Zde může být vaše reklama.

RYCHLEJŠÍ CESTA DO PRAHY D35: kdy se řidiči dočkají dálnice na Hradec? Plány jsou už jasné

D35: kdy se řidiči dočkají dálnice na Hradec? Plány jsou už jasné

foto: ŘSD

12. 04. 2023 - 10:57

U Svitav se už staví, u Mohelnice začnou příští rok. Pro řidiče, kteří musí z Olomouce vyrazit do Prahy a z různých důvodů je neláká jízda po D1, jsou to dobré zprávy. Část D35 chce Ředitelství silnic a dálnic postavit spolu se soukromými firmami formou PPP projektu. Nové úseky zahrnují dvě dlouhé tunelové stavby, což pro šoféry znamená, že už nebudou muset překonávat kopce mezi Mohelnicí a Svitavami.

Trase z Mohelnice do Hradce je rozdělena na několik úseků. Například u Svitav, poblíž nevelké obce Opatovec, už od minulého roku pracují stavební stroje na spojnici budoucí D35 a navazujících komunikací, vyrostl tady už například také jeden z mostů přes železniční trať. Celý tento úsek má být podle Miroslava Mazala z týmu komunikace ŘSD hotov a uveden do provozu do roku 2028. Možné je ale i jeho dřívější dokončení. Budoucí úsek Opatovec – Staré Město měří 16,6 kilometru, jeho mimořádnou specialitou bude nejdelší tuzemský silniční tunel u obce Dětřichov, dlouhý bezmála 4 kilometry.

V místech, kde dálnice dnes končí, se nyní projekčně připravuje úsek od Mohelnice až ke Starému Městu. Také na této části D35 bude 1300 metrů dlouhý tunel, který vznikne u Maletína. Pro srovnání dodejme, že dnes existující tunel pod obcí Hřebeč nedaleko Moravské Třebové měří jen 354 metrů.

Zvláštností a novinkou u obou zmíněných nových úseků dálnice je forma vybudování – stane se tak ve spolupráci státu a soukromého sektoru. V případě tohoto úseku jde o sdružení firem PUDIS a Dopravoprojekt Brno. Ty v únoru získaly pravomocné územní rozhodnutí. Dokumentace pro stavební povolení je už zpracovaná, letos je na řadě získání stavebního povolení. „Nyní můžeme na základě vydaného územnímu rozhodnutí naplno rozběhnout majetkoprávní přípravu stavby a inženýrskou činnost k získání stavebního povolení stavby,“ potvrzuje firma Pudis. Příští rok má proběhnout výběrové řízení na dodavatele stavby, o rok později začne stavba a zcela hotovo by tady mělo být v roce 2029.

Také tento úsek o délce přes 18 kilometrů, stejně jako šestnáctikilometrová část ke Svitavám, se buduje formou PPP, tedy za účasti soukromého sektoru. Žádné speciální mýtné brány zde ale nečekejte, pro řidiče, kteří tudy v budoucnu pojedou, to žádné výdaje navíc znamenat nebude. Finanční vklad soukromých firem jim bude postupně splácet stát. „Dálniční poplatky zůstanou stejné podle platné legislativy,“ potvrdil Miroslav Mazal z ŘSD.

Kdy se tedy svezou lidé z Olomouce až do Prahy po dálnici D35? Podle všeho by se tak mělo stát do roku 2030. 

Další články