezdu ocenil především týmovou spolupráci: "Mathieu předvedl další skvělou špici. Něco takového dokáže jen on. A pak se na konci projevily zkušenosti Ramona Sinkeldama a Jonase Rickaerta. V tom šílenství mi to udělali komfortní."

Philipsen si během jednoho měsíce připsal už čtvrté cenné vítězství: "Pro mě je tohle vítězství hodně důležité. Pro sprintery je to jeden z největších závodů roku. Proto ho hodnotím velmi vysoko." 

Na jaře už ho čeká jen nedělní monument Paříž-Roubaix, kde naopak bude on pomáhat Van der Poelovi: "Uvidíme, co se stane. Mathieu je teď každopádně výborný. Pokusíme se ho dovést k vítězství."