InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svaté obrázky provázely předky celým životem. Výstava v Malšicích jich ukazuje stovky

Sběratel Pavel Šmidrkal dostal od starostky Malšic Miloslavy Šebkové jako dárek knihu Mezi Lužnicí a Lužnicí.  , Autor: Libuše Kolářová

Sběratel Pavel Šmidrkal dostal od starostky Malšic Miloslavy Šebkové jako dárek knihu Mezi Lužnicí a Lužnicí.     Autor: Libuše Kolářová

MALŠICE - Od středečního podvečera 5. dubna je v malšické galerii otevřena neobvyklá výstava. Sběratel Pavel Šmidrkal zde vystavuje svaté obrázky, které si lidé odnášeli na památku z poutí, dostávali je při křtu, biřmování, při výuce náboženství, ale obrázky se tvořily i k Velikonocům, Vánocům nebo k Novému roku. Kněží rozdávali primiční obrázky ze svých prvních bohoslužeb, v Rakousku například vznikaly i při úmrtí jako památka na zemřelého. Provázely věřící celým životem.

 

Lidé si obrázky doma ukládali do takzvaných koutních skříněk, tedy skříněk v koutě, nebo si je vylepovali do truhlic - jak poznamenal galerista a duchovní Alois Sassmann, který o historii náboženského umění a svatých obrázků na vernisáži povyprávěl. Byla to památka na navštívená místa a události. Vlastně podobně, jako si dnes lidé dávají na ledničku magnetky z navštívených míst. Tradice poutí sahá až do 11. století, lidé si domů přinášeli obrázky světců. 

 

Alois Sassmann zmínil, že svaté obrázky měly i katechetický, tedy vyučovací účel, protože hodně obyvatel bylo ještě v 17. století negramotných. Na hodinách náboženství se rozdávají dětem dodnes.

Konec 19. století, kdy se rozšířily pohlednice doručované poštou, znamenal pozvolný zánik masovosti svatých obrázků. Autorka knih o církevním mění Eva Charvátová podle Aloise Sassmanna zastává názor, že svatý obrázek starší než sto let by měl být považován za kulturní památku. 

Pavel Šmidrkal, galerista z želečského Špejcharu, který žije v zimě v Praze a v létě v Bechyni, začal obrázky sbírat počátkem 90. let. Dnes jich má kolem dvou tisíc. V Malšicích vystavuje ty nejzajímavější. "Okouzlilo mě, že některé z těchto svatých obrázků jsou na světě už dvě stě let. Konkrétní člověk s obrázkem prožil svůj život a obrázek se dál uchovává v rodinách," řekl. 

Původní obrázky měly formu dřevorytů, pak vznikaly litografie, některé obrázky obsahují vyšívané květiny, tlačené vzory s krajkou, kláštery například obdarovávaly panovníky obrázky zdobenými skutečným zlatem. Na výstavě v Malšicích uvidí návštěvník obrázků několik stovek, ale i další zajímavosti.  

Vernisáž zpříjemnil malý koncert táborského pěveckého sboru Hlahol se sbormistryní Hanou Schläferovou, na závěr se zhudebněným irským požehnáním. Starostka Miloslava Šebková obdarovala jak sbormistryni, tak vystavujícího Pavla Šmidrkala knihou o tomto kraji - Mezi Lužnicí a Lužnicí. A pozvala všechny na malý raut. 

Velkým překvapením pro galeristu Aloise Sassmanna byla návštěva skupiny nadšenců z Olomouce, Mohelnice a Kroměříže, která se rozhodla, že "na otočku" se pojedou na výstavu o svatých obrázcích podívat. "Potěšilo mě, že je výstava nezklamala," říká galerista.

Výstavu si lze prohlédnout v otevírací době knihovny, která s galerií sousedí.  

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace