Při poslechu mého hlasu se prý dobře usíná. Teď už to beru jako lichotku, usmívá se herec Matouš Ruml

12. duben 2023

Proslavily ho role v seriálu Comeback a Ulice, je členem divadelního spolku Kašpar, hraje Rain Mana v Divadle Na Fidlovačce, a také bude moderátorem galavečera Neviditelný herec století v Národním divadle. „Je to velký úkol a zodpovědnost, nejsem klasický moderátor, takže je to pro mě pocta a zároveň velká výzva,“ přiznává herec Matouš Ruml.

Všichni nominovaní v anketě Neviditelný herec století předvedli neuvěřitelnou rozhlasovou práci. Někteří už tady nejsou, ale s některými jste se určitě osobně setkal v divadle při natáčení za mikrofonem?

S těmi nominovanými, co stále žijí, jsem se potkal v rozhlase, konkrétně třeba s Davidem Novotným. Bude to pro mě obrovská pocta stát s těmi velkými rozhlasovými hlasy na jevišti Národního divadla, ač bych se s nimi normálně asi nepotkal.

Čtěte také

I rozhlas nebo práce na rozhlasových hrách nebo pohádkách je pro mě přínosná právě tím, že se tam člověk jako herec potká s kolegy, s kterými by se za normálních okolností třeba nikdy nesetkal.

Podléhám krásným hlasům. Například hlas Jiřího Adamíry jsem vždy zbožňovala a dokonce když má můj host podmanivý hlas, mám velký problém poslouchat, co říká. Jak to máte vy s hlasy a s jejich podmanivostí?

Já poslouchám. Poslední dobou hodně načítám audio knížky, což je čtení, není to naživo, není to rozhlasová nebo divadelní práce. Je to něco úplně jiného a musím říct, že mi to ośobně dalo v projevu nejvíc. A tak ze zvědavosti poslouchám i kolegy.

V dabingu mám raději animované postavy než ty živé, herec jim může vytvořit charakter barvou nebo intenzitou hlasu

A je pravda, že když se naladíte na tón toho hlasu, který vám imponuje, tak je to radost. Spousta lidí mi říká, že se jim při poslouchání mého hlasu dobře usíná. A ze začátku jsem to nepokládal jako lichotku, protože jsem si říkal – aha, já jsem je neudržel v pozornosti. Ale je to asi o tom, že se nastaví na určitou melodii, je jim u toho dobře.

Namluvil jste také postavu lišáka Bělobřicha v krásném animovaném filmu Myši patří do nebe – hlavní roli, která trochu koktá. Jak to udělat, aby to člověk nezparodoval, byl uvěřitelný, aby to hrál?

Čtěte také

Musím říct, že to nebyla úplně lehká práce právě v tom, aby to nesklouzlo do komiky. Ale víc mi pomohlo položení do barvy hlasu, která určovala tu animovanou postavu.

Mám vždycky radši animované postavy než ty skutečné v dabingu, protože tam si člověk může dovolit vytvořit charakter svou barvou nebo intenzitou. A u toho bylo Bělobřicha to bylo velmi jemné.

Jak se hrají velikáni? Hrál jste Jaroslava Ježka v představení Werich, Charlieho Chaplina v Mladé Boleslavi...

Vždycky, když se mě někdo zeptá, jestli mám herecký sen nebo vysněnou roli, neumím na to odpovědět, protože mě právě ty velké, vysněné role, ti velikáni, potkávají. A je to takový dárek, hrají se skvěle. Charlie Chaplin pro mě byl životní rolí a myslel jsem, že už mě nikdy nepotká nic většího, kde bych si další výzvu splnil.

A pak přišel Rain Man, další filmový velikán, nebo Jaroslav Ježek. To jsou krásné role. Vždycky mě na těch velikánech zajímá to, jak se chovali v reálném životě, jací byli lidé v rodině, to mě na tom vždycky vábilo. A tam jsem si mohl vymýšlet, hledat si k nim cestu.

Čtěte také

Jak se hraje s vlastním synem? Natočili jste Hořký svět, byla tam spousta senzačních věcí. Lezli jste na komíny, vybuchla garáž, byla tam divoká voda…

Když měl syn poprvé zkušenost před kamerou, nechal jsem mu velký prostor k tomu, aby měl práci osahanou s režisérem spíš než se mnou. Takže jsem se snažil do toho vůbec nezasahovat. A mám pocit, že to klaplo a je to úžasné vidět ten progres na mém synovi, co to s ním dělá. Mám pocit, že to nějak neřeší, že si z toho nějak moc nedělá, v tom dobrém slova smyslu. 

Je to velká sranda s ním být na jevišti, a zároveň je to v něčem kouzelné. Že je u toho, co pro jeho tátu znamená práce. Baví mě to, že si to taky zkusí. Nevím, jestli má víc respekt k tomu, co já dělám, nebo tak si to trochu osahává… Ale je to hrozně příjemné, že je v tom se mnou.

Jak se Matouš Ruml připravuje na moderaci večera Neviditelný herec století? Poslechněte si rozhovor i večerní živé vysílání v 19 hodin.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související