Izrael provedl nálety v Libanonu a Pásmu Gazy, šlo o odvetu za raketové útoky

foto Sloupy kouře stoupající z místa požáru po izraelském náletu v Pásmu Gazy, 7. dubna 2023.

Jeruzalém/Bejrút/Gaza - Izraelská armáda podnikla vzdušné údery v Libanonu a v palestinském Pásmu Gazy. Podle izraelských médií byly v noci hlášeny exploze od jiholibanonského města Súr a na několika místech Gazy. Izrael tak reaguje na čtvrteční raketové útoky na své území z Libanonu a z palestinské enklávy, které přičítá islamistickému hnutí Hamás. Raketovým útokům předcházely tento týden izraelské policejní razie v jeruzalémské mešitě Al-Aksá.

Fotogalerie

Izraelské ozbrojené síly podle agentury Reuters uvedly, že v Libanonu zaútočily na tři infrastrukturní cíle Hamásu. Ten působí v palestinských uprchlických táborech v jižním Libanonu, napsal web The Times of Israel. Místní obyvatelé hlásili hlasité exploze poblíž palestinského uprchlického tábora Rašídíja u města Súr. Dva libanonské zdroje z prostředí bezpečnostních složek uvedly, že úder zasáhl malou stavbu poblíž oblasti, odkud byly dříve odpáleny rakety. Zatím nejsou žádné informace o obětech.

Libanonská armáda dnes podle agentury AFP oznámila, že nedaleko hranic s Izraelem zničila odpalovací rampu pro rakety, které mohly být vypáleny na Izrael.

O několik hodin dříve Izrael informoval o leteckých úderech v Pásmu Gazy, podle Reuters byly na palestinském území slyšet izraelské bojové letouny už krátce po půlnoci místního času (čtvrtek 23:00 SELČ). Izrael uvedl, že zasáhl deset cílů včetně tunelů a zbraňových dílen Hamásu, který palestinskou enklávu ovládá. Izraelská armáda také uvedla, že její letadla zasáhla v Gaze i těžký kulomet používaný k protiletadlové palbě.

V době, kdy Izrael provedl letecké údery v Pásmu Gazy, se v izraelských oblastech poblíž palestinského území rozezněly sirény varující před raketovými útoky. Ozbrojenci z Gazy odpálili novou salvu raket, informovala agentura AP. Zprávy o zraněných či škodách nebyly bezprostředně k dispozici.

Náletům předcházelo zasedání izraelského bezpečnostního kabinetu, na jehož začátku premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Izrael "vrátí svým nepřátelům úder".

Hamás dnes brzy ráno izraelské údery odsoudil. "Nehoráznou sionistickou agresi proti Libanonu v okolí Súru důrazně odsuzujeme," uvedlo hnutí v prohlášení.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský naopak za "zcela nepřijatelné" označil raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a jižního Libanonu. "Musejí okamžitě přestat, zejména nyní, v době nejdůležitějších náboženských svátků," napsal šéf české diplomacie na twitteru.

Z jižního Libanonu bylo ve čtvrtek na severní Izrael odpáleno 34 raket, 25 z nich sestřelila izraelská protivzdušná obrana a nejméně pět jich dopadlo na izraelské území, uvedla dříve izraelská armáda. Dva lidé utrpěli zranění. Podle mluvčího armády za útokem stojí islamistické hnutí Hamás. Podle médií šlo o největší útok na Izrael z území Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006, kdy Izrael svedl boje s libanonským šíitským militantním hnutím Hizballáh. To podle AFP udržuje dobré vztahy s Hamásem.

Čtvrtečním raketovým útokům předcházely izraelské policejní razie v jeruzalémské mešitě Al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu. Pořízené záběry ukazují, jak izraelská policie při raziích bije věřící, uvedl Reuters. Stalo se tak v citlivé době, neboť muslimský postní měsíc ramadán se letos překrývá s židovským svátkem pesach.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď