Styren leží na skládce v Nelahozevsi přes 30 let a ničí studny. Obce na Mostecku se děsí, že to skončí na Celio stejně
ZATÍMCO V LITVÍNOVĚ NA CELIU JSOU SUDY SE STYRENEM NEUSTÁLE STŘEŽENY, V NELAHOZEVSI K NIM MŮŽE KAŽDÝ. FOTO: JAKUB BRYNDA
Litvínov

Litvínov, Nelahozeves – Na skládce Celio, která se nachází v katastru Litvínova, probíhají přípravné práce pro stavbu speciálních kontejnerů na uložení nebezpečného styrenu. V jaké fázi je likvidace nezákonně uloženého odpadu, zajímalo před měsícem na výjezdním zasedání Rady Ústeckého kraje v Mostě, kterého se zúčastnili zástupci všech obcí a měst z Mostecka, například starostu Mariánských Radčic Jaroslava Sikoru. „Bojíme se, aby se to netáhlo dva, tři roky,“ podotkl Sikora.

 

Ústecký krajský úřad schválil ke konci loňského roku plán likvidace styrenu podle toho, v jakém skupenství se nebezpečná látka nachází. „Případná tekutá složka styrenových smol bude přemístěna do 30litrových sudů a do vybudovaných kójí budou uloženy dočasně – postupně budou převáženy do koncového zařízení pro odstranění odpadu. Sudy s obsahem polotekutých styrenových smol budou prozatím uskladněny ve vybudovaných kójích s tím, že v budoucnu je možný jejich odvoz do nějaké konkrétní spalovny," vysvětlila tehdy mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Ústeckého kraje Irena Jeřábková při výjezdním zasedání dodala, že tekuté styreny musí být odstraněny do 3 let. „Limitují nás kapacity zařízení, která toto umí. Bohužel v tomto případě jde jen o jedno zařízení, které je na druhé straně republiky,“ vysvětlila Jeřábková. Dodala také, že zcela ztuhlé styreny již nejsou nebezpečné a mohou zůstat na Celiu uloženy trvale. „Otevře se každý sud. Tuhé styreny se zabalí do nových kójí a trvale uloží. Pro částečně ztuhlé momentálně není technologie, která by to uměla zpracovat. Tekuté se znovu zabalí, postupně odvezou a zlikvidují,“ popsala schválený postup Jeřábková.

Tuhé styrenové smoly mají být skutečně uloženy do nového betonového krytu a ponechané přímo na Celiu. Samotná stavba ale zatím nemohla být zahájena. Společnost Celio momentálně upravuje projektovou dokumentaci. „Chtěli jsme podat stavební ohlášení, protože se dle nás i krajského úřadu nejedná o novou stavbu, nemění se náplň našeho integrovaného povolení. Litvínovský stavební úřad na to má ale jiný názor. Řešíme teď vše s našimi právníky a budeme se snažit úřadu lépe podat argumenty a přesvědčit jej. Rádi bychom vše stihli tak, aby se dodržel harmonogram likvidace tohoto odpadu," vysvětluje generální ředitel společnosti Celio, a. s., Karel Šašek.

Speciální sklady mají být vybudované do 12 měsíců. Pokud by ale skutečně byly považovány za zcela novou stavbu, hrozí nedodržení časového plánu. „Pro stavbu objektu pro nebezpečný odpad, který pojme 250 tun a více, je již potřebné získat posouzení vlivu stavby na životní prostředí, tzv. EIA," podotýká Karel Šašek.

Prostor, kde jsou styreny dosud na Celiu uloženy, je 24 hodin denně monitorován. A to jak policií, tak společností Celio, která k monitoringu využívá i infrakamery. „Děláme vše pro to abychom jakémukoliv riziku předešli. Až budeme mít kontejnery postavené, budeme k přemístění styrenu potřebovat i souhlas orgánu činného ve věci trestního řízení," dodává ředitel společnosti s tím, že netuší, v jaké fázi je policejní vyšetřování.

Přestože krajský úřad schválil plán likvidace styrenu a společnost Celio podle něj hodlá postupovat, s navrženým řešením nesouhlasí ani Litvínov, Most a dokonce ani zastupitelé Ústeckého kraje. Nikdo z nich se nehodlá smířit s tím, že na skládce Celio styren v určité podobě zůstane. Most s krajem se obrátili na Ministerstvo financí ČR, litvínovští radní schválili podání správní žaloby na Ministerstvo pro životní prostředí ČR. „Z Ministerstva financí jsem ale dostal odpověď, že oni už to nemají na starosti. Jednoduše se z toho vyvlíklo,“ postěžoval si hejtman Jan Schiller.

ODPOVĚDNOST NECHCE PŘEVZÍT NIKDO

Přesně takovouto zkušenost s odpovědnými orgány a státem má starosta Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou, odkud styreny pocházejí. Tamní skládka je na rozdíl od té litvínovské naprosto nestřežená, neoplocená, k laguně tekutého styrenu chodí běžně zvěř. „Byli jsme ve sněmovně, v nejrůznějších výborech. Všichni se shodnou, že je to strašné, že se to musí řešit, že peníze nejsou problém. Ale stále se nic neděje. Můžete si přijet, naložit si kolik chcete sudů a odjet,“ popisuje situaci a nekonečný boj za likvidaci tisíců sudů styrenu starosta Nelahozevsi Jakub Brynda.

Momentálně se cítí jako psanec. Aktuální návrh řešení totiž počítá s tím, že se sudy zavezou hlínou a ponechají se takto dalších sedm let. Na skládku v Nelahozevsi přitom byly přivezeny 1989. „Já jim to ale nepodepíšu. Protože takto už se jich nezbavíme nikdy. Je tam písčité dno, obrovská laguna styrenové smoly. Nechali jsme si udělat na vlastní náklady rozbor. Podle něho byla havárie na Bečvě v porovnání s naším případem úplný čajíček,“ upozorňuje Brynda.

Rozbor potvrzuje narůstající hodnoty znečištění spodních vod. Varuje také před úložištěm popílku, které se skládkou sousedí. Z tohoto prostoru je totiž znečišťována i povrchová voda, která odtéká Korytnickým potokem. Auditor upozorňuje, že popílkoviště je s největší pravděpodobností postupně kontaminováno styreny. Momentálně nechává obec dělat rozbor u studní u nedalekých domů. „U čtyř už víme, že je mohou majitelé tak akorát zasypat a použít tak za 300 let,“ dodává Brynda. Podle České inspekce životního prostředí se však nejedná o ekologickou havárii, ale o starou ekologickou zátěž.

Nelahozeve laguna 2

Nelahozeves sudy2

Skládka, na níž se povalují rozbité sudy se styrenem, je zcela volně přístupná. Foto: Jakub Brynda

 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru