Renesanční Písně trpělivosti s ženským mezzosopránem a loutnou v očekávání velikonočního světla

Bílá sobota navazuje na velkopáteční půst, avšak zahrnuje v sobě už příslib zlomu, naději. Tmu a ticho v katolických kostelích střídá během obřadů velikonoční vigilie světlo svící, zvonění a varhany, v očekávání Ježíšova zmrtvýchvstání. Pro tyto výjimečné chvíle svátečního zklidnění a očekávání velikonočního světla jsme připravili malý výběr z koncertu, který se konal v rámci festivalu Setkání s hudbou v kostele svatého Marka v Soběslavi.

Subtilní charakter poezií propojovaného vystoupení mezzosopranistky Pavly Fendrichové a loutnisty Jindřicha Macka umocní chvíle tohoto zvláštního dne.

Pavla Fendrichová studovala na Collegium Sanctissimae Mariae v Praze obor sbormistrovství chrámové hudby a na Konzervatoři Jaroslava Ježka dirigování orchestru. Založila a vedla soubor Ensemble Guillaume, specializovaný na starou hudbu. Jako zpěvačka pravidelně vystupuje v tuzemsku i v zahraničí  a spolupracuje s řadou významných hudebních osobností a těles, například se slavným českým vokálním souborem Linha Singers.

Jindřich Macek je historicky prvním absolventem oboru loutna na Akademii staré hudby při Filosofické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně ze třídy Miloslava Študenta. Koncertuje jako loutnista rozmanitých komorních seskupení.

S mezzosopranistkou Pavlou Fendrichovou nastudoval loutnista Jindřich Macek několik tematických programů. A z toho, který byl v červenci roku 2016 zaznamenán Českým rozhlasem České Budějovice v soběslavském kostele svatého Marka, jsme připravili pro bílosobotní Koncertní ozvěny výběrový záznam. Písně trpělivosti – duchovní a světské písně renesanční Anglie a Itálie, to byl název tohoto pozoruhodného programu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.