Při útoku na Západním břehu Jordánu byly zastřeleny dvě Izraelky

foto Izraelští vojáci hlídkují na místě incidentu u židovské osady Chamra na Západním břehu Jordánu, při němž byly 7. dubna 2023 zastřeleny dvě Izraelky.

Jeruzalém - Dvě Izraelky byly zastřeleny a jedna vážně zraněna při útoku na jejich vozidlo na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle agentury Reuters to oznámila izraelská armáda. Na místo útoku přijeli i premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Galant, podle kterých je jen otázkou času, kdy se podaří dopadnout pachatele.

Armáda uvedla, že vojáci vyjeli na místo nahlášené autonehody za účasti izraelského a palestinského vozidla poblíž židovské osady Chamra na severu Západního břehu. Po příjezdu našli rozstřílené auto se třemi Izraelkami uvnitř.

"Vojáci blokují cesty přiléhající k místu útoku střelnou zbraní. Bylo zahájeno pronásledování teroristů," uvedla armáda v prohlášení.

Podle dřívějšího prohlášení izraelské záchranné služby Magen David Adom se ve vraku auta nacházely tři ženy, přičemž dvě z nich byly mrtvé a třetí utrpěla vážná zranění. Na místě bylo také opuštěné palestinské vozidlo.

V autě cestovaly příslušnice jedné rodiny - podle deníku Haarec zemřely dvě sestry, z nichž jedné bylo 15 let a druhé mezi 20 a 30 lety, vážně zraněná je jejich 48letá matka. Podle listu ženy pocházely z izraelské osady Efrat na Západním břehu, rodina tam zhruba před 20 lety emigrovala z Británie. Také stanice Sky News uvedla, že ženy zřejmě měly i britské občanství, britské úřady to ale zatím nepotvrdily. Manžel nejstarší z žen a otec sester cestoval stejným směrem v jiném autě a dorazil na místo střelby až ve chvíli, kdy už tam byli záchranáři.

Hnutí Hamás střelbu označilo za "přirozený důsledek" střetů u mešity Al-Aksá a "pokračující barbarské agrese proti Libanonu a Gaze", napsal list The Times of Israel. Šéf izraelské policie Kobi Šabtaj vyzval Izraelce, kteří vlastní zbrojní průkaz, aby kvůli tomuto útoku nyní nosili při sobě zbraň.

Při návštěvě místa činu vydali společné prohlášení také premiér Netanjahu a ministr obrany Galant. "Naši nepřátelé nás opět testují," uvedl premiér, podle kterého Izrael rázně odpoví. "Kdokoli se pokouší změnit svátky v dny truchlení, bude toho litovat," doplnil Galant s odkazem na nynější oslavy židovského svátku pesach.

Incident se odehrál v době sílícího napětí mezi Izraelem a Palestinci z posledních dnů. Izraelská armáda v noci na dnešek podnikla vzdušné údery na cíle spojené s palestinským radikálním hnutím Hamás v Libanonu a v palestinském Pásmu Gazy. Učinila tak v odvetě za raketové útoky Palestinců na Izrael. Raketovým útokům předcházely tento týden izraelské policejní razie v jeruzalémské mešitě Al-Aksá.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď